Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ

 Αποφάσισα να κάνω πίτσα για βραδινό .. ελάχιστο  το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ζυγίζω και  η   ζυγαριά λέει 220 γρ ψάχνω  στο   ντουλάπι  ευτυχώς έχω ολικής  άλεσης  συμπληρώνω  και το  υπόλοιπο,ρίχνω  και τα  υπόλοιπα  υλικά  και έχω   ένα   υπέροχο μαλακό και απαλό  ζυμαράκι .
 Η ζύμη για πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως, είναι ένα πλούσιο μείγμα από ίνες, έχει λιγότερη γλουτένη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι κατάλληλο για την παρασκευή πίτσας και πενιρλί   ή καλτσόνε  ... ιδανική ζύμη  για εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος




ΥΛΙΚΑ:

300 γρ αλεύρι ολικής 
220-240 γρ αλεύρι  για  πίτσα 00  ή  για όλες  τις  χρήσεις ,κοσκινισμένο  ίσως   λίγο παραπάνω 
180 ml χλιαρό νερό  
200 ml  χλιαρό γάλα   
1 φακελάκι ξερή μαγιά
4 Κουταλιές  της  σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι του γλυκού καστανή  ζάχαρη
1 κουταλάκι  του γλυκού αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



  Ρυθμίζουμε τον  αρτοπαρασκευαστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  και  βάζουμε στον  κάδο  του αρτοπαρασκευαστή  τα  υλικά  (ο δικός  μου έχει αυτό  το πρόγραμμα διαρκεί 15 λεπτά) τα αλεύρια και το  μισό ζεστό νερό και  γάλα, την ξερή μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, στη συνέχεια, το λάδι και τη ζάχαρη, το  αλάτι και υπόλοιπο νερό και γάλα . Δουλεύουμε  τη ζύμη για περίπου 15 λεπτά στον αρτοπαρασκευαστή  μέχρι  να σχηματιστεί  μία μπάλα.(μπορείτε να το κάνετε με το ζύμωμα με το χέρι),
Αφήνουμε την ζύμη να  αυξηθεί σκεπασμένη  περίπου δύο ώρες. Όταν διπλασιαστεί  η ζύμη είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για πίτσα και πεινιρλί  και  καλτσόνε  .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: