Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΨΩΜΑΚΙ...ΒΑΣΙΛΟΨΩΜΟ

    Αυτό το ψωμάκι το έφτιαξα για το τραπέζι μας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς,το βασιλοψωμο μιας και το γευτήκαμε μαζί με τα άλλα εδέσματα στο ρεβεγιόν μας που φέτος ήταν πολύ οικογενειακό μιας και είμαστε ακόμα σε καραντίνα.




    ΥΛΙΚΑ:
    4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
    1κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
    150 ml. γάλα
    3  κουταλιές της σούπας  βούτυρο (45 γρ ) και αλλα 20 γρ ακόμα για να βουτυρώσουμε τα φυλλα 

    ΓΕΜΙΣΗ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΡΩΓΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚΕΤΟ )...
    350 γρ τριμμένη φέτα
    λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
    πάπρικα γλυκεία (προαιρετική)
    λίγο γάλα για το τέλος

    *Εκανα μια και μισή δόση ζύμης ..και χρησιμοποίησα 24 έκατ ταψί .. αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερο ταψί 20_22 και να κάνετε μόνο μια δόση και να μοιράσετε την ζύμη ..100 γρ χ 9 για τις μπάλες και 130γρ χ 2  για τα φύλλα και 20 γρ χ 8 για τα μικρά κομμάτια ζύμης και 30 γρ  για το πλεκτό και θα σας μείνει και λίγη ζύμη .. να την χρησιμοποιήσετε να κάνετε  ένα δύο ψωμάκια .

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
    • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,προσθέτουμε τη μαγιά,το αλάτι και το γιαούρτι και το λάδι
      • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .Εγώ τα ζυμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα μόνο και διαρκεί 15 λεπτά .
        • Αφού φουσκώσει η ζύμη  μας τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας ,παίρνουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε 9 ίσα κομμάτια 130 γρ ..και άλλα 2 κομμάτια 150 γρ ,1 κομμάτι μικρό 30 γρ .  Ανοίγουμε  στρόγγυλο φύλλο  με τα χερια μας βάζουμε  τυριά ,κλείνουμε πάλι σε μπάλα και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.  Παίρνουμε τα δύο ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο  διάμετρο 20_25 εκατ.στην συνέχεια  βαζουμε το ένα πάνω στο άλλο αφού  το αλείψουμε με λίγο βούτυρο. Το κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και κάνουμε ένα κόψιμο την ζύμη και δίνουμε το σχήμα που φαίνεται στην φωτογραφία ..τα τοποθετούμε πάνω από τις ζυμαρένιες μπάλες και συνεχίζουμε το σχήμα πως φαίνεται στις φωτογραφίες ....
          • Το αφήνουμε να  φουσκώσει για 1ώρα  περίπου σε ζεστό μέρος . Προθερμαίνουμε  το  φούρνο στους 180  βαθμούς .Αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε  με  σουσάμι ή παπαρουνόσπορο .Το ψήνουμε για 30 -40 λεπτά να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες   Αφήνουμε  να κρυώσει  πάνω σε  σχάρα  .
                                        







            Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

            Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

            Δεν υπάρχουν σχόλια: