Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ

 

ΥΛΙΚΑ:

550 γρ αλεύρι ολικής άλεσης 

120 -150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το  αλευρι μας .

100 γρ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για  πιο ελαφριά γεύση. ( Εγώ έβαλα μισό και μισό )
150 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml νερό 
30 γρ Σουσάμι 
50 γρ ηλιόσποροι 
30 γρ. μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας μέλι ή πετιμέζι 
10 γρ. αλάτι
20 γρ. baking powder
200 γρ. ηλιόσποροι και σουσάμι για το τέλος .


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά να ομογενοποιηθούν.
  • Αναμιγνύουμε τα αλεύρια και το baking μαζί με τη μαύρη ζάχαρη και το αλάτι.
  •  Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μία μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.Δυο λεπτά πριν τελειώσει το ζύμωμα προσθέτουμε τους ηλιόσπορους και το σουσάμι . Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι,
  • Εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή και φήνουμε  λίγο να ξεκουραστεί η ζύμη μας σκεπασμένη μέσα στο κάδο. 
  • Μετά μοιράζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια των 35-40 γρ τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια και επειτα φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαστουνάκια και σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ (εγώ έχω δυο φόρμες του κέικ πυρέξ οπου  βάζω και τους ηλιοσπορους και το νερό με το πετιμέζι ή μέλι ή αν δεν έχω βάζω μούστο μόνο))βάζουμε λίγο νεράκι ή κρασάκι τα βουτάμε και τα πασπαλίζουμε ξανά με ηλιόσπορους και τα τοποθετούμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά  και 10 λεπτα στους 160 ή ακολουθούμε το παρακάτω κολάζ  φωτογραφιών και τα δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε πιο κάτω  .
  • Να θυμάστε ότι ο χρόνος ψησίματος αλλάζει ανάλογα με το μέγεθος.  
  • Εγω έβαλα κόκκινο κρασί ,δεν υπάρχει θέμα η ζύμη λόγου του αλευρου ολικής είναι σκούρα 
 



 Και  καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά πο θα  ετοιμάσουμεμια συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες


Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗ

Άλλο ένα κεικ μήλου 🍎 ετοιμάζουμε σήμερα ...με ένα πράσινο🍎 και δύο κόκκινα μήλα 🍎 
Αυτό το κέικ μήλου είναι υγρό και νόστιμο με την τέλεια ποσότητα ζάχαρης  και μπαχαρικών – καθώς και τα κομμάτια μήλου και ψιλοκομμένα καρύδια προσθέτουν επίσης υπέροχη γεύση και υφή στο κέικ. Μόλις αυτό το κέικ μήλου βγει από το φούρνο, ένα υπέροχο γλυκό βουτυρένιο γλάσο βανίλιας χύνεται από πάνω το οποίο μουλιάζεται για να κάνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο.
Όχι μόνο αυτό το κέικ μήλου είναι πολύ νόστιμο – αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο στην προετοιμασία του.
Εξαιρετικό ..εύκολο και με τέλεια ποσότητα γλυκύτητας και αρωμάτων .Πάμε να το ετοιμάσουμε ...
 



 

ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ )
3 φλιτζάνια  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις 
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1/4 κουταλάκι αλάτι
1-1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι 
1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη  καστανή 
3  μέτρια μήλα κομμένα καρεδακια ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι 🍋 για να μην μαυρίσουν
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
2  βανίλιεςζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 
(Σημείωση την ζάχαρη εδώ και καιρό τη μειώνω, προσθεσα μόνο 1κουπα και από μήλα μπορούμε να βάλουμε ότι ποικιλίας έχουμε πρόχειρα στο σπίτι δουλεύουν όλα εξίσου καλά και να τα κοψουμε κομμάτια μικρά,καρεδακια ,εμείς ένα μέλος της οικογένειας ένα δεν θέλει να νιώθει τα κομματι ,οπότε τα κόβω στο τρίφτη τα δυο και το ένα σε κομμάτια  και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι
Θέλουμε σφιχτά  μήλα, εγώ χρησιμοποιώ μήλα ζαγοριου ,πράσινα και fuji.)


ΓΛΑΣΟ  καραμέλας:
3 κουταλιές της σούπας  βούτυρο 
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 
3 κουταλιές της  σούπας κρυσταλικη ζάχαρη 
1/4 φλιτζάνι της  σούπας κρέμα γάλακτος 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 βανιλια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βουτυρώνουμε με βούτυρο ή λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  24 εκατ  διάμετρο και ύψος 10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ .
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα δυο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ με το μίξερ (δουλεύει χαρά και με τον αυγουλοδάρτη)  για 2-3  λεπτά μέχρι να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας . Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια,μοσχοκάρυδο και το κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας.
  •  Καθαρίζουμε τα μήλα, πλύσιμο και τα  τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε να το ετοι ετοιμάζουμε το γλυκό μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα  με το αυγό  το 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα και  τα  μισά καρύδια
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για λίγο ελαφρά. 
  • Προσθέτουμε  το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το χτυπάμε λίγο στον παγκο της κουζινας ,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 60'_70 ' λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. 
  • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
  • Όσο ψήνετε το κεικ ετοιμάζουμε την αλατισμένο καραμέλα, σε ένα κατσαρολακι προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν, στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για  2"-3 ,ανακατεύουμε συχνά.  
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
  • Με ένα κουτάλι γλασαρουμε τοκρυο κεικ, με την χλιαρη καραμέλα
  • Και  αν δεν θέλουμε την καραμελα  την παραλείπουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή και  χωρίς άχνη ...αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  •  Κόβουμε το μυρωδάτο μας  κέικ με μήλα όταν κρυώσει εντελώς.


Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

MUFFINS ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Αγαπημένα  muffins... υγρά αφράτα και ελαφρά δεν μπορείς να αντισταθείς, ιδανικά  να εντυπωσιασουν τους  καλεσμένους....είναι πανε με τον καφέ, με το τσάι, σκέτα έτσι για πάνε τα "φαρμάκια κάτω "😉
Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Βοηθάει στο να κάνει τα τα muffins πιο αφράτα και ελαφρά πάντα και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου για καλυτερο αποτελεσμα .
Βούτυρο + λάδι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτόν τον συνδυασμό για μια γευστική ΚΑΙ υγρή ψίχα. Μην αντικαθιστάτε  το ένα με το άλλο ,τα  χρειαζόμαστε και τα δύο!
Ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τι κάνει αυτά τα μάφιν τόσο ελαφριά και αφράτα. Για να αποκτήσετε αυτή την  υφή στα  μάφιν προσθέτουμε ένα επιπλέον ασπράδι αυγού. Τόσο το αυγό σας όσο και το ασπράδι σας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για καλύτερα αποτελέσματα.

Κεφίρ είναι το μυστικό για υγρά μάφιν! Σε αυτά τα μάφιν ξεκιναμε  το ψήσιμο τους σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, 200 βαθμους ,επομένως είναι σημαντικό να έχουν τα σωστά συστατικά για να αποφυγουμε να γίνουν στεγνά, μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το υποκατάστατό το βουτυρόγαλα, εάν δεν έχετε στη διάθεσή σας, αλλά το κεφιρ και το  βουτυρόγαλα προσθέτει υγρασία και πάχος που δεν αναπαράγονται αρκετά με ένα υποκατάστατο. (Και όχι, δεν χρειάζεστε μαγειρική σόδα σε αυτή τη συνταγή μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούμε κεφίρ  ).
Άμυλο καλαμποκιού. Αυτό είναι το μυστικό μου συστατικό για εξαιρετικά μαλακά, τρυφερά μάφιν. Μην το παραλείψετε!
Κομματάκια σοκολάτας. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα μείγμα από τσιπς σοκολάτας μίνι και κανονικού μεγέθους και πάντα κρατάω μερικά για να τα τοποθετήσω στις κορυφές των μάφιν λίγο πριν το ψήσιμο.
Ζάχαρη χοντρή. Ενώ θα χρησιμοποιησουμε κρυσταλλική ζάχαρη στα μάφιν, προτείνω να πασπαλίσουμε με χοντρή ζάχαρη στις κορυφές. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά πραγματικά απογειώνει την εμφάνιση και την υφή και φτιάχνει αυτά τα πραγματικά «στυλ αρτοποιίας» μάφιν σοκολάτας!

Αν δεν έχουμε θήκες για muffins ,μπορούμε να τις Κατασκευάζουμε θήκες για muffins




Η κούπα που χρησιμοποιώ....


Επίσης η ζύμη μας χρειάζεται να την αφήσουμε λίγο να ξεκουραστεί και θα αρχίσει να πείζει, προαιρετικά βέβαια αλλά με αυτό τον τρόπο έχουμε πιο αφρατα και με όγκο,όπως και η μεταβάλομενη θερμοκρασία, ψήνουμε αρχικά για λίγο χρόνο και επειτα την κατεβάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο .Έτσι έχουμε τα πιο πετυχημένα και αφράτα με όγκο.
 Αν έχετε φτιάξει τα pancake με κεφίρ,αφήνουμε να ξεκουραστεί έτσι έχουμε πιο αφράτα και υγρά pancake .

ΥΛΙΚΑ:
1/4 κούπα λάδι  καλαμποκέλαιο (60ml)
60 γρ βούτυρο λιωμένο, κρύο. 
1 κούπα  ζάχαρη κρυσταλική εγω βάζω λιγότερη (150γρ)
1 μεγάλο αυγο και 1 ασπράδι αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα λεμόνι 
1/2 κούπα  κεφίρ  σπιτικό σε θερμοκρασία δωματίου 
1 και 3/4 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν παουντερ 
2 κουταλάκια του γλυκού άμυλο καλαμποκιού.
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας, κουβερτούρα και γάλακτος  (170_180 γρ) κρατάμε λίγες για να τις προσθέσουμε και στο τέλος με την κρυσταλικη ζάχαρη 
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη  ζάχαρη χοντρή κρυσταλική για την επικάλυψη στο τέλος.
Φόρμα αντικολλητική  με 6 θήκες ή 12
6 θήκες για  muffins 

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανακατεύουμε το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε.

Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό, ασπράδι αυγού και εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και μετά ανακατεύουμε με το κεφίρ ή βουτυρόγαλα μέχρι να ενωθούν.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι,το μπέικιν πάουντερ,το άμυλο καλαμποκιού και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα  υγρά ανακατεύοντας με την μαριζ απαλά απαλά, προσέχοντας να μην ανακατευτούν υπερβολικά. Μόλις τα ξηρά υλικά ενσωματωθούν στο κουρκούτι, προσθέτουμε  τα κομματάκια σοκολάτας και συνεχίζουμε  να ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα το μπολ με μια στεγνή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί  όσο προθερμαίνεται ο φούρνος μας 

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 215 βαθμούς και στρώνουμε μια φόρμα για muffin 6 τεμαχίων με χαρτί αντικολλητικό.

Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος μας  (δώστε του μερικά επιπλέον λεπτά ή ελέγξτε το θερμόμετρο του φούρνου σας, ο φούρνος μου λέει συχνά ότι έχει φτάσει σε θερμοκρασία όταν πραγματικά δεν έχει φτάσει ακόμα!), μοιράζουμε  την ζύμη  σε έτοιμη φόρμα για μάφιν, γεμίζοντας κάθε φόρμα μέχρι το πάνω μέρος με κουρκούτι (χωρίς να ξεχειλίσει).

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα τις κορυφές με επιπλέον ζάχαρη  και λίγες ακόμα σταγόνες και βάζουμε τη φόρμα για μάφιν σ τον προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 8 λεπτά και στη συνέχεια, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου ,μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Σημείωση: εάν χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη φόρμα για μάφιν 12 τεμαχίων και όχι σε μεγάλο μέγεθος, δεν θα χρειαστεί να ψηθούν τόσο πολύ, ελέγξτε τα μάφιν σας μετά από 7-8 λεπτά στους  170 βαθμούς .

Αφήνουμε τα μάφινς να κρυώσουν στη φόρμα για μάφινς για 5-10 λεπτά και μετά αφαιρούμε  προσεκτικά από τη φόρμα για μάφιν και απολαύνουμε ....μμμμμμμμ γεύση άρωμα...σοκολάτα..




Καλή χρονιά σε όλους  με υγεία -αγάπη -ευτυχία 
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές .

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΡΜΥΡΟ ΚΕΙΚ




Η ιδιαιτερότητα αυτού του κέικ,είναι η φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, (μπορούμε να το φτιάξουμε και σε σχήμα αστεριού αν θέλουμε).

Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πρωινό μας..για το βραδυνό μας ένα χριστουγεννιατικο βράδυ που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Εύκολη και γρήγορη. 

 Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρήκα την λύση,Πρόσθεσα και καπνιστή γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο μου.Έσεις βάλτε ότι θέλετε από αλλαντικά ..ακόμα και χωρίς .

 ΥΛΙΚΑ:

1 κούπα κεφίρ 250ml σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 κούπα γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (85 ml) ή νερό 
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά μέτρια
1/3 κούπας λάδι (85 ml)
1/3 κούπας γιαούρτι με πέτσα πρόβειο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
50 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα 
100 γρ κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ γαλοπούλα καπνιστή ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας .
340 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Πιπέρι άσπρο 
λίγη πάπρικα (προαιρετικά)
Λίγο γάλα για τέλος 
40 γρ. αμύγδαλα με φλούδα ή φιστίκια  αιγίνης 
50 γρ αμύγδαλα τριμμένα ή φιστίκια αιγίνης 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει.Προσθέτουμε το κεφίρ ,τα αυγά,το λάδι,το αλάτι,το γάλα και το πιπέρι,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας και τα αλλαντικά μας .Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα,είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26χ33 με βούτυρο ή με λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα,προσθέτουμε το μίγμα,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο. Περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα(προαιρετικά).Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς.  )Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα  χριστουγέννιατικο δέντρο δεν την λαδώνουμε καθόλου. 
  • Ψήνουμε 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δοκιμή με το μαχαίρι ..ανβγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .


Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε  μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις νέες συνταγές. 


Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2024



Η συνταγη είναι Τσουρέκια με κεφίρ χωρίς ζύμωμα

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 

5 αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  

250 γρ  ζάχαρη +80 γρ μέλι

250ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου ή γάλα αν δεν θέλετε το κεφίρ.

100 φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ βούτυρο και 60 ml καλαμποκελαιο 

100 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά   

1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια,τα αυγά μου ήταν πιο μεγάλα ..)

1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 

10 γρ κακουλέ

10 γρ μαχλέπι

1-2 γρ μαστίχα (την θρυμάτιζουμε στο μούλτι με 2 κουτ.σούπας ζάχαρη)

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλειμα στο τέλος

2  φόρμες αποσπώμενη 26 εκατ και λαδόκολλα για τον πάτο και τα τα τοιχώματα της ή βούτυρο. 

*Η συνταγή βγάζει 2 βασιλόπιτες αν θέλουμε μειώνουμε την ποσότητα των υλικών στο μισό και κάνουμε 1 βασιλόπιτα .Εγω έκανα δύο βασιλόπιτες .

      
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου,τα ζυγίζουμε με την ζυγαριά κουζίνας και τα τοποθετούμε όλα στο πάγκο της κουζίνας μας .
  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι μας που έχουμε στα υλικά μας,την αφήνουμε 15-20 λεπτά,σκεπασμένη με μεμβράνη σε ζεστό μέρος στο φούρνο της κουζίνας μας καλύτερα,να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες. 

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ με μεγάλο όγκο προσθέτουμε την ζάχαρη,το μέλι και τα αυγά και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός προσθέτουμε το κεφίρ,το ξύσμα,το χυμό,το μαχλέπι,το κακουλέ,την μαστίχα και την ενεργοποιημένη  μαγιά. 
  • Ανακατεύουμε συνέχεια,προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας τη ζύμη προς το κέντρο κυκλικά. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο λίγο-λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την μαρίζ μέχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 
  • Η ζύμη μας είναι πολύ κολλώδης,πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. 
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα να αυξήσει σε όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε να ξεχειλίσει η ζύμη από το μπολ,βάζουμε λίγο λαδάκι ή βούτυρο στα χέρια μας και της κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης
  • Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη με μεμβράνη και μια καθαρή σακούλα και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχη φουσκωμένη ζύμη.
  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας της κάνουμε ανοίγματα και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες στα Τσουρέκακια χωρίς ζύμωμα …αυτό θα βοηθήσει στο να κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στο μπολ,σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο …προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται.

  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο,είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούμε,το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε  4 κομμάτια,μοιράζουμε τα κομμάτια ανάλογα σε πόσα κορδόνια θα πλέξουμε τις πλεξούδες μας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν λίγο,για 15 λεπτά.Στη συνέχεια πλάθουμε κορδόνια και τα αφήνουμε και αυτά αλλά 15 λεπτά να ξεκουραστούν. .πολλές φορές ενώ τα ανοίγω με τα χέρια μου αυτά πάλι μαζεύουν ..οπότε την χρειάζονται την ξεκούραση τους. Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές το σταυρό για πλεξούδες των τσουρέκιων μου,μοιράζω δηλαδή τα 4 μεγάλα μου κομμάτια ζύμης σε 8 μικρότερα. Πλαθουμε 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2-3 όχι περισσότερες,θέλουν χώρο να φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε να ενωθούν και χαλάσουν το σχήμα τους,αν τα κάνουμε πλεξούδες .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20-30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με ένα πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι .
  • Για να φτιάξουμε ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ θα βάλουμε στο ταψί μας στον πάτο λαδόκολλα και στα τοιχώματα ή βούτηρο και θα δουλέψουμε την ζύμη με τα λαδωμενα χέρια μας που έχουμε βάλει λίγο βούτυρο ή λάδι δίνοντας σχήμα μπάλας στην ζύμη,θα την τοποθετησουμε στο ταψί και θα την απλωσουμε με τα χέρια μας να πάει σχεδόν σε ολο τον πάτο του ταψιού, θα την σκεπάζουμε και θα την αφήσουμε σε ζεστό μερος σκεπαχμενη με μεμβράνη και μια πετσέτα, μόλις διπλασιάσει τον όγκο της θα την αλείψουμε με το διαλυμένο αυγό με λίγο νερό και αμέσως θα γράψουμε τα γράμματα και νούμερα που θέλουμε, θα πασπαλίζουμε με φυλέ αμυγδάλου .
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς,στις αντιστάσεις πάνω και κάτω και προσθέτουμε στο φούρνο μας ένα πυρέξ 10 εκατ με βραστό νερό (το νερό που βράζει βγάζει ατμό και αυτό δίνει στην τσουρέκοζυμη μας την κατάλληλη υγρασία και δεν στεγνώνει),ανάλογα το φούρνο μας,για 40 λεπτά έπειτα ,μόλις πάρει λίγο χρώμα βάζουμε ένα κομμάτι χαμηλώνουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα εξαρτάται πάντα από το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30 λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα στεγνώσουν . 

Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη,τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.

Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΝΟΥΜΕΡΑ 


100 γρ αλεύρι κοσκινισμένο 
100 ml νερό χλιαρό 
20 ml τσίπουρο με γλυκάνισο  
30 ml λάδι καλαμποκέλαιο 
Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με το σύρμα τα ομογενοποιούμε,θα έχουμε έναν πυκνο χυλό σαν των pan cake.Αφηνουμε στο ψυγείο και όταν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα μας πριν την βάλουμε στο φούρνο και αφού έχουμε αλριψει με το αυγό και το γάλα ή νερό,γράφουμε ότι θέλουμε,το αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό,αν το θέλουμε να έχει χρώμα προσθέτουμε και λίγο κακάο σκόνη στο μείγμα και έχουμε σοκολατένια γράμματα.



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές 


Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

2024..... ΕΥΧΕΣ




Αγαπημένοι φίλοι!

Εύχομαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά ! ΕΙΡΗΝΗ για όλο τον κόσμο !

Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση  του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!


Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .



ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ 2024

 

Δεν θα μπορούσα να μην έχω στο blog μου για την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα του 2024..μια βασιλόπιτα που την κόβει ο κύρης του σπιτιού μας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μια πίτα κιμά και πράσο. 


Η Βασιλόπιτα.. Πίτα βρεχτή με σπανάκι και πράσο μια πίτα που την φτιάχνει ακόμα η μαμά μου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.Εγώ εδώ και χρόνια φτιάχνω και μια κιμαδόπιτα με πράσο βασιλόπιτα με φλουρί επιθυμία των κοριτσιών μου να σημειώσω  ....  
Από μικρή θυμάμαι ετοίμαζε τα 12 φύλλα όσα και οι 12 απόστολοι της εκκλησίας μας, από την παραμονή και τα έψηνε στην ξυλόσομπα μας πρώτα από την μια μεριά του φύλλου και έπειτα από την άλλη τόσο ώστε να βγάλουν φουσκάλες .
Τα έβαζε το ένα πάνω στο άλλο καλά σκεπασμένα με ένα καθαρό τραπεζομάντηλο. Κράταγε άψητα μόνο 3_4  για να το βάλει στο πρώτο φύλλο κάτω και πάνω στο ταψί ..για να είναι όμορφο και να μπορεί να κόψει όμορφα κομμάτια την βασιλόπιτα μας..  
Ανήμερα την έφτιαχνε και την έψηνε και την έκοβε ο κύρης του σπιτιού ο μπαμπάς μου στο μεσημεριάνο εορταστικό τραπέζι μας !!
Μεγάλωσα περιμένοντας αυτή τη μέρα για να δω τη μανούλα μου να φέρνει στο τραπέζι την παραδοσιακή βασιλόπιτα με τα σημάδια. 
Έκρυβε στην πίτα μας ..Το φλουρί για τα οικονομικά της οικογένειας....το κλαδί ένα κομμάτι ξύλο από τα ξεραμένο πια κλήμα για τα χωράφια ..
Στην οικογένεια μας εμείς καλλιεργούσε ο μπαμπάς μου αμπέλια,το ξεραμένο χόρτο,
άχυρο για τα προβατάκια και τα άλογα και τις αγελάδες...τα σημάδια συμβόλιζαν την καλή υγεία και παραγωγή των ζωντανών της οικογένειας.
Και το ξύλο από ρόδια για το κουτί της καλής χρονιάς 
Φέτος ο κύρης του σπιτιού,του πατρικού μου σπιτιού θα λείπει,έγινε άγγελος και μας άφησε πήγε εκεί ψηλά με τους αγγέλους 😢😥😓
Την ίδια προσμονή έχουν τώρα και τα δικά μου παιδιά.
Κάθε χρόνο περίμενα την πίτα της μαμάς μου που ήταν η πιο νόστιμη πίτα.
Συνεχίζοντας την παράδοση αυτή φτιάχνω και εγώ την πίτα και θα την κόβουμε την παραμονή.
Ελπίζω κάποια στιγμή να το κάνουν και τα παιδιά μου.. να συνεχίσουν την παράδοση στο δικό τους  σπίτι 🏡.
Καλή χρονιά σε όλους.🎄🎄🎋🎆🎇✨🎄🎄
Φέτος  έφτιαξα και αυτή  την συνταγή δείτε  εδώ πως την έφτιαξε φέτος.   Κιμαδόπιτα με πράσο βασιλόπιτα 
 ... 
Η μαμά μου δεν την έκοβε την πίτα ,πριν το ψήσιμο ..την έκοβε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ..έκανε πρώτα ένα σταυρό,έκοβε ακτινωτά έπειτα ,ένα για τον χριστούλη ,ένα για την Παναγία και για κάθε άτομο της οικογένειας.....

Στο χρωματιστό ζυμαρακι έχω βάλει λίγο ζουμί από παντζάρια που είχα βρασμένα ή λίγο κακάο άγλυκο ή γλυκιά πάπρικα



 

Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΥΡΑΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ .....

Τελικά τα Χριστούγεννα 🎄 φέτος είμαι με την ψυχή στο στόμα και τα πόδια στην πλάτη....κατάφερα και εφτιαξα και πάλι φέτος τους κουραμπιέδες μου (δεν ξέρω αν προλαβαίνω για μελομακάρονα) και μύρισε το σπίτιμας 🏠  βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Η συνταγή είναι της μητέρας μου. Ήταν μυστική...όμως σας την έδωσα και την δοκιμάσατε πριν πολλά χρόνια Οι κουραμπιέδες της μαμάς μου 

Πάμε πάλι να σας δώσω μια σύντομη περιγραφή λοιπόν για να πάρετε μια πρώτη ιδέα: Είναι βουτυράτοι από το ολοφρεσκο βούτυρο που προμηθευτηκα από το τοπικό τυροκομείο της περιοχής μου,τόσο όσο πρέπει, με ιδιαίτερο άρωμα, τραγανοί και τριφτοί, άγλυκοι και η πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη που τους περιβάλλει έρχεται να καλύψει το κενό της ημίγλυκης ζύμης, μυρωδάτοι και  σούπερ αμυγδαλωτοί στην κάθε μας μπουκιά .

Θέλουν 15 λεπτά χτύπημα στο μίξερ (βούτυρο με ζάχαρη) και από κει και πέρα είναι απλά τα πράγματα. 

Δοκιμάστε τους. Προλαβαίνετε κι εσείς.

Σας αφήνω πάω στην κουζίνα μου να τους ετοιμάσω  🥣....είναι πολύ αργά και θα με πάρουν τα μεσάνυχτα ....🌃🌠🌌






ΥΛΙΚΑ :

250 γρ.φυτίνη ή λάδι (εγώ έβαλα ελαιόλαδο και μισό φυτίνη )

250 γρ βούτυρο μαλακό αγελάδος
250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο (εγώ έβαλα φρέσκο από τοπικό τυροκομείο της περιοχής όλο άρωμα )
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου 
300 γρ.αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα ή και με την φλούδα τους βγαίνουν πιο νόστιμα τα κουραμπιέδες μας,κομμένα με το χέρι μικρά κομμάτια
1 ποτηράκι κρασιού άχνη ζάχαρη
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο 
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 και 3/4  κιλού αλεύρι για όλες της χρήσεις ( 1700γρ ),ίσως και περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας πάντα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Βγαζουμε τα υλικά μας στον πάγκο της κουζίνας μας για 1-2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία και να μαλακώσουν τα βούτυρα 
  • Χτυπάμε τα 3 είδη βουτύρου, πολύ καλά ώσπου να γίνει άσπρο (καλύτερα με το χέρι έτσι λέει η μαμά μου, μια και παλιά δεν είχαν  μίξερ εγώ τα χτυπάω με το μίξερ για 10_15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν ). Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη  άχνη, τους κρόκους,το λικέρ,τις βανίλιες και τα αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι( σε φούρνο αναμμένο στους 150 βαθμούς για 5 λεπτά και να έχουν κρυώσει καλά )
  • Ανακατεύουμε με  τα  χέρια λίγο ακόμα να  ενωθούν  όλα.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.Ίσως να μην πάρει ρίχνουμε σιγά _σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη,να γίνει μαλακια και ελαστική σαν πλαστελίνη.
  •  Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους  τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και  τους ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς ανάλογα το  φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30', μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε πολύ γιατί θα  σκληρύνουν.
  • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού  κρυώσουν καλά  με άχνη ζάχαρη.
  • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το βούτυρο πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει και στην άχνη προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2  κουταλιές σούπας,βοηθάει στο να μην αποκτήσουν υγρασία. 
  •  Τα βούτυρα πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου






Καλά Χριστούγεννα με υγεία ,αγάπη ,ευτυχία 

Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

 Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές