Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ...ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ

 


Μουσταλευριά με ολόφρεσκο μούστο σταφυλιού, αρωματισμένο με κανέλα και πασπαλίσμενο με καβουρδισμενους χοντοκομμένους ξηρούς καρπούς,χωρίς ζάχαρη. 

Οχι πολύ γλυκειά,λεία και τραγανή λόγου των φρυγανισμένων ξηρών καρπών,μόλις την δοκιμάσετε η μικρή μου κόρη....είπε...Πουτίγκα έφτιαξες μαμά? 

Έτσι την ονομάσαμε Πουτίγκα  μούστου. 

Θα χρειαστούμε μούστο ολόφρεσκο,πριν να αρχίσει την διαδικασία ζυμωσεις κομμένο....καθαρισμένο με λίγη καθαρή στάχτη,Το δικό μου πετιμέζι   θα δούμε λεπτομέρειες πως θα καταφέρουμε στο σπίτι μας να καθαρίσουμε τον δικό μας μούστο. Και λίγο πετιμέζι που  θα δωσει επιπλέον γλύκα και χρώμα,άμυλο καλαμποκιού και κανελα,ξηρούς καρπούς καρύδια ,αμύγδαλα ή φουντούκια, ή φιστικια  αιγίνης 

Ειμαι τυχερή γιατί έχω δικούς μας αμπελώνες και έχω μούστο παντα στο ψυγείο μου .

ΥΛΙΚΑ:

1 λίτρο και 100 ml  φρεσκοκομμένο μούστο 

4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι ή 2 κουταλιές της σούπας μέλι αν δεν έχουμε πετιμέζι ανάλογα με την γλυκύτητα που έχει ο μούστος μας .

40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμενο 

60 γρ  άμυλο καλαμποκιού Κορν φλαουρ ή νισεστέ 

1 ξύλο κανέλας 

1 βανίλια 

Καρύδια τριμμένα 

Τριμμένη κανέλα   για το τέλος 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό μούστο 400_500 ml,προσθέτουμε το αλεύρι μας και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη να οµογενοποιηθούν. 
  • Στην συνέχεια βαζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, το πετιμέζι, και το ξύλο κανέλας, τα αφήνουμε πανω στο μάτι της κουζίνας και να ζεσταθούν και να αρχίσουν να βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αλευρου και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη και δεμένη μουσταλευριά για 15_20 ,συνεχίζουμε να ανακατεύουμε γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να κολλήσει στην κατσαρόλα. Χαμηλωνουμε την θερμοκρασία όσο βράζει. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ίσως δούμε αφρούς στην επιφάνεια της κατσαρόλας, αφαιρούμεμε μια ξύλινη κουτάλα. 
  • Τοποθετουμε το μείγμα σε μπολ  όσο είναι ακόμα ζεστή,αυτή θα κρυώνει και θα πήζει .
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα και τριμμένα καρύδια,αφήνουμε να κρυώσει λίγο για  την απολαύσουμε.
  • Την διατηρούμε στο ψυγείο ως και 3-4 ημέρες  


Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΔΙΧΡΩΜΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ




 Ένα ακόμα τσουρέκι νηστίσιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και μέθοδο tangzhong-water roux !!

Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux  είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5
Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης  ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που  θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα  ψωμάκια μας  φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και  σε νηστίσιμο τσουρέκι ...δίχρωμο με κακάο στην ζύμη ..Η συνταγή είναι από Εδώ
Τι γίνεται λοιπόν;  Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Το ίδιο αλεύρι όμως μπορεί να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσότητα βραστού νερού και να το κρατήσει στη μάζα του σαν ζελέ. Οπότε τι έχουμε; επιπλέον υγρασία στη ζύμη, επιπλέον χρόνος που το ψωμί μας ή ότι έχουμε φτιάξει παραμένει φρέσκο και όσο και να το ζουλάμε με τα δάχτυλα μας  αυτό επιστρέφει στη θέση του. Πάρα  ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ!!! 
  

 ΥΛΙΚΑ :

Για το Water Roux-tangzhong : 
40 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
200 ml νερό 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη 
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

ΥΛΙΚΑ:
50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux 
100 ml νερό χλιαρό
160 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή αμυγδαλόγαλα ακόμα και όλη την ποσότητα με νερό 
*αν δεν θέλετε να προσθέσετε το ανθρακούχο νερό 
50 ml χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου 
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ για όλες τις χρήσεις .
120-130γρ ζάχαρη κρυσταλλική θεωρώ ότι ποσότητα είναι αρκετή 
70 ml καλαμποκελαιο 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
5 γρ αλάτι

5 γρ μαχλέπι 
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
3 κουταλιές  της σούπας κακάο αγλυκο  με δύο κουταλιές αμύγδαλογάλα  ή νερό  (ανακατεύουμε και κάνουμε μια κρέμα σοκολάτας )
1 κουταλιά  της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος  



 ΓΕΜΙΣΗ (προαιρετικά )


1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι αμυγδαλογαλα 
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας  κορν φλάουρ 
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
    •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό  χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
       δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 
    • Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια  και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
    •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
    • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά  και κολλάει στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
    • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι  περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
    • Σε αυτό το στάδιο μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και στο ένα προσθέτουμε το κακάο και ζυμωνουμε για δύο τρία λεπτά..σχηματίζοντας έτσι μια σοκολατένια ζύμη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ..τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ με μια διάφανη μεμβράνη σκεπασμένο και αφήνουμε να ξεκουραστεί 
    • Τοποθετούμε την ζύμη και την υπόλοιπη ζύμη  σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
    • Aν θέλουμε βάζουμε τα  μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
    • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
    • Χωρίζουμε την ζύμη σε  κομμάτια ίσα σε βάρος 150 γρ ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα 
    • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένα δάχτυλα. σε  κορδόνια 25_28 εκατ  συνέχεια τα  πλέκουμε σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
    • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 3 τσουρέκια 
    • Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  
    • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
    • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια "κόμπους "
    • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά.







    • Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές 

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ


Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πρωινό μας..για το βραδυνό μας ..που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Εύκολη και γρήγορη. 

 Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως, κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρήκα την λύση,Πρόσθεσα και καπνιστή γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο μου.Έσεις βάλτε ότι θέλετε από αλλαντικά ..ακόμα και χωρίς .

 ΥΛΙΚΑ:

1 και 1/3  κούπα κεφίρ (250ml + 80 ml ) σε θερμοκρασία δωματίου 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά μέτρια
 1/3 κούπας λάδι (85 ml)
1/3 κούπας τυρί Φιλαδέλφεια 
1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
100 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ γαλοπούλα καπνιστή ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας .
140 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
200 γρ αλεύρι κίτρινο σταρένιο τύπου Μ (μπορούμε να βάλουμε και όλη την ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις )
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Πιπέρι άσπρο 
λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
Σουσάμι
Λίγο γάλα για τέλος 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε το κεφίρ ,τα αυγά,το λάδι,το τυρί Φιλαδέλφεια ,το αλάτι και το πιπέρι ,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας και τα αλλαντικα μας . Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα, είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26 χ33  με βούτυρο ή με λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα,προσθέτουμε το μίγμα,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο . Περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα(προαιρετικά) Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )
  • Ψήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δοκιμή με το μαχαίρι ..αν βγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .



Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές ..

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




 Αυτή η  ζύμη τσουρεκιού  είναι από τα  Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα Όπως πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέα υλικά  στις συνταγές μου,πρόσθεσα το κεφίρ που αγαπώ πολύ ..Την έφτιαξα σήμερα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές,έβαλα το χεράκι μου,μείωσα την ποσότητα του γάλακτος και πρόσθεσα κέφιρ περισσότερο...δεν ησυχάζω,θα την δείτε παρακάτω...

Ετοίμασα από το βράδυ την ζύμη και την άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ωριμάσει η ζύμη μας,να ενωθούν τα υλικά της ζύμης ... και το πρωί της έδωσα το σχήμα που ήθελα και τα έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη ημέρα το ίδιο αφράτα  ..

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 

5 αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  

250 γρ  ζάχαρη +80 γρ μέλι

250ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 

100 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ βούτυρο και 60 ml καλαμποκέλαιο 

50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά   

1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια Μύλοι Γεωργανάδων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια μεγάλα τα αυγά μου )

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι 🍊 

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 

10 γρ κακουλέ

10 γρ μαχλέπι

1-2 γρ μαστίχα (την θρυμάτιζουμε στο μούλτι με 2 κουτ.σούπας ζάχαρη)

1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου,τα ζυγίζουμε με την ζυγαριά και τα τοποθετούμε όλα στο πάγκο της κουζίνας  μας .

Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3_4 κουταλιές της σούπας αλεύρι μας που έχουμε στα υλικά μας,την αφήνουμε 15-20 λεπτά,(μπορούμε νατην αφήσουμε και σε ζεστό μέρος ως και 1 ωρα ) σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος στο φούρνο της κουζίνας μας καλύτερα,να φουσκώσει και να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες .

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 

  Σε ένα μπολ μεγάλο να έχει όγκο προσθέτουμε,την ζάχαρη να λιώσει,το μέλι και τα αυγά,αφού τα χτυπήσουμε πρώτα με το σύρμα,το κεφίρ,το χυμό πορτοκαλιού ,το ξύσμα,τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά.

 Προσθέτουμε το αλεύρι στα παραπάνω υλικά μας λίγο-λίγο και ανακατεύουμε το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο κυκλικά . Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την μαριζ,μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 

Η ζύμη είναι πολύ κολλώδης και πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του  μπολ  ....Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι!

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα, ή σε ζεστό φούρνο στους 40-50 λεπτά όχι παραπάνω,να φουσκώσει και να αυξήσει τον όγκο της.Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε να ξεχειλίσει από το μπολ,βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βούτυρo και της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης..

Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας της κάνουμε ανοίγματα και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες στα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα …αυτό θα βοηθήσει στο να κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στο μπολ,σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο …προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται.

 Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο  ψυγείο  καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.

Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο , είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 30λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε, το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας ,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε  4 κομμάτια,μοιράζουμε τα κομμάτια ανάλογα σε πόσα κορδόνια θα πλέξουμε τις πλεξούδες μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο,για 15 λεπτά.Στη συνέχεια πλάθουμε κορδόνια και τα αφήνουμε και αυτά αλλά 15 λεπτά να ξεκουραστούν. .πολλές φορές ενώ τα ανοίγω με τα χέρια μου αυτά πάλι μαζεύουν ..οπότε την χρειάζονται την ξεκούραση τους. Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές το σταυρό για πλεξούδες των τσουρέκιων μου ,μοιράζω δηλαδή τα 4 μεγάλα μου κομμάτια ζύμης σε 8 μικρότερα.  Πλαθουμε 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2-3 όχι περισσότερες,θέλουν χώρο να  φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και χαλάσουν το σχήμα τους .

Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20_30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με  ένα πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω και προσθέτουμε στο φούρνο μας ένα πυρέξ 10 εκατ με βραστό νερό (το νερό που βράζει βγάζει ατμό και αυτό δίνει στην  τσουρέκοζυμη μας την κατάλληλη υγρασία και δεν στεγνώνει),ανάλογα το φούρνο μας,για 10 λεπτά έπειτα χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 

Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται  πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν . 

Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.

Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.


Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΛΥΚΑ ΝΗΣΤΙΣΗΜΑ



Έχουν περάσει 6 μήνες από την ημέρα που ένα αγαπημένο μου πρόσωπο μέσα από την οικογένεια μου "έφυγε".Ο μπαμπάς μου το στήριγμα μου ,ο άνθρωπος που θαύμαζα. Ετοίμασα σιτάρι και ψωμάκια νηστίσιμα για το τρισάγιο .Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω έτοιμα,τα ετοίμασα με τα χεράκια με μια από τις συνταγές που είχα φτιάξει .Η συνταγή Εδώ. Νηστίσιμα τσουρέκακια με water roux

Ένα ακόμα τσουρέκι νηστίσιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και φυσικά νόστιμο με την  μέθοδο tangzhong-water roux !!

Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux  είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5
Που περιέχει 5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης  ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που  θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα  ψωμάκια μας  φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και  σε νηστίσιμο τσουρέκι .

Τι γίνεται λοιπόν;  Το αλεύρι μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Το ίδιο αλεύρι όμως μπορεί να απορροφήσει πολλαπλάσια ποσότητα βραστού νερού και να το κρατήσει στη μάζα του σαν ζελέ. Οπότε τι έχουμε; επιπλέον υγρασία στη ζύμη, επιπλέον χρόνος που το ψωμί μας ή ότι έχουμε φτιάξει παραμένει φρέσκο και όσο και να το ζουλάμε με τα δάχτυλα μας  αυτό επιστρέφει στη θέση του. Πάρα  ΠΟΛΥ ΑΦΡΑΤΟ!!! 
  

 ΥΛΙΚΑ :

Για το Water Roux-tangzhong : 
40 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
200 ml νερό 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη 
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.

ΥΛΙΚΑ:
50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux 
100 ml νερό χλιαρό
160 ml ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου ή αμυγδαλόγαλα ακόμα και όλη την ποσότητα με νερό *
αν δεν θέλετε προσθέσετε το ανθρακούχο νερό 
50 ml χυμό πορτοκάλι σε θερμοκρασία δωματίου 
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια και 250 γρ για όλες τις χρήσεις .
120-130γρ ζάχαρη κρυσταλλική θεωρώ ότι ποσότητα είναι αρκετή 
70 ml καλαμποκελαιο 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι 
5 γρ αλάτι

5 γρ μαχλέπι 
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
1 κουταλιά  της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα  γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΖΥΜΗΣ:
    •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό  χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία 
       δείγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί 

    • Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια  και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του  Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά 
    •  Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά 
    • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή  και κολλάει στα  χέρια μας  .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέσουμε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώσουμε  τα  χέρια μας και  δουλεύουμε  την ζύμη μας  
    • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι  περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
    • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της  ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
    • Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου  
    • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο. 
    • Χωρίζουμε την ζύμη σε 15 _16 κομμάτια περίπου ίσα σε βάρος 80 γρ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα.
    •  Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με  λαδωμένα δάχτυλα δίνουμε σχήμα  σύμφωνα με τις  παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα 
    • Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 2 τέτοια τσουρέκια .Εγώ έκανα 15  ατομικά τσουρέκακια- ψωμάκια  Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά  καλά σκεπασμένη στο φούρνο μας μαζί με ένα πυρέξ βραστό νερό 
    • Προθερμανουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
    • Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και  μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια 
    • Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για  5-10 λεπτά.
    • Έκανα δύο δόσεις και βγήκαν 33 κομμάτια ,τα έβαλα σε σακουλάκια διάφανα και τα έκλεισα με συρραπτικό ,για να κρατηθούν αφράτα και ελαστικά όπως την πρώτη μέρα.   


Μείνετε συντονισμένοι.................

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές