Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ

Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες
!  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. όμως .... ναι φτάσαμε αισίως τα 2.000.000 επισκέπτες του blog μας .
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγεται στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με oτι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..
Σήμερα όμως  έκανα μια  ακόμα δοκιμή σε αυτό το υπέροχο brioche-αρμυρό τσουρέκι.εδώ  η συνταγή.Εγώ βέβαια .πρόσθεσα μερικά αρώματα και έβαλα και το υπέροχο προϊόν που έχω στο ψυγείο μου ..πιο άλλο το κεφιρ φυσικά.
Ετοίμασα  ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα φτιαγμένο με το καλύτερο αλεύρι για τσουρέκια από Μυλοι Γεωργανάδων

 ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500ml )Eγώ αφαίρεσα 250 ml γάλα και έβαλα το κεφιρ που περισσέψει από το πρωινό μας 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  •  1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ) ή αν έχετε ιμβερτοζάχαρη βάλτε 160 γρ ζάχαρη και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη  
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας  Μυλοι Γεωργανάδων
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκο  
  • 6 γρ μαχλέπι 
  • 6 γρ κακουλέ 
  • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . Μην βάζετε άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλετε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο _λιγο και ζυμωνουμε ...και ξανά πάλι ...
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά  και στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και τα αυγά , το κακουλέ , το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα με τον φυσικό χυμό ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  
  • .Για ναφτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας  ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες  θα  κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
  • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  φυλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
  • Ψήνουμε  τα τσουρέκια μας  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .(προσοχή στο ψήσιμο , να μην σας αρπάξουν 
Mερικά  μυστικά για την συνταγή ..
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε  μια και φορές , έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
Θέλουμε  η ζύμη να είναι ελαστική  και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μαςκαι θα την δουλέψουμε  με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα  κάνουμε  τις πλεξούδες  μας 
Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα  καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε  με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
Τα κορδόνια μας  πριν τα  πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να  αναπτυχθούν οι ίνες .
Μην βάζετε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας  
Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία 



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελεια

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Καλό Πάσχα με υγεία για όλους μας ! Καλά ζυμωματα σας εύχομαι!