ΥΛΙΚΑ
500 -550 γρ  αλεύρι  για  ΄ολες  της χρήσεις
220 ml   χλιαρό γάλα
2     αυγά
75  γρ   ζάχαρη κρυσταλική
1    πρέζα αλάτι
50 γρ λιωμένο  βούτηρο   ή  μαργαρίνη 
1 φακελάκι   ξερή  μαγιά
1/4   κουτατιού  μαχλέπι  και κακουλέ      
το ασπράδι  από το  αυγό   και 2 -3 γεμάτες  κουταλιές  σούπα  αλεύρι  ακόμα 
1 κρόκο  αυγού για το τέλος 
50 γρ γάλα  η νερό για το τέλος
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡ0ΠΙ 
60 γρ ζάχαρη άχνη     ή    κρυσταλική  ζάχαρη 
χυμός  απο 3 πορτοκάλια
1 σφηνάκι  κονιάκ   (προαιρετικά )ή άλλο  ποτό  της  αρεσκείας  σας 
ΓΕΜΙΣΗ
25 γρ  λιωμένο  βούτηρο
120 γρ   σταφίδες   ξανθιές
25  γρ  καστανή  ζάχαρη  (Μπορείτε  να βάλετε  και  ζάχαρη  κατεργασμένη κρυσταλική  )
ξηρούς καρπούς καρύδια   τριμένα (προαιρετικά )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
- Βάζουμε της σταφίδες μας σε ένα μπόλακι με νερό και το κονιάκ να μουλιάσουν για 45 λεπτά ,και στην συνέχεια της βάζετε να στραγγιξουν και να φύγουν τα υγρά τους
 
- Στίβουμε τα δύο πορτοκάλια , και το χυμό τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη να βράσουν και να δέσουν να γίνουν ένα ωραίο σιροπάκι
 
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και τα ζυμώνουμε και τα αφήνουμε να φουσκωσει η ζύμη όση ώρα διαρκεί τομ πρόγραμμα που επιλέξαμε να το ζυμώσει .περίπου 2 ώρες.
 
- Αν το ζυμώσουμε στο χέρι , βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μπόλ , διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα μας , προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο . το αυγό μας την ζάχαρη , το αλάτι μας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά ετσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια με 1 και μισή ώρα .
 
- Αφού η ζύμη μας φουσκώσει την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ανοίγουμε φύλλο 1-2 εκ πάχος και 35 χ 35 εκ , βουτηρώνουνε με το λιωμένο μας βούτηρο και σκορπίζουμε την φουσκωμένη σταφύδα μας και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη ,και τους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε .
 

- Κλείνουμε την ζύμη κάνοντας ένα ρόλο και κόβουμε σε 12 φέτες .
 
- Τα κομμένα ρολά τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα ένα δίπλα στο άλλο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και λίγη απόσταση δίπλα τους , τα σκεπάζουμε με λίγο σελοφάν και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 ώρα .
 
- Αφού περάσει η 1 ώρα και έχουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον διαλυμένο κρόκο με το γάλα , και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 20-25 λεπτά να πάρουν ένα ωραίο χρώμα
 
- Αφού ψηθούν και περάσουν 1-2 λεπτά τα περνάμε με το σιροπάκι που φτίαξαμε και τα σερβίρουμε
 
ΚΑΛΗ  ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ  !  ΟΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΜΑΣ  ΚΑΦΕ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΣ .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ       
πηγή
πηγή






Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου