Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ






Έτοιμοι και οι πρώτοι  κουραμπιέδες  για τα  φετινά Χριστούγεννα,μια  συνταγή  που μας την έδωσε  η Κυρία Σουλτάνα μια φίλη μας οικογενειακή  από την Κοζάνη .
Κάθε  χρόνο μου αρέσει  να φτιάχνω  από συνταγές  που έχω γραμμένες στο παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου εκτός από τους ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ 
Αυτή  η συνταγή δεν έχει  αυγό όπως για  άρωμα έβαλα τσίπουρο δεν είχα κονιάκ .. μου τελείωσε !


ΥΛΙΚΑ :
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (100 γρ  πρόβειο φρέσκο και 150γρ αγελάδος ) 
100  γρ ζάχαρη άχνη
 500 γρ  (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ (περίπου 1 φλυτζ.) αμύγδαλα ψημένα  ανάλατα
1 και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές σούπας κονιάκ ή τσίπουρο ή ούζο
2 βανιλίες
Μια μικρή πρέζα  αλάτι (δεν το είχε η συνταγή  το πρόσθεσα εγώ , μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει σε όλα τα γλυκά )
 ανθόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα , τα  καβουρδίζουμε  σε   φούρνο  στους  120  βαθμούς   ή σε  ένα  αντικολλητικό  τηγάνι  για  όχι πολύ ώρα  ίσα  να  πάρουν ένα  χρωματάκι  και να  βγάζουν  το λαδάκι τους και στην  συνέχεια  αφού κρυώσουν  με  το  μαχαίρι  τα  κόβουμε  στα  3-4  κομμάτια  ανάλογα  το μέγεθος  του αμυγδάλου. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα  δύο είδη βουτύρου  και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , στην συνέχεια  την ζάχαρη -άχνη  και το κονιάκ  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι  λίγο - λίγο έτσι  ώστε να  ελέγχουμε   να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα  αμύγδαλα και τελειώνουμε το ζύμωμα μια σπάτουλα  και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά  Αφήνουμε  λίγο την  ζύμη μας  το ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη  για  15 λεπτά  να  ξεκουραστεί
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας  αρέσουν ή τους  μοιράζουμε σε 30-35  γρ και τους  δίνουμε κυκλικό σχήμα με και τους βάζουμε σε ταψί  με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς  για   20-30 λεπτά   ανάλογα το  μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ  μας σε  φούρνο  με αντιστάσεις .
  • Σε  ένα  μια  καθαρή  λαδόκολλα  πασπαλίζουμε  με  άχνη  και όταν  βγάλουμε  από το  φούρνο τα  κουραμπιεδάκια  και  κρυώσουν  3-4  λεπτά  μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι  να  κρυώσουν εντελώς τα  ραντίζουμε  με  ανθόνερο και  τα  βουτάμε  μέσα στην άχνη και  να  πασπαλίσουμε με  μπόλικη άχνη -ζάχαρη και  να  τα  τοποθετήσουμε σε πιατέλα  ή κουτί    
Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν  βάζουμε  στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε. και ένα  μικρούλι μυστικό αλλά  σημαντικό Μια μικρή πρέζα  αλάτι  μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει  σε  όλα  τα γλυκά και  τα  κάνει ακόμα  πιο  νόστιμα .

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχιά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμίξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να ανακατεύουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.









Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: