Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ












Η  ζύμη τσουρεκιού χωρίς ζύμωμα είναι από  εδώ  είπα να την ξαναφτιάξω σήμερα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές, έβαλα το χεράκι μου, μείωσα το βούτυρo και πρόσθεσα νερό και χυμό περισσότερο...δεν ησυχάζω,θα τις δείτε  παρακάτω...
Ετοίμασα από το βράδυ την ζύμη και την άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ωριμάσει η ζύμη μας,να ενωθούν τα υλικά της ζύμης ... και το πρωί της έδωσα το σχήμα που ήθελα και τα έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη ημέρα το ίδιο αφράτα  ..
    

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 
αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  
330 γρ ζάχαρη ή 250 γρ ζάχαρη και 80 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την βρούμε εδω την δανείστηκα από την φίλη Γεωργία .mamangelic.com 
250 ml γάλα χλιαρό
150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ λιωμένο βούτυρο και 60 γρ λάδι ελαφρύ ή καλαμποκέλαιο  
100 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή  
1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτηκοτητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια,επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα)
Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
10 γρ κακουλέ
10 γρ μαχλέπι
1 γρ μαστίχα την σπάμε στο μούλτι με 2_3 κουταλιές από την ζάχαρη που έχουμε πιο πάνω στα υλικά μας. (προαιρετικά δεν αρέσει στην οικογένεια)
1 πρέζα αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3_4 κουταλιές της σούπας αλεύρι,από τα υλικά μας τη αφήνουμε 10-15 λεπτά

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 

  •  Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε ένα μεγάλο μπολ το ζεστό γαλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και την ιμβερτοζαχαρη και το καλαμποκέλαιο τα αυγά,αφού τα χτυπήσουμε πρώτα με το σύρμα, το χυμό και το ξύσμα και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά καιμε το σύρμα τα ανακατεύουμε. 

  •  Στην συνέχεια προσθέτουμε και  το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο κυκλικά.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο  λίγο _λίγο και συνεχισουμε το ανακάτεμα με την μαριζ ,μεχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 

  • Η ζύμη είναι  κολλώδες και πρέπει να ξεκολλάει από τα  τοιχώματα του  μπολ  ..  Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι!

  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα σε ζεστό φούρνο στους 40-60 λεπτά όχι παραπάνω , να φουσκώσει και να αυξήσει τον  όγκο της.

  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε  να ξεχειλίσει από το μπολ,βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βουτυράκι και της  κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία .

  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας τις κάνουμε ανοίγματα  και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές αυτό θα βοηθήσει στο να  κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στον μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται  .

ΠΡΩΤΗ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο  ψυγείο  καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχα φουσκωμένη ζύμη,


  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο που είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία  που θα χρειαστούμε, το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας ,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε κομματια των 100 γρ ,τα αφήνουμε να ξεκουραστουν 15 λεπτά τα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.Αν πάλι τα θέλουμε πιο μεγάλα τα τσουρέκια μας τα μοιράζουμε σε 4 κομμάτια.Στην συνέχεια μοιράζουμε το καθένα σε δυο ίσα κομμάτια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Τα πλάθουμε σε κορδόνια , πολλές φορές μαζεύουν ενώ τα πλάθουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για αλλα 15 λεπτά. 
  • Πλάθουμε με την σταυρό 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2 -3 όχι περισσότερες ,θέλουν χώρο  να  φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε  να ενωθούν και  χαλάσουν το σχήμα  τους .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20_30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με  ένα  πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά  πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας,για 10 λεπτά επειτα χαμηλωνουμε στους 150 και ψηνουμε για αλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα  εξαρτάται  πάντα  από  το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30  λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα  στεγνώσουν . 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο ,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη, τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.
Αυτή την φορά τα  άφησα  να  κρυώσουν και τα έκοψα στην  μέση και τα γέμισα  με  μερέντα  ...  
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΕΥΚΟΛΑ ΔΙΧΡΩΜΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Δίχρωμα κρουασάν με βούτυρο,τέλεια  για  πρωινό με τον καφέ και για όλες τις ώρες.Πάμε να τα φτιάξουμε  ..












  ΥΛΙΚΑ :   για την κανονική ζύμη:
 
250 γρ.αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ίσως  λίγο παραπάνω ανάλογα  τα αυγά 
250  γρ αλεύρι για τσουρέκια
7-9 γρ ξερή  μαγιά 


250 ml ζεστό γάλα
50 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό ή δύο μικρά
βανίλια, ή  λεμόνι ξύσμα  

  YΛΙΚΑ  για ζύμη κακάο:

250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ αλεύρι για τσουρέκια
2 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
7-9 γρ ξερή μαγιά 
250 ml. ζεστό γάλα
50 γρ. ζάχαρη
4 κουταλιές λάδι

1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό ή δύο μικρά
βανίλια, ή λεμόνι ξύσμα

150 γρ βούτυρο λειωμένο

Nutella ή μαρμελάδα  για  να τα  γεμίσουμε  και  ξηροί καρποί  της αρεσκείας  σας  


ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
  •  Η διαδικασία είναι η ίδια για τα δύο  ζυμαράκια, φυσικά, θα φουσκώσουν σε  δύο διαφορετικά  μπολ Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευστή και αυτή  την  φορά  .
  • Βάζουμε την μαγιά και 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και τα 150 ml  ζεστό γάλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει, 10 λεπτά 
  • Σε ένα μπολ Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, στη συνέχεια, προσθέστε το λάδι  και τo υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη , την βανίλια και το  ξύσμα. Ρίχνουμε  και το μείγμα  με  τη μαγιά  και ανακατεύουμε καλά.
  •  Στη συνέχεια,σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας  να γίνει  μια μαλακιά και αφράτη .Σε ένα από αυτά τα  ζυμαράκια  προσθέτουμε  2 κουταλιές της σούπας κακάο,αναμεμειγμένα με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και ζυμώνουμε καλά ώστε να αναμειχθούν. Αφήνουμε  την  ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος .
  • Παίρνουμε  την  λευκή ζύμη και την χωρίζουμε  σε  8 κομμάτια  ίσου  βάρους το ίδιο  κάνουμε  και στην καφέ ζύμη χωρίζουμε  άλλα  6 κομμάτια ανοίγουμε  ένα φύλλο στρογγυλό διαμέτρου 15 εκ  περίπου τα κομμάτια  και επαναλαμβάνουμε  το ίδιο για την ζύμη με το κακάο  αλείφουμε  την άσπρη ζύμη με  το βούτυρο κρύο  λιωμένο σαν  κρέμα και τοποθετούμε  επάνω  ένα  κομμάτι  κακάο  ξανά  βούτυρο όπως  φαίνεται  στην φωτογραφία  σύνολο  4  άσπρης ζύμης  και  3 κακάο ζύμης  στο  τελευταίο  κομμάτι  δεν βουτυρώνουμε το βάζουμε  σε  διάφανη μεμβράνη το πακετάκι  και το αφήνουμε  στο ψυγείο για 3-4 ώρες .... το ίδιο κάνουμε  και  στα  υπόλοιπα  κομμάτια  και  ξανά  ψυγείο . 
  • Βγάζουμε  το  πακετάκι από το ψυγείο και σε  καθαρό πάγκο εργασίας ανοίγουμε φύλλο την δίχρωμη  ζύμη μας  διαμέτρου 25 -30 3εκατ και στην συνέχεια , κόβουμε την ζύμη  στα 4 και μετά στα  8  κομμάτια όπως  κόβουμε  τα κομμάτια  της  πίτσας .   
                                                                                                            
  • Παίρνουμε ένα -ένα  τα  κομμάτια και τα  βάζουμε στην  άκρη  μια κουταλιά  του  γλυκού  μαρμελάδα  της αρεσκείας  ανακατεμένη  με το ξύσμα  μας και μετά  άλλη  μια  κουταλιά  του γλυκού  καρύδια  η φιστίκια αιγίνης και τα  τυλίγουμε σε σχήμα όπως τα  κρουασάν  και  τα  βάζουμε σε λαδωμένο ταψί,και τα αφήνουμε  περίπου 30 λεπτά να  φουσκώσουν. Στο τέλος αλείφουμε  με  γάλα τα  κρουασάν Εγώ δεν τα  γέμισα τα έψησα και μετά  τα  γέμισα είναι  καλύτερα...
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για  20- 30 λεπτά στους 170 -180 βαθμούς ανάλογα  το μέγεθος  που  θα δώσετε στα  κρουασάν  σας 








Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΡΝΑΚΙ ... ΣΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΒΑΤΟ



Το  ονομάσαμε   Σον  το πρόβατο   αγαπημένο  καρτούν  των  κοριτσιών   μου ...  Πάμε   να το   φτιάξουμε   μαζί με  τα παιδιά  μας  ..   ήρθαν   τα κοριτσάκια  από  το σχολείο   ,πλύναμε  χεράκια  και  πεσαμε  με   τα  μούτρα   στο  ζυμαράκι ....     η     ζύμη   είναι brioche εδώ   την   φτιαξαμε  και  πασχαλινά  λαγουδάκια










ΥΛΙΚΑ :
30 γρ νωπή μαγιά  ή  2 φακελάκια   ξερή μαγιά 
550-650 γραμμάρια αλεύρι  για   τσουράκια  ίσως   και λίγο  παραπάνω    ανάλογα  με  το αλεύρι  
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml γάλα
3 αυγά  και  1 ασπράδι  
160 γραμμάρια  ζάχαρη και 
 40 γρ   ιμβερτοποιημένη    ζάχαρη    την   οποία  την  πήρα  από   την φίλη  στο   fb   Mamangelic Ganassouli Georgia εδώ     
 1 βανίλια - ζάχαρτη   με  άρωμα   λεμόνι 
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
4 γρ μαχλέπι   (προαιρετικά)
4 γρ κακουλέ   (προαιρετικά)
 50 γρ  βουτηρο  πρόβειο 
 50 γρ βούτυρο αγελαδινό 
1  κουταλιά  σούπας  κακάο 



Για  το τέλος :
4-5  κουταλιές γάλα  
1   αυγό  ολόκληρο   



 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Διαλύστε σε  ένα   μεγάλο  μπόλ    τη μαγιά, με  1-2  κουτάλια  σούπας   ζάχαρη   σε 100 ml ζεστό γάλα, σκεπάζετε  και αφήνετε  να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 10 -15  λεπτά.  Σε χαμηλή φωτιά να λιώνετε  το βούτυρο , αφήστε το να κρυώσει .Σε ένα μπολ κοσκινίζετε  το αλεύρι  2 φορες μαζί και   το αλάτι .  Χτυπήστε   τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε σε αυτά το υπόλοιπο  ζεστό γάλα.και   αρώματα  .
  • Ανακατεύψτε ζωηρά  με  το  σύρμα  μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο μίγμα των αυγών και του γάλακτος , προσθέστε τη  φουσκώμένη μαγιά  και ανακατέψτε  ξανά .
  • Σιγά-σιγά ρίχνετε  και  το  κοσκινισμένο  αλεύρι  .Προσθέστε το ξύσμα και τη βανίλια,  και   ζυμώστε  για  15 λεπτά  .Μόλις η ζύμη αρχίζει να διαχωρίζετε  από τα τοιχώματα του δοχείου, ξεκινήστε να  ρίχνετε   το λιωμένο  βούτηρο   κουταλιά -κουταλιά και  ζυμώνουμε μέχρι  να  απορροφηθεί   τελείως  το   βούτηρο , θα  έχουτε   μια  μαλακιά  και  απαλή   ζύμη   που δεν   θα κολλάει στα χέρια  σας .
  • Πάρτε  από τη  ζύμη    από  την  ζύμη    300-350  γρ  ζύμη  και  την ζυμώνουμε  με   1 γεμάτη  κουταλιά  κακάο    την   σκεπάζετε  και την αφήνετε  σε  ζεστό χώρο  να  φουσκώσει και  να διπλασιάσει  τον   όγκο της  
  • Πλάθετε  σε μπάλα, και  την αστρη   και  την    βάζετε    σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετεε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο - τουλάχιστον μια ώρα.
 
  •  Εγώ  το ζύμωσα   στον αρτοπαρασκευαστή και  έβαλα  τα υλικά με την σειρά που  αναφέρω  πίο πάνω,  και ανακατεύα με  σύρμα   απο συλικόνη    να μην  γρατσουνίσω το   κάδο .
  ΠΩΣ  ΘΑ  ΣΧΗΜΑΤΊΣΟΥΜΕ   ΤΟ   ΑΡΝΑΚΙ :
  • Για   το  προβατάκι   χωρίζεται την ζύμη σε  κομμάτια: 
  • ένα  μικρό  κομματι  120  γρ  για  το  σώμα , εκεί  πάνω θα   τοποθετήσετε   τις  σπίρες  που θα  φτιάξετε και  αν  θέλετε   ρίξτε   σοκολάτα   
  •  ένα   μικρό  μεγέθους   25 γρ  για   τις  μικρές σπίρες  -μαλλί  
  • μια μεσαίου μεγέθους 40 γρ  γρ για το   μεγάλες σπίρες -μαλλί 
  • ένα μεγάλο μεγέθους  70-80  γρ  για  το κεφάλι   του   καφέ  ζύμη
  • 2 μεγάλα μεγέθους  70γρ  για  τα  αυτιά καφέ  ζύμη
  • 2 μεγάλα μεγέθους   40 γρ   για  τα  ποδαράκια 
  • Από το μεγαλο κομμάτι της ζύμης   των  40  εκατ   και  πλάστε  ένα  μακρύ φυτίλι με μήκος 40-45 εκ. Τυλίξτε μέχρι τη σπείρα (σαλιγκάρι) και τοποθετήστε τα σε ταψί με  αντικολλητικό χαρτί  'οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  συνεχίστε  να  σχήματίζετε  το  μαλλί  του  πρόβατου .  
  • Στις  τρύπες    βάλτε   σπίρες  από   το  μικρό κομμάτι    ζύμης  25 εκατ  .

     
    • Από   ένα   μικρό  κομμάτι  ζύμης      σχηματίστε   μια   μικρή σπίρα   και    κολλήστε  το  στο   σώμα   για  ουρά.
    • Και  με  τα  κομμάτια 40    γρ  φτιάξτε  τα  ποδαράκια   .
    • . Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά και  ψήνουμε  σε  προθερμασμένο   φούρνο  170 -180 βαθμούς   για  30  -35  λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  σας !
    •  Εγώ   έΙχα   στην κατάψυξη   καφέ  ζύμη  που  περίσεψε   απο  άλλη   ζυμαροκατασκευή  και  την πρόσθεσα   στο  μαλλί  και το έκανα   δίχρωμο    τα    αρνάκι  μας  , εσείς   κάντε  το  και  χωρίς  χρώμα  αν  θέλετε .

    ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ  
    ΚΑΛΟ   ΠΑΣΧΑ     ΣΕ  ΟΛΟΥΣ   ΜΕ  ΥΓΕΙΑ  .   
     ΩΣ  ΤΗΝ  ΕΠΟΜΕΝΗ  ΦΟΡΑ  ΘΑ  ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ   ΜΙΑ  ΑΚΟΜΑ  ΖΥΜΑΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ........ ΝΑ  ΠΕΡΝΑΤΕ  ΚΑΛΑ  ΚΑΙ  ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΕ  ΣΤΗΝ  ΚΟΥΖΊΝΑ   ΣΑΣ  ΜΕ  ΤΑ  ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ..