Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


ΥΛΙΚΑ:

600 γρ ίσως και λίγο παραπάνω αναλογα ..αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο ή λάδι 
2 γρ ξερή μαγιά 
150 ml γάλα 
150 ml νερό 
100 γρ προζύμι 
Διάφορα τυριά της επιλογής σας  και γαλοπούλα ή οτι άλλο αλλαντικο της  επιλογής σας.
Η και κιμά από την σάλτσα μακαρονιών χωρίς πολλά λάδια 
1 αυγό και λίγο γάλα για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  • Βγάζουμε το βαζάκι από το ψυγείο με το προζύμι 3_4 ώρες πιο πριν ..το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ..παίρνουμε τα 60 γρ και τα αναπιάνουμε με 60γρ δυνατό αλεύρι και 60ml νερό εμφιαλωμένο τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 3 ώρες θα αρχίσει να διπλασιάζεται και σε 6 ώρες να τριπλασιάζει τον όγκο του..ανάλογα την θερμοκρασία δωματίου .εγώ για να το βοηθήσω το βάζω στο φούρνο και έχω πολύ καλό αποτέλεσμα. 
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προχωρήσουμε στο ζύμωμα ,παίρνοντας τα 100 γρ που θέλουμε και τα υπόλοιπα που έμειναν .....80 γρ τα αναπιάνω ξανά με 80 γρ δυνατό αλεύρι και 80 ml νερό εμφιαλωμένο ..το αφήνω να τριαπλαδιασιάσει το όγκο του και το τοποθετώ στο ψυγείο για την επόμενη φορά !!  
  • Το ανάπιασμα πρέπει να είναι 1:1:1 προζύμι : νερό : αλεύρι 
    •  Κοσκινίζουμε το αλεύρι  μας πρώτα σε ένα  μπόλ .Ανακατέυουμε  στον  κάδο του  αρτοπαρασκευστή ή  του  πολυμίξερ το αλεύρι,τη ζάχαρη και την μαγιά , με   μια σπάτουλα και το προζύμι . Προσθέτουμε στην συνέχεια και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή  ζύμη ,αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί 
    • Προσθέτουμε το βούτυρο, ,το αλάτι και στη συνέχεια ζυμώνουμε  χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε προγραμμα για 15-20  λεπτά .
    • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για πάνω από 4_5 ώρες .. και ανά 40 λεπτά τις κάνουμε μερικά διπλώματα όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Στην συνέχεια σε πάγκο αλευρωμένο μοιράζουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και αλλαντικά μας .
    • Ανοίγουμε τα κομμάτια της ζύμης με την βοήθεια του πλάστη και με αλεύρι γιατί η  ζύμη μας κολλάει και τις δίνουμε το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες παρακάτω ..και προσθέτουμε την γέμιση στην ζύμη μας και με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  αλείφουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν .
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά η μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .

    Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: