Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ












Η  ζύμη τσουρεκιού χωρίς ζύμωμα είναι από  εδώ  είπα να την ξαναφτιάξω σήμερα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές, έβαλα το χεράκι μου, μείωσα το βούτυρo και πρόσθεσα νερό και χυμό περισσότερο...δεν ησυχάζω,θα τις δείτε  παρακάτω...
Ετοίμασα από το βράδυ την ζύμη και την άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ωριμάσει η ζύμη μας,να ενωθούν τα υλικά της ζύμης ... και το πρωί της έδωσα το σχήμα που ήθελα και τα έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη ημέρα το ίδιο αφράτα  ..
    

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 
αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  
330 γρ ζάχαρη ή 250 γρ ζάχαρη και 80 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την βρούμε εδω την δανείστηκα από την φίλη Γεωργία .mamangelic.com 
250 ml γάλα χλιαρό
150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ λιωμένο βούτυρο και 60 γρ λάδι ελαφρύ ή καλαμποκέλαιο  
100 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή  
1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτηκοτητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια,επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα)
Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
10 γρ κακουλέ
10 γρ μαχλέπι
1 γρ μαστίχα την σπάμε στο μούλτι με 2_3 κουταλιές από την ζάχαρη που έχουμε πιο πάνω στα υλικά μας. (προαιρετικά δεν αρέσει στην οικογένεια)
1 πρέζα αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3_4 κουταλιές της σούπας αλεύρι,από τα υλικά μας τη αφήνουμε 10-15 λεπτά

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 

  •  Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε ένα μεγάλο μπολ το ζεστό γαλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και το μέλι και το καλαμποκέλαιο τα αυγά,αφού τα χτυπήσουμε κυκλικα  παντα ,πρώτα με το σύρμα, το χυμό και το ξύσμα και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά

  •  Στην συνέχεια προσθέτουμε και  το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο κυκλικά.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο  λίγο _λίγο και συνεχισουμε το ανακάτεμα με την μαριζ ,μεχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 

  • Η ζύμη είναι πολύ κολλώδες και πρέπει να ξεκολλάει από τα  τοιχώματα του  μπολ  ..  Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι!

  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα σε ζεστό φούρνο στους 40-60 λεπτά όχι παραπάνω , να φουσκώσει και να αυξήσει τον  όγκο της.

  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε  να ξεχειλίσει από το μπολ,βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βουτυράκι και της  κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία .

  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας τις κάνουμε ανοίγματα  και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές αυτό θα βοηθήσει στο να  κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στον μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται  .

ΠΡΩΤΗ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο  ψυγείο  καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχα φουσκωμένη ζύμη,


  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο που είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία  που θα χρειαστούμε, το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας ,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε κομματια των 100 γρ ,τα αφήνουμε να ξεκουραστουν 15 λεπτά τα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.Αν πάλι τα θέλουμε πιο μεγάλα τα τσουρέκια μας τα μοιράζουμε σε 4 κομμάτια.Στην συνέχεια μοιράζουμε το καθένα σε δυο ίσα κομμάτια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Τα πλάθουμε σε κορδόνια , πολλές φορές μαζεύουν ενώ τα πλάθουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για αλλα 15 λεπτά. 
  • Πλάθουμε με την σταυρό 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2 -3 όχι περισσότερες ,θέλουν χώρο  να  φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε  να ενωθούν και  χαλάσουν το σχήμα  τους .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20_30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με  ένα  πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά  πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας,για 10 λεπτά επειτα χαμηλωνουμε στους 150 και ψηνουμε για αλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα  εξαρτάται  πάντα  από  το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30  λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα  στεγνώσουν . 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο ,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη, τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.
Αυτή την φορά τα  άφησα  να  κρυώσουν και τα έκοψα στην  μέση και τα γέμισα  με  μερέντα  ...  
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Με λένε Μάγδα. Φτιάχνω πάντα τα τελευταία χρόνια τα τσουρέκια να σας και πάντα με επιτυχία. Φέτος θα ήθελα να αντικαταστήσω το βούτυρο με becel.. Πιστεύετε θα αλλάξειτο τέλειο αποτέλεσμα;

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας ! Χρόνια πολλά!! Καλή Ανάσταση καλό πασχα με υγεία!!Δεν νομίζω να έχετε. Κάποιο πρόβλημα στην υφή της ζύμης ..πιστεύω μόνο ότι δεν θα έχετε τόσο άρωμα όσο έχει το βούτυρο .. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας Αν το δοκιμάσετε πολύ θα ήθελα να μου πείτε το αποτέλεσμα !! Καλό Πάσχα !!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή θέλω να φτιάξω φέτος τη συνταγή σας,μου λέτε τι βούτυρο να χρησιμοποιησω?

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας ! Σας ευχαριστώ πολύ για την προτίμηση, χρησιμοποιω πάντα τις περισσότερες φορές βούτυρο από τοπικό τυροκομειο πρόβειο,,αλλά όταν δεν έχω απο τα σούπερ μάρκετ,,Όλυμπος και λουρπακ ότι βρίσκω σε καλή τιμή,,και φυσικά αλεύρι από τοπικό μύλο της περιοχής μου , Μυλοι Γεωργαναδων ,για μένα καλύτερα αλευρα ! Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας η ζύμη μου είναι σαν υγρή ... Δεν μπορώ να την πιάσω . Φούσκωσε μια φορά. Τι μπορώ να κάνω τώρα να σφίξει????

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας , διαβάστε καλά την εκτέλεση της συνταγής, λέω ότι μετά το πρώτο φούσκωμα την βάζουμε στο ψυγείο για 10_12 ώρες. Και αν σας έγινε πολύ υγρή η ζύμη ..ίσως τα αυγά να ήταν πιο μεγάλα.... η και η συμπεριφορά του αλευρου διαφορετική
,Επίσης γράφω οτι η ζύμη εινσιμσλσκια κσι ελαφρά κολλωδης, έτσι πρέπει,,κσι έχω κσι φωτογραφίες στην συνταγή βήμα βήμα πως πρέπει να είναι η ζύμη μας ,. Βαλτε τη στο ψυγείο, τώρα και όταν έρθει η ώρα να την πλασετε την βγαζτετ για 15λεπτα ναρθειλιηο σε θερμοκρασία δωματίου,και ελάχιστα στα χέρια σας την πλάθετε σε κορδόνια και μετά πλεξούδες,..Αν έχετε fb ,στην σελίδα μας Πλαθω ζυμαραρακια με τα δυο χεράκια, έχω βίντεο πως πρέπει να είναι η ζυμη μας ,μπορείτε να την δείτε.?