600 γρ αλεύρι για τσουρέκια
50 ml νερό χλιαρό
150 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 40 γρ νωπή μαγιά
70 ml λαδι { 40 ml λάδι ελαιόλαδο + 30 ml καλαμποκέλαιο }
200 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λαδάκι για το άλειμμα του ταψιού
4 γρ μαχλέπι και
4 γρ κακουλέ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Σταφίδες που έχουμε μουλιάσει με νερό και λίγο κονιάκ Ή σοκολάτα υγείας
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
αμύγδαλα φιλέ
και νεράκι με λίγο λαδάκι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Ζαχαρωμένα κεράσια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον αρτοπαρασκευαστή έβαλα με την σειρά τα υλικά το αλεύρι ,το χυμό πορτοκαλιού , ξύσμα πορτοκαλιού, ,ζάχαρη , την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό , και το αλάτι και προς το τέλος το λάδι λίγο- λίγο και το βάζουμε στο πρόγραμμα για ζύμες και το αφήνουμε για 1 και μισή ώρα .
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος .
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας .. φουσκώσει ... την ανατρέξουμε σε αλευρωμένο πάγκο κουζίνας και την κόβουμε σε 16 κομμάτια -μπαλίτσες ίσες σε βάρος ( περίπου 60 γρ )
- Λαδώνουμε λίγο την φόρμα-δεντράκι μας και σχηματίζουμε το δεντράκι μας, 1 μπαλίτσα στην βάση και μετά 5 μπαλίτσες για την βάση και προς τα πάνω αφαιρώντας μια -μια μπαλίτσα ζύμης δηλαδή θα έχουμε 5-4-3-2-1.
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη διάφανη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό φούρνο 50 βαθμών για 1 ώρα
- Αλείφουμε με ένα πινελάκι λαδάκι και ΄λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι Ή αμυγδαλόψιχα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200βαθμούς για 20-30 λεπτά
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου