Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΦΡΑΤΟ

Εμείς όπως θα  δείτε  πιο κάτω πάλι  ζυμαράκια  πιάσαμε στα  χεράκια μας και πλάθουμε τσουρεκάκια  για  το  πάσχα ...ετοιμαζόμαστε σιγά _σιγά πάμε να τα  φτιάξουμε παρεούλα .....



 ΥΛΙΚΑ:


580-620 γρ αλεύρι για τσουρέκια,ανάλογα με το αλεύρι

2 αυγά κα ένα ασπράδι μέτρια

160 ml χλιαρό γάλα

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 20 γρ φρέσκια μαγιά

3  κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού  φρέσκου 

160  γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ακόμα για το φούσκωμα της μαγιάς 

15  γρ. γλυκαντικό ( έλεγε η συνταγή ) εγώ όμως έβαλα 40 γρ από την   ιμβερτοζάχαρη της  φίλης Mamangelic εδώ

60  γρ μαλακό βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου

40 γρ βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου(έγω έχω φρέσκο  πρόβειο από τυροκομείο εσείς βάλτε ότι έχετε )

20 ml λάδι καλαμποκέλαιο 

1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι

6-8 γρ μαχλέπι  

6 -8γρ κακουλέ 

1 γρ  μαστίχα (εγώ δεν την βάζω δεν αρέσει στα κοριτσάκια  μου ) 

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι 

1  αυγό  ολόκληρο για το τέλος 

2-3 κουταλιές γάλα ή νερό

αμύγδαλα φυλέ  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 100 ml γάλα χλιαρό, τη μαγιά και 50 γρ αλεύρι  ώστε να γίνει χυλός πηχτός. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το  μείγμα σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί για  30  λεπτά  .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι δύο  φορές .
  • Σε ένα  μπόλ  χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε και τα 2 είδη ζάχαρης ,το ξύσμα λεμονιού, το υπόλοιπο γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε με τον αυγουλοδάρτη να  λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ ή του αρτοπαρασκευαστή το μείγμα και προσθέτουμε τη μαγιά που φτιάξαμε και ανακατεύουμε με το γάντζο. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο  λίγο και ζυμώνουμε συνεχώς.  Προσθέτουμε τη μαστίχα και το κακούλε και το μαχλέπι και την βανίλια και τέλος  το  βούτηρο  που έχει μαλακώσει αρκετά και έχει  γίνει σαν κρέμα και ξαναζυμώνουμε. Ζυμώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη ζύμη (με το γάντζο του μίξερ κατά προτίμηση για 20 λεπτά). Αυτό βοηθάει να γίνουν κορδωτά τα τσουρέκια σας καθώς  με το συνεχές ζύμωμα εγκλωβίζονται μόρια οξυγόνου εντός της ζύμης. Ακόμη και ένα μη έμπειρο μάτι θα καταλάβει ότι η ζύμη γίνεται σιγά σιγά  με ίνες . Το μυστικό του αφράτου και με ίνες τσουρεκιού είναι, η περίσσεια υγρασία της  ζυμης  που προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα της ζύμης. Μην ανησυχήσετε λοιπόν και μη ρίξετε επιπλέον αλεύρι. Η ζύμη τσουρεκιού δεν είναι η ίδια με αυτή του ψωμιού!
  • Εγώ  το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευστή  για 15 λεπτά σε πρόγραμμα για  που διαρκεί 15 λεπτά και ξανά  πάλι άλλα 10 λεπτά στο ίδιο πρόγραμμα .     
 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη λεκάνη που την έχουμε λαδώσει με  λίγο   καλαμποκέλαιο , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να βγάλει όλα τα αρώματα της σε ζεστό μέρος μακριά  απο ρεύματα, η σε ζεστό  προθερμασμένο φούρνο  στους 30 βαθμούς . Περίπου 3-4 ώρες είναι υπεραρκετές,προσθετουμε και ένα μπολ με βραστό νερό θα βοήθησει να γινει στόφα ο σπιτικός μας φούρνος 
  • Η Ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο. Σε αυτή τη φάση προκειμένου να μη κολλάει στα χέρια σας, αλείψτε τόσο τις παλάμες σας όσο και το ζυμάρι σας με λάδι. Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε το ζυμάρι σε μια επιφάνεια κόβουμε ισόβαρα  κομματάκια και τα πλάθουμε πλεξούδες αν κολλάει ρίχνουμε ελάχιστο αλευράκι και λαδώνουμε ξανά τα χέρια μας. Φτιάχνουμε ότι σχήμα επιθυμούμε.Αφήνουμε  τα τσουρέκια σε  ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
  •  Αφήνουμε να ξεκουραστούν και να  διπλασιαστούν σε 20-25 βαθμούς στο φούρνο με ένα μπολ- πυρεξ με  νερό  για την απαραίτητη υγρασία. Όταν είναι έτοιμα βγάλτε τα τσουρέκια από το φούρνο και φυσικά αφήνουμε  και το μπόλ -πυρέξ  με το νερό  .  Ανάβουμε πάνω κάτω τις αντιστάσεις του φούρνου στους 200 περίπου βαθμούς να προθερμανθεί. Αλείφουμε  προσεχτικά τα τσουρέκια με αραιωμένο αυγό με γαλα   (αυτά  που θα ψήσετε πρώτα). Περνάμε με  ένα  πινέλο πρώτα με  το αυγό, έπειτα  ρίχνουμε φυλέ  αμυγδάλου, ή  παπαρουνόσπορο, σουσάμι κτλ.
  • Ψήνουμε στο  βαθμούς έως ότου ροδίσουν ελαφρά 15 περίπου λεπτά τα μεγάλα, 10 περίπου λεπτά τα μικρά, εξαρτάται βέβαια και από το πόσο δυνατός είναι. ο  φούρνος μας

  • Το  μυστικό του αφράτου κορδωτού τσουρεκιού είναι, η περίσσεια υγρασίας που  προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα  της ζύμης. Επειδή η ζύμη μπορεί να κολλάει στα τοιχώματα  δεν ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.. μετά  από αρκετό ζύμωμα θα αρχίσει να  ξεκολλάει!!!! Με το δούλεμα της ζύμης η παραπανίσια  υγρασία θα εξατμιστεί όσο πρέπει..!! Με την εσωτερική υγρασία θα πετύχουμε αφράτα τσουρέκια…Με το πολύ δούλεμα θα πετύχουμε τσουρέκια με ίνες  ..
.
  • MYΣΤΙΚΟ! Αν θέλετε να προσθέσετε κόκκινο αυγό προσθέστε το μετά το  ψήσιμο. Δημιουργήστε μια τρύπα στο ζεστό τσουρέκι και τοποθετήστε το αυγό σας. Όταν το τσουρέκι κρυώσει θα σφίξει γύρω του.. Επίσης, για να  μη ξεραθούν τα τσουρέκια μας τα  τυλίγουμε τα με μεμβράνη.

Εγώ έκανα δύο δόσεις γιατί η μια δεν μας φτάνει ούτε για την πρώτη  μέραα....  τα μισά μπήκαν στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα   βγάζω σε  θερμοκρασία δωματίου και ξεπαγώνουν και είναι έτοιμα να   τα καταναλώσουμε ..θα είναι μαλακά αφράτα όπως την πρώτη μέρα!

 

 

 
 

                                                                                                 Καλή επιτυχία
Σας  εύχομαι  να  έχετε  καλά κουζινομαγειρέματα .. σε  λίγες μέρες ..θα  δοκιμάσουμε ένα ακόμα  τσουρέκι...μέχρι  τότε  να περνάτε καλά  !!

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Φαίνονται υπέροχα γεια στα χέρια σας.

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !