Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ





ΥΛΙΚΑ
2 κούπες χλιαρό νερό  ή  μια  νερό και μια γάλα
50  γρ. νωπή μαγιά ή  2 φακελάκια  ξερή μαγιά
1 κουταλιά  σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3  κούπες  και  1/4  κούπες   αλεύρι για   όλες  της χρήσεις
λίγο τσίπουρο  ή μια  βανίλια-ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
2-3  κουταλιές  σούπας  λάδι
ΓΙΑ  ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
μέλι ζεσταμένο
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη και  το τσίπουρο  και  προσθέτουμε τη μαγιά θρυμματίζοντας τη  με τα δάχτυλα.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό παχύρρευστο, ούτε νερουλό αλλά ούτε και σαν ζυμάρι.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος να   φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμος ο χυλός, βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.
  • Παίρνουμε μέσα στη χούφτα μας ζύμη και κλείνουμε τα δάχτυλα μας. Στο  σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείχτη θα πεταχτεί ένα μικρό κομματάκι  ζυμαριού. Αυτό το παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τους υπόλοιπους λουκουμάδες, βουτώντας  πάντα  το κουταλάκι μας μέσα  σε  ένα  ποτήρι με  κρύο νεράκι , φροντίζοντας να βάζουμε λίγους κάθε φορά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Όταν χρυσίσουν τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε ένα μπωλ που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι και κανέλα   ή  σοκολάτα  
  •  Αν μας αρέσει προσθέτουμε και ψιλοκομμένο καρύδι.
  • Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: