Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ




 

Μέρες τώρα η  μικρή μου κόρη μου με ρωτούσε πότε θα της  φτιάξω πασχαλινά  λαγουδάκια. Κάθισα και εγώ σήμερα και τις  έφταιξα 2 λαγούς πασχαλινούς  ... ο ένας φαγώθηκε πριν προλάβω να  τον φωτογραφίσω ολόκληρο . ...  η  ζύμη είναι τσουρεκιού χωρίς  ζύμωμα το ετοίμασα από το βράδυ και το άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ενωθούν τα  υλικά της ζύμης ... και το πρωί τους έδωσα το σχήμα λαγουδιού και τα   έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη μέρα  το ίδιο αφράτα  ..    

ΥΛΙΚΑ :

  100 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά
  5 αυγά (των 45-55γρ ) 
 330 γρ ζάχαρη ή 250 γρ ζάχαρη
80 γρ  ιμβερτοζάχαρη  θα  την  βρούμε εδώ την δανείστηκα από την  φίλη Γεωργία .mamangelic.com 
250 ml γάλα 
250γρ λιωμένο βούτυρο (εγώ έβαλα 125 γρ βούτυρο και 125 γρ λάδι καλαμποκέλαιο )
 50 ml χυμό πορτοκάλι
 40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 
1100 γρ αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Γεωργανάδων (εγώ προσθέσα ακόμα 100 γραμμάρια, επειδή τα αυγά μου ήταν μεγαλύτερα)  
Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι 
1βανίλια-ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι 
1 πρέζα αλάτι 
7 γρ κακουλέ 
7 γρ μαχλέπι
λίγο μαστίχα

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια  κουταλιά ζάχαρη και τα 100 ml ζεστό νερό και 2-3. κουταλιές της σούπας αλεύρι, τη αφήνουμε 10-15 λεπτά.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και  προσθέτουμε το αλάτι.  Ζεσταίνουμε  το γάλα και  προσθέτουμε την ζάχαρη και την  ιμβερτοζάχαρη και  το  λιωμένο βούτυρο  και το  καλαμποκέλαιο τα αυγά, αφού τα  χτυπήσουμε πρώτα  με  το  σύρμα,το χυμό και το ξύσμα,και τα αρώματα και  τέλος  την ενεργοποιημένη μαγιά
         Όλα αυτά τα υλικά τα προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ  και προσθέτουμε  το  αλεύρι λίγο -λίγο και ανακατεύουμε  το μείγμα με το μίξερ και το  γάντζο για  ζύμες ή ξύλινο κουτάλι, ή  σπάτουλα  σιλικόνης  κυκλικά  και μετά  ανασηκώνοντας την  ζύμη προς  το  κέντρο .   


  • Η ζύμη είναι πολύ κολλώδες, μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι! Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα να φουσκώσει, να  αύξηση τρεις  φορές τον όγκο του.


Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της, βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βουτυράκι και της  κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο  ψυγείο .
  •   Ετοιμάζουμε την ζύμη  από  το  βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε  στο  ψυγείο καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχα φουσκωμένη ζύμη.( εμένα η δική μου ήταν πιο φουσκωμένη αλλά την είχα σκεπασμένη με την μεμβράνη  και όταν την έβγαλα ,όπως ήταν λογικό έπεσε λίγο ο  όγκος  της .
  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο την αφήνουμε 25 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας  και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε και της δίνουμε το σχήμα που θέλουμε , πάντα  δουλεύοντας την ζύμη με λαδάκι ή βούτυρο στα χέρια μας και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί και πάλι και την περνάμε με ένα πινέλο , με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο  στους  160-170 βαθμούς  ανάλογα το φούρνο μας.  
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάτε πάντα από το πόσο μεγάλο είναι  το  τσουρέκι μας  ...20-30  λεπτά ίσως και παραπάνω 




ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ  ..
 Και να φτιάχνετε στην κουζίνα σας  πράγματα για τα  παιδιά σας  και αν γίνετε να τα ετοιμάζετε  μαζί  τους ,, είναι υπέροχο να  έχουμε τα παιδιά  στην κουζίνα  και  να  τα αφήνουμε  να  δημιουργούν  μαζί μας  . 

 Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: