Οι σημειώσεις αυτές θα πρέπει να μας βοηθήσουν σε μερικά ερωτήματα ...πάμε να τις δούμε
Ζύμη μου δεν αυξάνετε ?- Η ζύμη αυτή δεν αυξάνεται όπως το ψωμί που το ζυμώνουμε,φουσκώνει ελάχιστα και έχει αφρώδη υφή.
- Η μαγιά μας μπορεί να μην ήταν είναι φρέσκα. Μαγιά έχει μικρή διάρκεια ζωής και δεν την αφήνουμε να μένει ανοιχτή και να την ξαναχρησιμοποιήσουμε ,μόλις ανοιχτεί,η μαγιά πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένη και διατηρείται στην κατάψυξη,όχι στο ψυγείο.
- Το νερό μας μπορεί να είχε λάθος θερμοκρασία. Για την ταχύτερη μέθοδο ανόδου της ζύμης,χρησιμοποιούμε ζεστό νερό είναι πιο κατάλληλο για γρήγορο φούσκωμα .Για το φούσκωμα με μακρά διάρκεια κατά τη διάρκεια της νύχτας ,χρησιμοποιούμε το δροσερό νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
- Έχουμε αλλάξει τη συνταγή. Είναι καλύτερο να ακολουθούμε τη συνταγή ακριβώς,για πρώτη φορά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε πως λειτουργεί.Δεν αλλάζουμε τη συνταγή την πρώτη φορά, δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί αργότερα. την επόμενη φορά που θα ξέρουμε τι ήταν αυτό δεν μας άρεσε .
- Μπορεί να μετρήσαμε το αλεύρι λανθασμένα. Για να μετρήσουμε το αλεύρι, χρησιμοποιήσιμε ένα δοσομετρητή ή κούπα και γεμίζουμε μέχρι το χείλος και η περίσσεια ποσότητα την αφαιρούμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Δεν πατάμε την κούπα ή το δοσομετρητή ή ζυγίζουμε το αλεύρι με ζυγαριά ηλεκτρονική ακριβείας .
- Έχουμε αλλάξει τα υλικά της συνταγής
- Kαι χρησιμοποιείουμε πάντα καλής ποιότητας άλευρα ..για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στα ψωμιά σας ..ολικής για ζυμώματα και αλεύρι με υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη πάνω από 12 %
- Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ υγρό ή όχι αρκετά αλεύρι.
- Χρησιμοποιούμε ένα ειδικό κύπελλο για τη μέτρηση υγρών, έχοντας το σε μια επίπεδη επιφάνεια για να το βλέπουμε στο ύψος των ματιών για να βεβαιωθούμε ότι το υγρό μας είναι στη σωστή γραμμή, που επιθυμούμε .
- Μπορεί να κοσκινίσαμε το αλεύρι πριν από τη μέτρηση, το οποίο σημαίνει ότι χρησιμοποιήσαμε λιγότερο αλεύρι από αυτό που απαιτείται για την συνταγή μας,πρώτα μετράμε το αλεύρι μας και μετά το κοσκινίζουμε .
- Κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά
- Ο φούρνος μας (και το σκεύος )δεν είχαν προθερμανθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να βεβαιωθούμε ότι ο φούρνος σας έχει φτάσει 230 -250 c. Μπορεί να χρειαστούν πάνω από μισή ώρα.
- Μπορεί να το κόψαμε σε φέτες πάρα πολύ σύντομα. Αφού αφαιρέσουμε το ψωμί από το φούρνο, θα συνεχίσει να ψήνετε μέσα. Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν από τον τεμαχισμό (Ξέρω ότι είναι δύσκολο να περιμένουμε !)
- Το σκεύος ψησίματος μας ήταν πολύ κοντά στη θερμότητα. Δοκιμάζουμε να ανέβάσουμε το ράφι του φούρνου,ώστε το κάτω μέρος να μην είναι τόσο κοντά στη θερμότητα.
- Ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο θερμότερος από ό,τι νομίζουμε .Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου να δούμε εάν ο φούρνος μας είναι η σωστή θερμοκρασία.
- Δοκιμάζουμε μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία προθέρμανσης από τους 23O° C, αλλά μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 210-220 ° C για να ψήσουμε το ψωμί
- Προσοχή στο σκεύος ψησίματος που χρησιμοποιούμε το υλικό του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο
- Δεν ψήνουμε περισσότερο χρόνο από όσο μας ζητάει η συνταγή
- Όχι,δεν χρειάζεται ζάχαρη για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, αν θέλουμε βάζουμε μόνο για περισότερη νοστιμιά στο ψωμί
- Όχι το χλιαρό-Ζεστό νερό δεν σκοτώνει τη μαγιά. Η μαγιά είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να ανεχθεί νερό ή άλλο υγρό έως 37-39 C.Το σημείο δολοφονίας για τη μαγιά είναι 40 βαθμούς και πάνω .
- Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό για τί δεν το έχω δοκιμάσει .
- Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι, ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα, μια πήλινη γάστρα ,ένα αντικολλήτικό ταψί με αλουμινόχαρτο και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
1 σχόλιο:
"Οι πιο ωραίες ζύμες κατεψυγμένες που εχω βρει εβερ ειναι απο εδω https://www.papa-pastry.com/el/products/zymes/pites πραγματικα αριστη ποιοτητα
"
Δημοσίευση σχολίου