Σελίδες

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE

Έχουμε γενέθλια και γιορτάζουμε  σήμερα.Έκλεισε  ένα  χρόνο  το   μπλογκ μας  και λεω μας ... γιατί  είναι  και των κοριτσιών  μου  , αυτά  με παρακίνησαν  να το  ονομάσω έτσι . Είπα να τους  φτιάξω το κολατσιό  τους για το σχολείο με  ένα από τα πρώτα  μου  σχέδια  με  ζυμαράκι ..αγαπημένο  και γιορτινό . 



 


ΔΗΜΙΟΥΓΡΙΕΣ  ΜΕ  ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ  ΜΟΥ   ΑΦΟΥ  ΤΕΛΕΙΩΣΕ   ΤΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ   ΣΕΙΡΑ  ΕΙΧΕ  ΚΑΙ Η ΠΑΣΤΕΛΙΝΗ



PDF Εκτύπωση E-mail

ΥΛΙΚΑ :
30 γρ νωπή μαγιά  ή  2 φακελάκια   ξερή μαγιά 
550-650 γραμμάρια αλεύρι ίσως   και λίγο  παραπάνω ανάλογα με  το αλεύρι  
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
180 ml γάλα
3 αυγά και 1 ασπράδι  
160 γραμμάρια  ζάχαρη και 
 40 γρ  ιμβερτοποιημένη ζάχαρη    την οποία  την  πήρα  από  την φίλη στο fb  Mamangelic Ganassouli Georgia εδώ     
 1 βανίλια - ζάχαρτη με  άρωμα   λεμόνι 
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
4 γρ μαχλέπι 
4 γρ κακουλέ  
 50 γρ  βουτηρο πρόβειο 
 50 γρ βούτυρο αγελαδινό 
Σταφύδες  ή  σταγόνες  σοκολάτας  για  τα  μάτια  

Για  το τέλος :
4-5  κουταλιές γάλα  

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Φυλέ  αμύγδαλα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλύστε σε  ένα μεγάλο  μπόλ( προσοχή όχι μικρό, εμένα σήμερα  μου φούσκωσε και  αρχισε να χύνετε ) τη μαγιά, με 1-2  κουτάλια  σούπας ζάχαρη σε 100 ml ζεστό γάλα, σκεπάζετε  και αφήνετε  να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 10 -20 λεπτά.  Σε χαμηλή φωτιά να λιώνετε  το βούτυρο , αφήστε το να κρυώσει .Σε ένα μπολ κοσκινίζετε  το αλεύρι  2 φορες μαζί και  το αλάτι .  Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέστε σε αυτά το υπόλοιπο  ζεστό γάλα.
  • Ανακατεύψτε ζωηρά  με  το  σύρμα  μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο μίγμα των αυγών και του γάλακτος , προσθέστε τη  φουσκώμένη μαγιά  και ανακατέψτε  ξανά .
  • Σιγά-σιγά ρίχνετε  και  το  κοσκινισμένο  αλεύρι.Προσθέστε το ξύσμα και τη βανίλια,  και   ζυμώστε  για  15 λεπτά  .Μόλις η ζύμη αρχίζει να διαχωρίζετε  από τα τοιχώματα του δοχείου, ξεκινήστε να  ρίχνετε  το λιωμένο  βούτηρο   κουταλιά -κουταλιά και  ζυμώνουμε μέχρι  να  απορροφηθεί τελείως  το   βούτηρο , θα  έχουτε μια  μαλακιά  και  απαλή ζύμη που δεν  θα κολλάει στα χέρια  σας .
  • Πλάθετε  σε μπάλα, και  την    βάζετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με ένα πανί και το αφήνετεε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο - τουλάχιστον μια ώρα.
  •  Εγώ  το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και  έβαλα  τα υλικά με την σειρά που  αναφέρω  πίο πάνω και ανακατεύα με  σύρμα  απο σιλικόνη να μην  γρατσουνίσω το κάδο .


    • Για  τα  λαγουδάκια χωρίζεται την ζύμη σε τρία κομμάτια:
    •  μια  μικρή μεγέθους 20 γρ  για   την ουρά του  λαγουδιού
    • μια μεσαίου μεγέθους 40 γρ  γρ για το   κεφάλι  του 
    • ένα μεγάλο μεγέθους  75-80  γρ  για  το  σώμα  του  
    • Από το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης πλάστε  ένα  μακρύ φυτίλι με μήκος 40-45 εκ. Τυλίξτε μέχρι τη σπείρα (σαλιγκάρι) και τοποθετήστε τα σε ταψί με  αντικολλητικό χαρτί . Το  τέλος  της ζύμης σαλιγκάρι θα είναι σαν ένα πόδι  από  το  λαγουδάκι, έτσι πρέπει να είναι στην κορυφή, όπως φαίνεται στην εικόνα.
    • Από  το μεσαίο  κομμάτι  ζύμης που  είναι  για το κεφάλι σχηματίστε ένα οβάλ  σχήμα  και  χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι  χαράξτε μια  τομή , αρχίζοντας από τη μέση και διαιρέστε τη ζύμη σε δύο μέρη . Αυτά είναι τα αυτιά  του λαγουδιού  μας , 'οπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες 
    •   Αφού  σχηματίστε το   κεφάλι τοποθετείστε το  δίπλα στο σώμα.  
    • Από  το  μικρό  κομμάτι  ζύμης      σχηματίστε μια μικρή  μπαλίτσα  και  κολλήστε  το  στο σώμα για  ουρά. 
    • Τέλος  τοποθετίστε για μάτια  σταφίδας ή σοκολάτα σταγόνες. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά.

    • Βουρτσίστε με το γάλα, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα.
     
    • Ψήστε για 20 -30  λεπτά μέχρι να   ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
    •                                                                     Την  ιδέα  την  πήρα  από  εδώ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: