Από Εδώ πήρα την συνταγή αλλά έκανα μερικές αλλαγές στα υλικά ..
Λίγο αλεύρι που έπρεπε να ξοδευτεί γιατί θα έληγε σε λίγες μέρες ... η συνταγή έγινε το καλοκαίρι με την ζέστη... υπέροχα τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής και φυσικά το αγαπημένο μας κεφίρ. Φαγώθηκαν στην παραλία μετά το μπάνιο από όλους μας...
Η επόμενη ανάρτηση μου θα είναι το κεφίρ και πως το παράγουμε στο σπίτι μας από τα δικά μας χεράκια .
ΥΛΙΚΑ:
300 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου80 ml ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αν θέλετε βάλτε 300 γρ ολικής άλεσης και 200 γρ για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό μέτριο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
70 γρ σπόρους ηλιόσπορων και πασατέμπο
Σπόρους ηλιόσπορων και σουσάμι για το τέλος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
200 γρ τυρί φέτα (τρίμματα)
100γρ κεφαλογραβίερα τριμμένη
150 γρ ανθότυρο και μανούρι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή πάπρικα
1 αυγό με λίγο γάλα ή μόνο σκέτο γάλα για το τέλος και σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπλέντερ σπάμε τους σπόρους ίσα-ίσα να τους καταλαβαίνεις στο δόντι
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τρίβουμε με τον τρίφτη κρεμμυδιού,το παγωμένο βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να έχουμε ένα αμμώδες μείγμα βουτύρου και αλεύρου
- Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το κεφίρ με το λάδι το αυγό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι ολικης και το παραπάνω μείγμα βουτύρου και αλεύρου. Ίσως χρειαστεί περισσότερο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια μας η τελική ζύμη .Προσθέτουμε και τους τριμμένους σπόρους
- Το ζητούμενο είναι η ζύμη να είναι μαλακή, να μην κολλάει στα χέρια μας και να ανοίγει εύκολα χωρίς να κάνει τρύπες το ζυμάρι στο άνοιγμα.
- Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, περίπου 0,2-0,3 εκ. και με ένα ποτήρι με φαρδύ άνοιγμα κόβουμε κύκλους. ανακατεύοντας καλά το τυρί με το πιπέρι.
- Παίρνουμε ένα από τα στρογυλά φύλλα ζύμης που κόψαμε και βάζουμε στο κέντρο του μια κουταλιά γέμισης. Κλείνουμε τη ζύμη καλά, πατώντας τις άκρες με τα χέρια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας λίγο νεράκι που θα βοήθησει να μην ανοίξει η ζύμη στο ψήσιμο ,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες
- Αν τα κάνουμε μπουκίτσες ..μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια 40 γρ και τα ανοίγουμε σε πιτούλες βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των τυριών και κλείνουμε και τα δίνουμε με τα χέρια μας στρόγγυλο σχήμα
- Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ελαφρά λαδωμένο.
- Ψήνουμε σε καλά 250 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο με αέρα , στους 200 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου.
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου