ΥΛΙΚΑ
500 -550 γρ αλεύρι για ΄ολες της χρήσεις
220 ml χλιαρό γάλα
2 αυγά
75 γρ ζάχαρη κρυσταλική
1 πρέζα αλάτι
50 γρ λιωμένο βούτηρο ή μαργαρίνη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/4 κουτατιού μαχλέπι και κακουλέ
το ασπράδι από το αυγό και 2 -3 γεμάτες κουταλιές σούπα αλεύρι ακόμα
1 κρόκο αυγού για το τέλος
50 γρ γάλα η νερό για το τέλος
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡ0ΠΙ
60 γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλική ζάχαρη
χυμός απο 3 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά )ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας
ΓΕΜΙΣΗ
25 γρ λιωμένο βούτηρο
120 γρ σταφίδες ξανθιές
25 γρ καστανή ζάχαρη (Μπορείτε να βάλετε και ζάχαρη κατεργασμένη κρυσταλική )
ξηρούς καρπούς καρύδια τριμένα (προαιρετικά )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε της σταφίδες μας σε ένα μπόλακι με νερό και το κονιάκ να μουλιάσουν για 45 λεπτά ,και στην συνέχεια της βάζετε να στραγγιξουν και να φύγουν τα υγρά τους
- Στίβουμε τα δύο πορτοκάλια , και το χυμό τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη να βράσουν και να δέσουν να γίνουν ένα ωραίο σιροπάκι
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή και τα ζυμώνουμε και τα αφήνουμε να φουσκωσει η ζύμη όση ώρα διαρκεί τομ πρόγραμμα που επιλέξαμε να το ζυμώσει .περίπου 2 ώρες.
- Αν το ζυμώσουμε στο χέρι , βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μπόλ , διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα μας , προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο . το αυγό μας την ζάχαρη , το αλάτι μας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά ετσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια με 1 και μισή ώρα .
- Αφού η ζύμη μας φουσκώσει την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ανοίγουμε φύλλο 1-2 εκ πάχος και 35 χ 35 εκ , βουτηρώνουνε με το λιωμένο μας βούτηρο και σκορπίζουμε την φουσκωμένη σταφύδα μας και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη ,και τους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε .
- Κλείνουμε την ζύμη κάνοντας ένα ρόλο και κόβουμε σε 12 φέτες .
- Τα κομμένα ρολά τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα ένα δίπλα στο άλλο με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και λίγη απόσταση δίπλα τους , τα σκεπάζουμε με λίγο σελοφάν και τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 ώρα .
- Αφού περάσει η 1 ώρα και έχουν φουσκώσει τα αλείφουμε με τον διαλυμένο κρόκο με το γάλα , και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 20-25 λεπτά να πάρουν ένα ωραίο χρώμα
- Αφού ψηθούν και περάσουν 1-2 λεπτά τα περνάμε με το σιροπάκι που φτίαξαμε και τα σερβίρουμε
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΜΑΣ ΚΑΦΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΑΣ .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
πηγή
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου