Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΑΦΡΑΤΗ ΜΠΟΥΡΕΚΟΠΙΤΑ



Η συνταγή είναι από Εδώ και εδώ και το ταψί μου είναι 24 εκατ και χρειάστηκε 1 και 1/2 δόση 

Έκανα  2 δόσεις  και αυτή που έμεινε έφτιαξα  μπουκαλάκια με μερέντα 

ΥΛΙΚΑ :

  •  1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (250  ml )
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
  • 20 γρ  λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (1 κουταλιά της σούπας )
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 40 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 μέτριο αυγό
  • 350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (το δικό μου είναι 55%) ή 150 γρ αλεύρι όλες τις χρήσεις και 200 γρ αλεύρι  για  τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας (εγώ χρειάστηκα και τα 50 γρ )
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
  • Τυριά τις αρεσκείας μας ,κίτρινα  ,φέτα ,γαλοπούλα ,σάλτσα  ντομάτας 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι,
  • βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 40 γρ βούτυρο και  40 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα αυγά ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και αφηνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Επειτα προσθέτουμε το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια από περίπου γραμμάρια 80_90 το καθένα και τα αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένα μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά και την γαλοπούλα για την γέμιση ..Στη συνέχεια ανοίγουμε  φύλλο σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες και τις δίνουμε το σχήμα που βλέπουμε.  Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά .Στη συνέχεια με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα καλά διαλυμένο αλείφουμε το ζυμαράκι μας  .
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτα και στην συνέχεια χαληλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30   λεπτα μέχρι να  ροδίσουν .





Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: