Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ



Τα Λαζαράκια είναι κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου, που έχουν για ματάκια δυο γαρύφαλλα χωρίς στόμα και κατασκευάζονται την περίοδο του Πάσχα πριν την Μ. Εβδομάδα.

Τα Λαζαράκια συμβολίζουν το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της ανάσταση του Λαζάρου από τον Χριστό.

Σύμφωνα με την παράδοση τα κουλουράκια αυτά ξεκινούν να παρασκευάζονται μετά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, όπου τα έφτιαχναν οι νοικοκυρές θέλοντας να τιμήσουν την Ανάσταση του Λαζάρου.

Τα κοριτσάκια κρατώντας καλάθια γεμάτα με Λαζαράκια και  αυγά και λουλούδια έβγαιναν στις γειτονιές και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά αυγά και Λαζαρακια ..
Τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν "Λαζαρίνες".
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή.
Άλλη μια συνταγή για Λαζαρακια ....

ΥΛΙΚΑ:

ΠΡΟΖΥΜΙ:

50 γρ. µαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγια (14γρ).
20 γρ. ζάχαρη
100 ml χλιαρό νερό 
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

450 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ αλεύρι μαλακό.     Μύλοι Γεωργανάδων 
250 ml νερό χλιαρό 
70 ml καλαμποκέλαιο και 30 γρ μαργαρίνη soft
100 ml ανθρακούχο νερό η λεμονάδα 
50 ml φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
160 γρ.ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και  γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κουταλάκιτου γλυκού κακουλέ-καρδαμο
Γλυκάνισο 2-3 σποράκια (προαιρετικά )βράζουμε 50 ml νερό από την παραπάνω ποσότητα  με 2-3 σπόρια από γλυκάνισο και το προσθέτουμε στην ζύμη μας  χλιαρό εμάς δεν μας αρέσει και δεν τον πρόσθεσα .

ΓΕΜΙΣΗ : 
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης 
κουταλιές της σούπας καρύδια
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες 
κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

Γιαδιακόσμηση:γαρίφαλα (μπαχαρικά) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 

  • Σε ένα µπολ προσθέτουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα σύρμα µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος στο φούρνο μας αναμμένο στους 40 βαθμούς,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ ή κάδο της κουζινομηχανής την ζάχαρη το μέλι,το χυµό πορτοκάλι,το  ανθρακούχο νερό και το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι ,τα αρώματα 
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
  • Ανακατέυουμε µε ένα σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι,μαργαρίνη και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβώντας την ζύμη,όχι με την μπουνιά.Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένο γυάλινο  μπολ  και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσότερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 

  • Όταν φουσκώσει και είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε  ίσα µέρη  των 120 (100γρ  το σώμα και 20 γρ για το κεφάλι ) και φτιάχνουμε τα Λαζαρακια  σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες ή με κάποιο άλλο σχήμα της αρεσκείας σας .Αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς να φουσκώσουν και μόλις διπλασιάσουν τον όγκο τους τα αλείφουμε με αμυγδαλόγαλα . Το σχέδιο το πήρα από  ..Τα τσουρέκακια με γιαούρτι
  • Αν θέλουμε να προσθέσουμε και την γέμιση παίρνουμε  τα 100 γρ της ζύμη μας .την ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο ...προσθέτουμε την γέμιση κάνουμε ρολό και έπειτα ανοίγουμε την ζύμη σε κορδόνι με τα χέρια μας ... πλάθουμε κορδόνι γύρω στα 40_50  εκατ  το αφήνουμε στην άκρη.   Παίρνουμε και το κομμάτι των 20 γρ για το κεφάλι .το ανοίγουμε και προσθέτουμε λίγη γέμιση κλείνουμε και του δίνουμε το σχήμα της μπαλιτσας ...και προχωράμε στο σχηματισμό του Λαζάριου σύμφωνα με τις φωτογραφίες ..
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα Λαζαρακια μας  μας.Ψήνουμε τα  Λαζαρακια  στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 20-25  .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν .
  • Έτοιμα να τα απολαύσουμε.
  1. Πριν ξεκινήσουμε την προετοιμασία της ζύμης του να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Όταν βγάλουμε τα Λαζαρακια από το φούρνο, μπορούμε να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το Λαζαρακιμας  να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
  3. Στο φούρνο αφού το προθερμάνουμε προσθέτουμε ένα μικρό πυρέξ στρογγυλό  με μικρή διάμετρο πολύ ζεστό νερό ..όσο ψήνουμε τα τσουρέκια μας το έχουμε μέσα στο φούρνο σε μια άκρη.  



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: