Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΨΩΜΑΚΙ ΓΙΑ tost



ψωμάκι ολικής άλεσης  με προζύμι για το τοστ μας  ..  έχω φτιάξει πολλά  ψωμάκια αλλά σαν  αυτό κανένα ..πολύ αφράτο  και  νόστιμο  ... πάμε να το φτιάξουμε  ..  






ΠΡΟΖΥΜΙ
ΥΛΙΚΑ :
165 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
125 γρ γάλα (κρύο)
2  γρ ξερή μαγιά (1 / 2  κουταλάκι  του  γλυκού )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1. Προσθέτουμε τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε  με  μια σπάτουλα μια αρκετά  σφιχτή  ζύμη ,( η ζύμη θα μοιάζειμε  την  ζύμη  του  ψωμιού χωρίς ζύμωμα ) και  με  τα  χέρια της  δίνουμε  σχήμα μπάλας. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη και  το αφήνουμε στο ψυγείο  για όλη τη νύχτα (12 ώρες τουλάχιστον).
΄Έχω δοκιμάσει να  το αφήσω  και  σε  θερμοκρασία  δωματίου, μέσα  στο φούρνο της  ηλεκτρικής  κουζίνας ..  καμία  διαφορά ίδια  γεύση και ίδια ποιότητα ψωμιού  !  

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ   ΨΩΜΙ:
 
1 ποσότητα  από  το παραπάνω προζύμι .
140 -170 γρ αλεύρι υψηλής πρωτεΐνης σκληρό για  τσουρέκια ανάλογα το  αλεύρι 
30 γρ μικρό αυγό  
4  γρ ξερή μαγιά (1 κουταλάκι του γλυκού )
3 γρ αλάτι (1/2 κουταλάκι του γλυκού )
Ζάχαρη 20 γρ 
45 γρ Βούτυρο ή (25 γρ Βούτυρο  σε  θερμοκρασία δωματίου
και 20 ml λάδι)  
2 κουταλιές της σούπας γάλα (κρύο)
Η δόση είναι για  μια φόρμα 18- 20εκατ x  κατ  χ 7-8εκατ .Εγώ έκανα  2  δόσεις γιατί η φόρμα μου ήταν 30εκατ χ11 εκατ χ 8 εκατ και κράτησα λίγη ζύμη και έκανα 2 ψωμάκια για χάμπουργκερ  ..
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

1.Την επόμενη μέρα στον κάδο του αρτοπαρασκεύαστή ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια  σε ένα μπολ παίρνουμε την ζύμη από το ψυγείο  και  την κάνουμε  κομμάτια  και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε ένα μπολ, ζυμώνουμε μέχρι λεία ζύμη.
2. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος 1-2  ώρες. (Συνολικός χρόνος ζυμώματος 15 -20 λεπτά χρησιμοποιώντας  τον   αρτοπαρασκεύαστή )
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 τμήματα, τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια. Χρησιμοποιούμε  ένα πλάστη για να ανοίξουμε  τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο και  την κάνουμε ρολό όπως φαίνεται στην φωτογραφία ..ή ολόκληρη την ζύμη την ανοίγουμε σε ένα  ορθογώνιο σχήμα  και την κάνουμε ένα  ρολό και την  τοποθετούμε  με  ραφή-πλευρά προς τα κάτω σε μια φόρμα για ψωμί αντικολλητική (εάν η χρησιμοποιήσουμε κανονική φόρμα για ψωμί, την  βουτυρώνουμε ). Αφήνουμε να  φουσκώσει για άλλα 30-45  λεπτά  
4. ψήνουμε στους προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 30-45 λεπτά.Το αφήνουμε 5  λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από  την φόρμα  και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως και μετά από 3-4 ώρες το  κόβουμε σε λεπτές φέτες και το  διατηρούμε σε σακουλάκια τροφίμων, κρατάει το αφράτο του για 2-3 ημέρες, η το βάζετε στην κατάψυξη και όταν το χρειάζεστε το βγάζετε να έρθει μόνο του σε θερμοκρασία  δωματίου αν προλάβει να μείνει .....σε μας πάντως δεν φτάνει ούτε την πρώτη μέρα  πάντα  φτιάχνω 2 δόσεις και  το ετοιμάζουμε τοστάκια  ..   







Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: