ΥΛΙΚΑ
2 κιλά βανίλιες ώριμες
1500 -1.600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2 μήλο κόκκινο
1 φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά) ή μια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1500 -1.600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2 μήλο κόκκινο
1 φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά) ή μια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε τα φρούτα μας , βράζουμε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα τα φρούτα μας , συνεχίζουμε να βράζουμε το νερό με τα φούτα μέσα για 3-4 λεπτά , αυτά θα αρχισουν να "ανοιγουν" και έτσι θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε αλλά και θα τα βοηθήσει να μαλακώσουν λίγο αν είναι πολύ άγρια , όπως ήταν τα δικά μου .
- Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομμάτια.Τα ψιλοκόβουμε στο multi, οπότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε ακόμα λιγότερο χρόνο.Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και το κοόκκινο μήλο και τα αφήνουμε για 4-6 ώρες.Μετά βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να αρχίσει να βράζει η μαρμελάδα μας .
- Εάν βάλουμε φύλλο αρμπαρόριζα , στη φάση αυτή τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί ή να κάνει αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
- Μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βραζει και μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε το επιθυμητό δέσιμο
- Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας.
- Αφαιρούμε το φύλλο της αρμπαρόριζα και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνουμε και τα αφήνουμε επάνω ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
- TIPS
Αν αυτο το "πέρασμα" μείνει καθαρό τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Δεν δένουμε πολύ την μαρμελάδα γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πολύ σφιχτή.
Σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού , και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου