Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ








 ΥΛΙΚΑ:

3  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις  χρήσεις   και ακόμα  κουταλίες 
1 και 1/4 φλυτζάνια  ζάχαρη
230  ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλυτζάνι  γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια  κακάο  με 2 κουταλές γάλα  ή   100 γρ σοκολάτα
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/2 κουταλάκι αλάτι
Σταγίνες  σοκολάτας
Ολόκληρα αμύγδαλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί  σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, βγάζουμε από τη φωτιά και να κρυώσει . ή  ομογενοποιούμε το κακάο  σε  κρέμα  μαζί με το γάλα  σε  ένα  μπόλ
 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ  και το αλάτι . Αφήνω στην άκρη. 
  •  Σε ένα μικρό μπόλ, ανακατεύουμε  το γάλα και τη βανίλια μαζί. Αφήνουμε  στην άκρη.
  •  Σε ένα μεγάλο  μπόλ χτυπάμε  το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι  να  γίνουν  κρέμα περίπου 5  λεπτά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να  ενωθούν , περίπου  για 30-50  δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε  1/3 του μίγματος αλευριού και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1/2 του μίγματος γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα ύλικά μας . Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το γάλα .. Ανακατετεύουμε έως ότου όλα  τα υλικά ενσωματώθούν και έχουμε  μια απαλή και  λεία  ζύμη που δεν κολλάει στα  χέρια μας  .
  • Αφαιρούμε 2/3 της ζύμης από το μπολ ανάμιξης  αφήνουμε  και να   ξεκουραστή  στην συνέχειαα  και προσθέτουμε τη λειωμένη σοκολάτα στο υπόλοιπο 1/3 της ζύμης και ανακατεύουμε  σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.Αφήνουμε στην άκρη.  


  •  Σε μια  επιφάνεια εργασίας και σε  μια  λαδόκολλα  παίρνουμε ,  1/2 από την ανοιχτόχρωμη ζύμη  και ανοίγουμε  σε μια επιφάνεια εργασίς  φύλλο  20 χ 10  εκατ  και  πάχος  1  . Αφήνω στην άκρη.
  • Τοποθετούμε τη μισή  ζύμη σοκολάτας πάνω από την  ανοιχτόχρωμη ζύμη.αφού  της δώσουμε  την  μορφή  κορδονιού όπως  φαίνετε στις  φωτογραφίες .
  • Τυλίγουμε την  ανοιχτόχρωμη ζύμη  γύρω από τη ζύμη σοκολάτας  σε  ρολλάκι  . Επαναλάμβάνουμε και ίδιο  για  υλικά  και έχουμε  2 ρολλά
  •  Τυλίγουμε   με  λαδόκολλα και  τα  ξεχνάμε   για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο
  • Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200  βαθμούς, βγάζουμε  την ζύμη  από το  ψυγείο .
  • Κόβουμε τη ζύμη σε φέτες πάχους περίπου 1  εκατ
  •  Τοποθετούμε δύο φέτες δίπλα-δίπλα. Πιέζουμε απαλά τη ζύμη στο κέντρο μαζί, έτσι ώστε οι δύο μπισκότα γίνονται ένα.
  •  Τσιμπάμε μια γωνία κάθε κομμάτι για να σχηματίσουμε  τα αυτιά.
  • Τοποθετούμε  μια  σταγόνα  σοκολάτας στο κέντρο  της  καφέ ζύμης   για τα μάτια και ένα  ολόκληρο αμύγδαλο ανάμεσα στις φέτες για ράμφος. Ετοιμη   η σοφή   μας  κουκουβάγια  .
  • Ψήνουμε  για 8-12 λεπτά. Αφαιρούμε από φύλλα ψησίματος αμέσως και αφήνουμε  πάνω σε σχάρα το να κρυώσουν 
  • Αποθηκεύουμε α cookies σε ένα σφραγισμένο Tupperware   χωρίζοντας  με λαδόχαρτο. Μην τα στοιβάζετε άμεσα το ένα πάνω στο άλλο (ξέρω ότι έκανα στην εικόνα, αλλά μετά το μετάνιωσα!). Τοποθέτησή τους μπορεί να χαλάσει τα μάτια τσιπ σοκολάτας για να κολλήσει με τα άλλα μπισκότα, το οποίο θα χαλάσουν την εμφάνιση των ματιών.
  • Σημείωση: Μπορόυμε  να παγώσουμε  τα  ρολλά μέχρι και ένα μήνα, τυλίξτε την ζύμη με μεμβράνη ,και  με  σφιχτά στο φύλλο αλουμινίου,και στην  την κατάψυξη. Αφήνουμε τη ζύμη στην  συντήρηση   στο ψυγείο για μια  νύχτα 

    H συνταγή  είναι  από  εδώ 
  •  






  • Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                                                 Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....


Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΑ


ΥΛΙΚΑ :
500-600 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο γλυκάνισο
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
1 κουταλιά  σούπας μέλι
1  κουταλιά  ταχίνι  και

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, από την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
  • Με 2 κουταλιές της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες.  Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με το γλυκάνισο.
  • Σε ένα μεγάλο, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, το μέλι και το ταχίνι , την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες. Κατόπιν, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και το νερό.
  • Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
  • Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Έτσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
  • Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
  • Όταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού (τα ζύγισα και ήταν 100-105 γραμ.)    Από κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
  • Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (το μέτρησα 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά από πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια. (Αν θέλουμε τα αφήνουμε στρογγυλά από την κάτω μεριά, ώστε να μοιάζουν σαν φασκιωμένα. Εγώ επειδή τα μοιράζω στα μικρά μας, τα φτιάχνω έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο ανθρωπάκια).
  • Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντας τα από την κάτω πλευρά του ψωμιού. Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλάκια.    Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.
ΕΒΑΛΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΙΝΕΛΙΑ  ΛΙΓΟ ΜΕΛΙ  ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΑΧΙΝΙ


ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ  ΑΠΟ ΤΟ  ΣΑΙΤ..
http://koukfamily-cook.blogspot.gr/εδω

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ [ 1 ]

Μερικές   ιδέες για  τσουρέκια.... πλεξούδες , κουλούρες , ατομικά  μικρά  τσουρεκάκια
  1. Σχέδιο   για τσουρέκια ..

2.   Σχέδιο   για τσουρεκάκια


3.    Σχέδιο   για τσουρεκάκια

4.      Σχέδιο   για τσουρεκάκια
  
5.Σχέδιο   για τσουρέκια
 6 .    Σχέδιο   για  τσουρέκια



7.Σχέδιο  για τσουρέκια .


8.                                           Σχέδια  για  τσουρέκια

    9.                                                       Σχέδια  για τσουρέκια .

 10 .                                           Σχέδιο  για  τσουρέκια

11.                                                      Σχέδιο  για τσουρέκια






 12.
Σχέδιο  για τσουρέκια  .


13.                                                              Σχέδια  για τσουρέκια

                                         
     14.                                  Σχέδιο  για  τσουρέκια
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .      
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές