Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ





ΥΛΙΚΑ  
2 κιλά βανίλιες ώριμες
1500 -1.600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
1/2  μήλο   κόκκινο
1  φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά) ή  μια  βανίλια 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε  τα φρούτα  μας , βράζουμε  μια  κατσαρόλα  νερό  και ρίχνουμε  μέσα τα  φρούτα μας , συνεχίζουμε να βράζουμε  το νερό  με τα φούτα μέσα για  3-4 λεπτά  , αυτά  θα αρχισουν  να  "ανοιγουν" και  έτσι  θα   μπορέσουμε  να  καθαρίσουμε   αλλά και θα  τα βοηθήσει  να μαλακώσουν λίγο αν είναι  πολύ άγρια  , όπως  ήταν τα  δικά  μου .
  • Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομμάτια.Τα ψιλοκόβουμε  στο multi, οπότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε ακόμα λιγότερο χρόνο.Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και το   κοόκκινο μήλο   και τα αφήνουμε για 4-6  ώρες.Μετά  βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να    αρχίσει   να  βράζει η μαρμελάδα  μας .
  • Εάν βάλουμε φύλλο  αρμπαρόριζα , στη φάση αυτή τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα,  δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί ή να κάνει αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
  • Μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να  βραζει  και μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να έχουμε  το επιθυμητό  δέσιμο 
  • Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε   την κατσαρόλα από την  εστία της κουζίνας.
  • Αφαιρούμε το φύλλο της αρμπαρόριζα  και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνουμε και τα αφήνουμε επάνω  ανάποδα  σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
  • TIPS
*Δοκιμάζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας ρίχνοντας λίγο σε ένα  παγωμένο   πιατάκι  που έχουμε  βαλει  για λίγη  ώρα στην κατάψυξη και  κάνουμε  ένα  "πέρασμα"  μεσα απο την  μαρμελάδα με το  κουτάλι μας    .
Αν  αυτο  το "πέρασμα"   μείνει  καθαρό  τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 

Δεν  δένουμε  πολύ την μαρμελάδα  γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πολύ σφιχτή.
Σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού ,  και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.







Δεν υπάρχουν σχόλια: