Τρίτη 21 Απριλίου 2015

BRIOCHE ΨΩΜΑΚΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ





ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ αλεύρι για  τσουρέκια και 2-3 κουταλιές  ακόμα  αλεύρι
  • 3-4   κουταλιές ζάχαρη     γεμάτες  ή 50 γρ  ζάχαρη
  • 4  γρ  αλάτι
  • 2 αυγά   και   1 ασπράδι
  • 60 γρ βούτυρο
  • 180 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ  μαγιά  ή 1φακελάκι  ξερή  μαγιά 
  • 1 φακελάκι  βανιλια-ζαχαρη   με άρωμα  λλεμονιού ή πορτοκαλιου
  •   ξυσμα  λεμονιού
  • γέμιση : μαρμελάδες, Nutella, τυριά τριμμένα  
  • καρύδια  τριμμένα (προαιρετικά )
  • καστανή  ζάχαρη 
  • ζάχαρη -αχνη  για να το  τέλος  μετά  το  ψήσιμο   
  • 1  κρόκο  διαλυμένο  με  γάλα  για το  τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατι θα καεί η μαγιά ).
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του, προσθέτουμε   τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα  αυγά , το ξύσμα , και την βανίλια  το αλάτι και το ζεστό νερό και γάλα σταδιακά.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήμουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήμουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
  • Εγώ τα εβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα
  •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρομένο,ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ένα μεγάλο λεπτό φύλλο με πάχος   φύλλο, περίπου 3/4  mm   Κόβουμε 4 κύκλους με διάμετρο 25 εκατοστά 
  • Τοποθετούμε  τον πρώτο δίσκο σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, και αλείφουμε    ελαφρά με μαρμελάδα ή μερέντα,  και τριμμένα  καρύδια προσθέτουμε    και το δεύτερο δίσκο, και να προχωράμε    με το ιδιο  τρόπο  και στους  άλλους  δίσκους .Τον τελευταιο δίσκο  δεν   τον αλείφουμε 
  •   Με  το  μαχαίρι  κόβουμε  τους δίσκους όπως στην εικόνα, προσπαθώντας να μην κοπεί το μεσαίο τμήμα. Χωρίστε το δίσκο στα 4 πρώτα, στη συνέχεια, 8 και 16 κομμάτια 
  • Τώρα σηκώνουμε  2 κομμάτα  και  γυρίζουμε  τα κομμάτια    από το κέντρο προς τα έξω και στη συνέχεια το δεύτερο. Επαναλάμβάνουμε  τη διαδικασία με τα άλλα κομμάτια .
  • Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τα δύο άκρα του εσωτερικού δίσκου και με τα δάχτυλα τα ενώνουμε και τα    κάνουμε ένα στρογγυλό σχήμα .
  • Αφήνουμε  να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα το λουλούδι, και στο κέντρο πριν από το ψήσιμο πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Στο  τελος   αλείφουμε  την κορυφή με χτυπημένο κρόκο αυγού και το γάλα .και πασπαλίζουμε  με τα τριμμένα  καρύδια μας (προαιρετικά)
  •  Ψήνουμε στους 180 ° C για περίπου 25 λεπτά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο και χρυσό. Αφήνουμε    να κρυώσει και πασπαλίζουμε μόνο τις άκρες με ζάχαρη άχνη.

http://www.youtube.com/watch?v=lY14GwgN5Iw&hd=1  εδώ  θα  βρούμε  το σχέδιο ..
και  η συνταγη  είναι  απο εδώ






Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ




 

Είναι φοβερά νόστιμο, μαλακό, αρωματικό, αρκετά κορδονάτο ακόμα και μετά από 2-3 μέρες είναι ακόμα αφράτο.
Από δω πήρα το σχέδιο για  το  φετινό μας τσουρέκι  http://www.youtube.com/watch?v=e3cZuZVux_8  το βίντεο  για  το σχεδιο  
Το αλεύρι πάντα από  Μύλοι Γεωργανάδων  το καλύτερο αλεύρι για τα πιο τέλεια τσουρέκια 

ΥΛΙΚΑ :
  1 κιλό και 200γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια  Μύλοι Γεωργανάδωνανάλογα το μέγεθος των αυγών μας .
  5 αυγά χωριάτικα για πιο καλό  χρώμα ,σε θερμοκρασία δωματίου(5χ50γρ =250γρ)
    250 γρ ζάχαρη + 50 γρ για την μαγιά και την μαστίχα
    200 ml γάλα χλιαρό
   150ml κρέμα γάλακτος χλιαρή
     120 γρ βούτυρο + 60 ml καλαμποκέλαιο
     40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
    5 γρ μαχλέπι
    2 γρ κακουλέ σε σκόνη
    1-2 γρ από φυσική μαστίχα Χίου  (όχι περισσότερο γιατί πικρίζει )
     ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι 
    2 βανίλιες με άρωμα λεμόνι  
    1 αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα για το τέλος
     αμύγδαλα φιλέ για το τέλος
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  •   Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά , ρίχνουμε 2κουταλιές ζάχαρη από την ποσότητα της ζάχαρης που έχουμε πάνω στα υλικά και 2 /3 φλιτζάνι αλεύρι από το αλεύρι μας που έχουμε ζυγίσει και ρίχνουμε μέσα 200 γρ ζεστό γάλα .
  •  Ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και περιμένετε μέχρι το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο (20 λεπτά ) .
  • Κοσκινίζουμε το  αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
  • Σε ένα μπλέντερ σπάζουμε την μαστίχα σε σκόνη με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη ( καλό είναι να έχουμε σπίτι μας καλύτερα μαστίχα έτοιμη τριμμένη από το σούπερ μάρκετ )
  • Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο και  προσθέτουμε το λάδι και το καλαμποκελαιο ή ηλιέλαιο και τα αναμιγνύουμε ομοιόμορφα , κάνοντας τα σαν μια κρέμα
  • Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος  προσθέτουμε και την φουσκωμένη μας μαγιά και το  ξύσμα, το μαχλέπι , κάκουλέ και την μαστίχα και της βανίλιες και το μισό βουτηρο_λάδι 
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι  όλο μαζί και ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη βγάζουμε την ζύμη και την βάζουμε πάνω σε πάγκο,ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο _λάδι στις παλάμες μας και ζυμώνουμε την ζύμη διπλωτά -τραβηχτά με τις παλάμες ( αυτό θα βοηθήσει την ζύμη να μαζέψει αέρα και να  δημιουργήσει τα κορδόνια) για 5-10 λεπτά μέχρι μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Την βάζουμε ξανά στο  μπολ  και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα  και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 40_30  ° C.για  2-3 ώρες
  •  Στην επιφάνεια της ζύμης, σχηματίζοντας πολυάριθμες φυσαλίδες αυτό δείχνει την επιτυχία της ζύμης  μας  
 
  • Δίνουμε το σχήμα  που θέλουμε  στο  τσουρέκι μας και  το αφήνουμε να φουσκώσει για  40-50 λεπτά σε ζεστό  μέρος  .
  • Και με αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα περνάμε  τα  τσουρέκια  μας και με τα  τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι  ή  παπαρουνόσπορο  .
  • Σε προθερμασμένο φούρνο 170 _160 βαθμών ψήνουμε για  20-30 λεπτά ανάλογα το σχήμα των  τσουρεκιών μας .
Καλή  επιτυχία
Εδώ θα βρούμε πως μπορούμε να πλέξουμε τα τσουρέκια με  περισσότερα από 3 κορδόνια εδώ
και εδώ
 Ζυγίζουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε κομμάτια των 250 γρ αν θέλουμε να κάνουμε την πλεξούδα με δύο κορδόνια και θα έχουμε ένα τσουρέκι των 500 γρ και 160_170 γρ με  3 κορδόνια .






Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΠΕΙΝΙΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

3   μπούτακια  κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα και χωρίς την πέτσα, ή και στήθος, κομμένο φέτες σαν γύρος.
Τα  βάζω    τυλιγμένα   σε  ρολό την καταψυξη  να παγώσουν   λίγο για να μπορώ να το κόψω φετούλες
2   πιπεριές κόκκινες  κομμένες  σε    φέτες
2   πιπεριές  πράσινες  κομμένες  σε  φέτες
1 καρότο  κομμένο σε  κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι σε κύβους    ή  και  φρέσκο  κρεμμύδι  ακόμα  πιο  καλά
1 μικρό πράσο σε φετούλες
 ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,  κύμινο.  θυμάρι ,
μισό κουταλάκι  του γλυκού  κόκκινο πιπέρι
1  φλιτζάνι τριμμένο τυράκια  ότι έχουμε
1 ποτυράκι  κρασί
 λίγο ζωμό  κοτόπουλου ΣΠΙΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
30  γραμμάρια βούτυρο  ή λάδι
300 ml ζεστό γάλα ή 150ml χλιαρό νερό και 150ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7-9 γραμμάρια ξερής μαγιάς
λίγο γάλα για το τέλος


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε  αντικολλητικό τηγάνι και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και για   5-6 λεπτά  το  σωτάρουμε   να  πάρει   χρώμα  .
  • Στη συνέχεια βάζουμε το κρεμμύδι, το πράσο  τα καρότα και τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να μαραθούν,  τα σβήνουμε  με  το  κρασί , και  αμέσως  ρίχνουμε  2-3 κουταλίες  ζωμό  σπιτικό  κοτόπουλου  τα  αφήνουμε   να βράσουν ,  να μην λιώσουν να ξεχωρίζουν, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν.

  • ΖΥΜΗ:
  • Σε ένα μπόλ ανακετεύουμε το κρύο βούτυρο με τα χέρια μας στο αλεύρι , και με το αλάτι μέχρι να πάρετε μια αμμώδη υφή .  Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα,
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά πάνω από το αλεύρι και να αρχίζουμε να ζυμώνουμε .
  • Ζυμώνουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που ξεκολα απο τα τυχώματα του μπολ .  Αλείφουμε με λάδι τη ζύμη και την σκεπάζουμεμε πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για μια ώρα.
  • Παίρνουμε την ζύμη μας που την έχουμε αφήσει να φουσκώσει και την μοιράζουμε σε 12 κομμάτια-μπαλάκια .
  • Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο παίρνουμε το ενα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστό και φαρδος 10 -15 εκατ και μακρος 20 εκατ .
  • Κάνουμε με το μαχαίρι απο μια σχισμή στο πάνω και κάτω μέρος του φύλλου μας , την ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο .
  • Βάζουμε την  γέμιση  κοτόπουλου  στην μέση και  απο   πάνω λίγο  ακόμα τριμμένο  τυράκι  και παίρνουμε και διπλώνουμε ,παίρνουμε και την άλλη πλευρά και την βάζουμε απο πάνω,και το κλείνουμε .     Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα η λαδομένο ταψί. Τα  περνάμε  με ένα  πινέλο  με  λίγο γάλα .

  • Ρίχνουμε λίγο τρίμμένο τυρί από πάνω , φτιάχνουμε λίγο με τα χέρια μας της άκρες να μην μας βγεί η γέμιση και τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180-200 βαθμούς .


 Εκανα  την  συνταγή  και  με αλλαντικά   και  τυρια    της  αρεσκείας  μας   ...















Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΌ ΚΑΛΆΘΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE


Mε μια ζύμη  brioche  κατασκευάζουμε αυτό  το  υπέροχο  ζυμαρένιο  καλαθάκι  .
Υπέροχη  ιδέα  ..  να  το κατασκευάσετε  με  τα  παιδάκια  σας .
Μια  δόση  απο την παρακάτω συνταγή  brioche θα  χρειαστούμε  να  κατασκευάσουμε  αυτό  το υπέροχο  καλαθάκι . ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ









ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ   ΚΑΙ     ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΛΩΣΤΕΣ

Μπήκα  στην κουζίνα μου να  κάνω τσουρέκι, που ήθελαν τα  κοριτσάκια μου , Κυριακή σήμερα και στο ψυγείο δεν είχα βούτυρο και τα σούπερ μάρκετ ήταν κλειστά...τι κάνουμε τώρα?
 Τελικά  αποφάσισα  να  το φτιάξω με λάδι ελιάς και πέτυχε πραγματικά, αφράτο  και  πολύ φουσκωτό . 








ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μέτρια και ένα ακόμα ασπράδι
180-200  γρ  κρυσταλλική ζάχαρη
200 ml γάλα
80 ml λάδι
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι ξερή  μαγιά 7 γρ 
550 - 600 γρ  αλεύρι για τσουρέκια (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
2 βανίλιες - ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι 
ξύσμα λεμονιού ή  πορτοκαλιού
 1/2  κουταλάκι γλυκού  μαχλέπι
 1/2 κουταλάκι γλυκού  κακουλέ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Όλες  τις  ζύμες τις  δουλεύω στον αρτοπαρασκευαστή  μου, εσείς  αν δεν έχετε  μπορείτε  να  το  ζυμώσετε  και στο χέρι αλλά  και στο πολυμίξερ  που είναι για  ζύμες  αν θέλετε   
  • Ενεργοποιούμε σε  ένα  μπολ τη μαγιά  με 100  ml γάλα χλιαρό  με μία κουταλιά γεμάτη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι  ακόμα .
  •  Διαλύουμε τη ζάχαρη στο υπόλοιπο ζεστό γάλα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι και τα  προσθέτουμε  στον  κάδο μας 
  • Ανακατεύουμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ με το ξύσμα λεμονιού και τις  βανίλιες, προσθέτουμε το μισό λάδι και τα  προσθέτουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευστή με το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Αφήνουμε πάντα μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι και το αλατι, προσθέτουμε  σιγά -σιγά αφού ζυμώνουμε και βλέπουμε  αν το χρειάζεται  η ζύμη  μας .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να αποκολλάται από το δοχείο και να σχηματίζει  μια  μπάλα,ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Κατά τη διαδικασία του ζυμώματος  είναι ορατά τα νήματα στη ζύμη. Την αφηνουμε να φουσκωσει για 1-2 ωρες 
  • Κάνουμε με λαδωμένα  χέρια μερικά  ακόμα διπλώματα, και το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, σε  ζεστό μέρος  για 1-2 ώρες μακριά  από  κρύα ρεύματα, μπορείτε  να  ανάψετε για ένα 10 λεπτό το φούρνο σας  στους 50  βαθμού και να το βάλετε εκεί  να  ξεκουραστεί . 
  • Μόλις  διπλασιάσει  τον  όγκο  του αδειάζουμε  την  ζύμη σε αλευρωμένο  πάγκο   εργασίας  και  του δίνουμε το  σχήμα  που μας  αρέσει .


  •  Η γέμιση  που  θα  βάλουμε είναι της επιλογής μας.
  •  Αν αγαπάτε  την γλυκιά  γεύση  στο  τσουρέκι  η συμβουλή μου είναι να βάλετε  μια γλυκιά γέμιση και να μην αυξήσετε τη ζάχαρη,
  •  Εγώ έβαλα  σταφίδες  και στο  τελείωμα πριν  το  ψήσω το  πασπάλισα  με λίγη καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα  φιλέ
  • Αφού ετοιμάσουμε  το σχέδιο  που θέλουμε  αφήνουμε σε ζεστό χώρο  να  φουσκώσει για  40 λεπτά  περίπου και αμέσως ανάβουμε  το  φούρνο μας  να  προθερμαίνει στους  180 βαθμούς .  
  • Με ένα κρόκο και λίγο  γάλα  καλά  χτυπημένα περνάμε  το τσουρέκι μας  και μετά  πασπαλίζουμε με  αμύγδαλο  φιλέ και λίγη καστανή ζάχαρη  και  ψήνουμε  για  ένα  15 λεπτό να πάρει  χρώμα  ,και μετά  κατεβάζουμε  το  φούρνο μας  στους 160 βαθμούς  για  άλλα  20-25 λεπτά  περίπου .. βέβαια  εξαρτάτε πάντα  από  το μέγεθος  του  τσουρεκιού μας .
  • Και καλή μας όρεξη !!
  • εδώ  θα  βρούμε  το σχέδιο από  το τριαντάφυλλα  στην  μέση
 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. . 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!