Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ







ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/3 φλιτζανιού του τσαγιού ζάχαρη
3 και  1/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 Βανίλια
3 κουταλιές σούπας κονιάκ
10 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι τσαγιού μαρμελάδα της  αρεσκείας  σας ( εγώ  έβαλα  μαρμελάδα  βανίλια  με  εσπεριδοειδή)
1/3 φλιτζανιού τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα  ή καρύδια  ΤΡΙΜΜΕΝΑ
ΚΑΙ  ΛΙΓΟ ΜΑΧΛΕΠΙ  ΚΑΙ  ΚΑΚΟΥΛΕ  (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ) ΔΙΝΕΙ ΤΕΛΕΙΟ  ΑΡΩΜΑ  ΣΤΗΝ ΠΑΣΤΑ  ΦΛΩΡΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τα ζυμώνουμε, για να γίνει μία μαλακή ζύμη.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και στρώνουμε το ένα κομμάτι σε λαδωμένο ταψάκι νουμερο . 28-30
Παίρνουμε κομμάτια από το άλλο ζυμάρι, πλάθουμε κορδόνια πάχους ενός δακτύλου και τα τοποθετούμε γύρω-γύρω στην άκρη του φύλλου.

Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο την μαρμελάδα και τη στρώνουμε, έτσι που να έχει παντού το ίδιο πάχους, πασπαλίζουμε  με τους  ξηρούς   καρπούς  .

Πλάθουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια πάχους δακτύλου και τα τοποθετούμε πάνω στην μαρμελάδα δημιουργοντας  πλεγμα , έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.  ή  με  διάφορα  κουπάτ  κάνουμε  σχέδια .

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο  180 βαθμους  για 30-40 λεπτά.  πανω και κατω   και μετα  5 λεπτα   μονο  κατω αντισταση  για  να   ψηθει  πιο καλα  στο   κατω μερος  της  η παστα  φλωρα μας
Όταν κρυώσει τελείως, την κόβουμε σε κομμάτια.

 ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ  ΒΑΝΊΛΙΕΣ  ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ




Και  καλή   μας όρεξη ! 

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .    



Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΦΡΑΤΟ

Εμείς όπως θα  δείτε  πιο κάτω πάλι  ζυμαράκια  πιάσαμε στα  χεράκια μας και πλάθουμε τσουρεκάκια  για  το  πάσχα ...ετοιμαζόμαστε σιγά _σιγά πάμε να τα  φτιάξουμε παρεούλα .....



 ΥΛΙΚΑ:


580-620 γρ αλεύρι για τσουρέκια,ανάλογα με το αλεύρι

2 αυγά κα ένα ασπράδι μέτρια

160 ml χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20 γρ φρέσκια μαγιά

3  κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού  φρέσκου 

160  γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ακόμα για το φούσκωμα της μαγιάς 

15  γρ. γλυκαντικό ( έλεγε η συνταγή ) εγώ όμως έβαλα 40 γρ από την   ιμβερτοζάχαρη της  φίλης Mamangelic εδώ

60  γρ μαλακό βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

40 γρ βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου(έγω έχω φρέσκο  πρόβειο από τυροκομείο εσείς βάλτε ότι έχετε )

20 ml λάδι καλαμποκέλαιο 

1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι

6-8 γρ μαχλέπι  

6 -8γρ κακουλέ 

1 γρ  μαστίχα (εγώ δεν την βάζω δεν αρέσει στα κοριτσάκια  μου ) 

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι 

1  αυγό  ολόκληρο για το τέλος 

2-3 κουταλιές γάλα ή νερό

αμύγδαλα φυλέ  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 100 ml γάλα χλιαρό, τη μαγιά και 50 γρ αλεύρι  ώστε να γίνει χυλός πηχτός. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το  μείγμα σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί για  30  λεπτά  .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο  φορές .
  • Σε ένα  μπόλ  χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε και τα 2 είδη ζάχαρης ,το ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε με τον αυγουλοδάρτη να  λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ ή του αρτοπαρασκευαστή το μείγμα και προσθέτουμε τη μαγιά που φτιάξαμε και ανακατεύουμε με το γάντζο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο  λίγο και ζυμώνουμε συνεχώς.  Προσθέτουμε τη μαστίχα και το κακούλε και το μαχλέπι και την βανίλια και τέλος  το  βούτηρο  που έχει μαλακώσει αρκετά και έχει  γίνει σαν κρέμα και ξαναζυμώνουμε. Ζυμώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη ζύμη (με το γάντζο του μίξερ κατά προτίμηση για 20 λεπτά). Αυτό βοηθάει να γίνουν κορδωτά τα τσουρέκια σας καθώς  με το συνεχές ζύμωμα εγκλωβίζονται μόρια οξυγόνου εντός της ζύμης. Ακόμη και ένα μη έμπειρο μάτι θα καταλάβει ότι η ζύμη γίνεται σιγά σιγά  με ίνες . Το μυστικό του αφράτου και με ίνες τσουρεκιού είναι, η περίσσεια υγρασία της  ζυμης  που προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα της ζύμης. Μην ανησυχήσετε λοιπόν και μη ρίξετε επιπλέον αλεύρι. Η ζύμη τσουρεκιού δεν είναι η ίδια με αυτή του ψωμιού!
  • Εγώ  το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευστή  για 15 λεπτά σε πρόγραμμα για  που διαρκεί 15 λεπτά και ξανά  πάλι άλλα 10 λεπτά στο ίδιο πρόγραμμα .     
 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη λεκάνη που την έχουμε λαδώσει με  λίγο   καλαμποκέλαιο , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να βγάλει όλα τα αρώματα της σε ζεστό μέρος μακριά  απο ρεύματα, η σε ζεστό  προθερμασμένο φούρνο  στους 30 βαθμούς . Περίπου 3-4 ώρες είναι υπεραρκετές,προσθετουμε και ένα μπολ με βραστό νερό θα βοήθησει να γινει στόφα ο σπιτικός μας φούρνος 
  • Η Ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο. Σε αυτή τη φάση προκειμένου να μη κολλάει στα χέρια σας, αλείψτε τόσο τις παλάμες σας όσο και το ζυμάρι σας με λάδι. Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε το ζυμάρι σε μια επιφάνεια κόβουμε ισόβαρα  κομματάκια και τα πλάθουμε πλεξούδες αν κολλάει ρίχνουμε ελάχιστο αλευράκι και λαδώνουμε ξανά τα χέρια μας. Φτιάχνουμε ότι σχήμα επιθυμούμε.Αφήνουμε  τα τσουρέκια σε  ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
  •  Αφήνουμε να ξεκουραστούν και να  διπλασιαστούν σε 20-25 βαθμούς στο φούρνο με ένα μπολ- πυρεξ με  νερό  για την απαραίτητη υγρασία. Όταν είναι έτοιμα βγάλτε τα τσουρέκια από το φούρνο και φυσικά αφήνουμε  και το μπόλ -πυρέξ  με το νερό  .  Ανάβουμε πάνω κάτω τις αντιστάσεις του φούρνου στους 200 περίπου βαθμούς να προθερμανθεί. Αλείφουμε  προσεχτικά τα τσουρέκια με αραιωμένο αυγό με γαλα   (αυτά  που θα ψήσετε πρώτα). Περνάμε με  ένα  πινέλο πρώτα με  το αυγό, έπειτα  ρίχνουμε φυλέ  αμυγδάλου, ή  παπαρουνόσπορο, σουσάμι κτλ.
  • Ψήνουμε στο  βαθμούς έως ότου ροδίσουν ελαφρά 15 περίπου λεπτά τα μεγάλα, 10 περίπου λεπτά τα μικρά, εξαρτάται βέβαια και από το πόσο δυνατός είναι. ο  φούρνος μας

  • Το  μυστικό του αφράτου κορδωτού τσουρεκιού είναι, η περίσσεια υγρασίας που  προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα  της ζύμης. Επειδή η ζύμη μπορεί να κολλάει στα τοιχώματα  δεν ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.. μετά  από αρκετό ζύμωμα θα αρχίσει να  ξεκολλάει!!!! Με το δούλεμα της ζύμης η παραπανίσια  υγρασία θα εξατμιστεί όσο πρέπει..!! Με την εσωτερική υγρασία θα πετύχουμε αφράτα τσουρέκια…Με το πολύ δούλεμα θα πετύχουμε τσουρέκια με ίνες  ..
.
  • MYΣΤΙΚΟ! Αν θέλετε να προσθέσετε κόκκινο αυγό προσθέστε το μετά το  ψήσιμο. Δημιουργήστε μια τρύπα στο ζεστό τσουρέκι και τοποθετήστε το αυγό σας. Όταν το τσουρέκι κρυώσει θα σφίξει γύρω του.. Επίσης, για να  μη ξεραθούν τα τσουρέκια μας τα  τυλίγουμε τα με μεμβράνη.

Εγώ έκανα δύο δόσεις γιατί η μια δεν μας φτάνει ούτε για την πρώτη  μέραα....  τα μισά μπήκαν στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα   βγάζω σε  θερμοκρασία δωματίου και ξεπαγώνουν και είναι έτοιμα να   τα καταναλώσουμε ..θα είναι μαλακά αφράτα όπως την πρώτη μέρα!

 

 

 
 

                                                                                                 Καλή επιτυχία
Σας  εύχομαι  να  έχετε  καλά κουζινομαγειρέματα .. σε  λίγες μέρες ..θα  δοκιμάσουμε ένα ακόμα  τσουρέκι...μέχρι  τότε  να περνάτε καλά  !!

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

BΑΡΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΥΓΑ .



 

  Συχνά  φτιάχνω    αυτές  τις   βαρκούλες -πεινιρλί   με την αγαπημένη μας  ζύμη   με  τυριά  διάφορα  τριμμένα και  με  γαλοπούλα  και  στο τέλος  το αυγουλάκι , είναι  το  αγαπημένο    μας ... Αυτή  την  φορά  είπα  να  κάνω  μια αλλαγή  και  να αξιοποιήσω   τα  σπανάκια  που μου έμειναν  από την σπανακοτυρόπιτα  που έφτιαξα  πριν μέρες .... πάμε  λοιπον  να τα  φτιάξουμε  ...

 

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ   ΖΥΜΗ  :

500  γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις ίσως  και  λίγο παραπάνω    ανάλογα  το αλευρι
20   γρ  ζάχαρη
1 κουταλάκι  του  γλυκού  αλάτι
30  γρ  Βούτυρο  
1 φακελάκι 7 γρ  ξερή   μαγιά
150   ml γάλα 
150    ml  νερό χλιαρό 

  ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ   ΓΕΜΙΣΗ :

Μια   κούπα   ζεματισμένο    σπανάκι χοντροκομμένο 
λίγο  πράσο   ψιλοκομμένο και  ζεματισμένο   ή   κρεμυδάκι φρέσκο  
λίγο   μαιντανό   ή  δύοσμο  
Μια   κούπα  μανούρι  και  τυρί  φέτα  τριιμμένα  
1/2 κούπα    κίτρινα   τυριά  και σκλρό τυρί  τριμμένα  ή  όποιο  τυρί   εσείς   θέλετε .
Μια-δυό   κουταλιές  μπεσαμέλ σφιχτή 
λίγο  αλάτι   
λίγο  πιπέρι  
2 κουταλιές  λαδι  ή  σκορδόλαδο   
Αυγά    ανάλογα   με  το  μέγεθος   που θα   κάνετε  τις  βαρκούλες .
λίγο   σιμιγδάλι   για  τις   βαρκούλες 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπόλ   .  Ανακατέυουμε  στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του   πολυμίξερ    το αλεύρι   ,τη ζάχαρη και την   μαγιά , με   μια   σπάτουλα  .  Προσθέτουμε στην συνέχεια   το  αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε  τη   ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή στην  υφή  ζύμη  
  • Προσθέτουμε   το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια    ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά ,  απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε προγραμμα  για  15 -20  λεπτά .
  •   Μια  ακόμα  χρήσιμη   πληροφορία   για  όσους το ζύμωσουν   στο  χέρι  καλό  θα  ήταν  να ενεργοποιήσουν   την  μαγιά  με  το   χλιαρό  γάλα  και  δυο-τρείς  κουταλίες  σούπας  αλεύρι     σε ένα  μπόλ  για   20 λεπτά  περίπου    και μετά  να προχωρίσουν  στο   ζύμωμα .
  • .Λαδώνουμε   ένα  γυάλινο   μπόλ  και  βάζουμε   εκεί  την   ζύμη  και  την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη   και  μια πετσέτα     και   την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος    να  ξεκουραστεί   και   να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  1-2   ώρες  , σε ζεστό  μέρος  ή   μέσα  σε  ζεστό  φούρνο   που  έχουμε  ανάψει  για  15  λεπτά  στους  40  βαθμούς  
  • Όταν  πια  διπλασιάσει  τον  όγκο  της   η  ζύμη  την  χωρίζουμε   σε 7-8 κομμάτια  των  100-120   γρ (   αυτή την φορά   δεν είχα χρονο  να   κανω μικρά  -ατομικά      για  να σας πω  τα  ακριβές  κομμάτια  που  βγάζει   η  δόση   αυτή , βέβαια  εξαρτάται   το μεγεθος  που θέλετε   να κάνετε .και  σε  καθαρό  πάγκο  εργασίας    ανοίγουμε  πιτούλες  τα  κομμάτια  και  τις   δίνουμε  το σχέδιο  που  φαίνονται στις  φωτογράφίες,για  να  μην  μας  ανοίξουν    βάζουμε   λίγο  νεράκι  ή λαδάκι  στην  ζύμη   όσο της   δίνουμε  το σχήμα της   βαρκούλας   , βοηθάει να κολλήσει  η ζύμη  και να  μην χαλάσει  το   σχήμα  τους  και  ρίχνουμε  λίγο  σιμιγδάλι  σε όλη την επιφάνεια  τους  ,αυτο  θα  βοηθήσει  να  απορροφύσουν  τυχόν  υγρά   τις  γέμισης .  




  • Η  συνταγή με τα  υλικά  είναι  από  εδώ

  • Ζεματάμε  λίγο   το   σπανάκι  και  το πράσο  και  σωτάρουμε    με  το    λαδάκι,   και αφήνουμε   να κρυώσουν .    Ετοιμάζουμε   την  γέμιση   ανακατεύοντας  όλα  τα υλικά    σε  ένα  άλλο  μπόλ    και    γεμίζουμε  καλά  στις  άκρες  και  τις   ψήνουμε   σε  προθερμασμένο   φούρνο   για   15  -20  λεπτά  ανάλογα  με το  μέγεθος   που θα δώσουμε   στις  βαρκούλες.  Βγάζουμε   από  το  φούρνο  και  ρίχνουμε   στο  κέντρο   της   το  αυγό , ρίχνουμε λίγο  αλάτι  και  ξαναβάζουμε  στο  φούρνο   για   άλλα  3-5  λεπτά   να  ψηθούν και  τα αυγά .

  • βγάζουμε από  το  φούρνο    και  πέρναμε   τις  άκρες  της με  λίγο  λειωμένο    βούτηρο  για  να  γυάλίσει .  


 
 

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΡΟΞΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ





Αγαπημένα νηστίσιμα  την συνταγή την δανείστικα από την φίλη στο  fb Γωγω Γρηγοριάδου  
εδώ

YΛΙΚΑ :

 500 γρ.αλεύρι , (ίσως και λιγότερο) για  όλες τις χρήσεις
1/2 νεροπότηρο φυσικό χυμο πορτοκαλιου
1/2 νεροπότηρο καλαμποκέλαιο (Εγώ  βάζω  ελαιολάδο )
Ξυσμα απο 1 πορτοκάλι
1 φακ.ξερή  μαγιά
1/2 φακ.μπείκιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ.σούπας κακάο
1 κ.γλυκού γεμάτο κανέλα σκόνη
1/2 κ.γλυκού  γαρύφαλο
1 πρέζα αλάτι
60 γρ.καρύδι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1/2 κιλό ζάχαρη
2 νεροπότηρα νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χύμο από μισό λεμόνι και την  φλόυδα του  
 3 κ.σούπας γλυκόζη (δεν βάζω γλυκόζη εγώ ) βάζω μέλι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπόλ βαζουμε το λάδι ,τον χυμο πορτοκαλιού,την μάγια το ξύσμα πορτοκαλιού  και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει   (μέσα στο αλεύρι) το μπέικιν,την βανίλια,το αλάτι και άρχιζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ τα βάζω όπως λέει η συνταγή όλα στον αρτοπαρασκευστή  και ζυμώνω σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο που διαρκεί 15 λεπτά και την αφήνω για 20 λεπτά  να  ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος .
  • Πατάμε την  ζύμη  με  τις  γριθιές  να  ξεφουσκώσει. Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3  το τοποθετούμε σε μπόλ και προσθέτουμε το κακάο,την κανέλα,το γαρύφαλο το καρύδι  και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
 

  • Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραληλόγραμμο σχήμα.
  • Την καφέ ζυμη την πλάθουμε σε τρια μπαστούνια στο ίδιο πλάτος με την άσπρη ζύμη ,τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε.



  •  Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολάκια σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε σε ταψί  με λαδόκολλα,τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις  για 1/2 ώρα περίπου.
  •  Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου  να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.
  •  Όσο είναι ζεστά τα ροξάκια και το σιρόπι τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να δούμε ότι έχουν ποτίσει με το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  και τα πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο  .




                               Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .      
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!