Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

ΚΕΦΙΡ.. ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ..




Κεφίρ: Τι είναι ακριβώς και ποια οφέλη έχει για την υγεία μας ?

Δανείζομαι από Εδώ. Όλες τις λεπτομέρειες για το κεφίρ 

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα και το οποίο έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό γίνεται με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ στο γάλα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Στην φωτογραφία βλέπετε ένα βάζο με σπόρους κεφίρ και το πώς αυτοί φαίνονται επάνω σε μια πλαστική  κουτάλα _μαριζ 



Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι’ αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει επίσης μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Τα ροφήματα κεφίρ που δεν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονται με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

Το κεφίρ είναι πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της διαχείρισης του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας.

Το γιαούρτι είναι η πιο διαδεδομένη πηγή προβιοτικών στη στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι μια πολύ πιο ισχυρή πηγή. Οι σπόροι κεφίρ περιέχουν περίπου 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκητών, καθιστώντας το μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά. Άλλα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα τέτοια στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Ένα τέτοιο προβιοτικό είναι το Lactobacillus kefiri, το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ και πουθενά αλλού. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και του E. coli.

Το kefiran, ένας τύπος υδατάνθρακα που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες 

Η συμβολή του στην προστασία από την οστεοπόρωση

Το κεφίρ  είναι μια από τις τροφές που μπορεί να  βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αυτό γιατί, δεν είναι μόνο μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνης Κ2. Αυτή η θρεπτική ουσία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου από το σώμα.

Οδηγίες παρασκευής και καλλιέργειας κεφίρ
Τί θα χρειαστούμε
:
1 γυάλινο βάζο
2 κ.σ σπόρους κεφίρ
2 κούπες τσαγιού ζωικό  γάλα της επιλογής σας(προτιμάμε βιολογικό)
1 πλαστικό σουρωτήρι
Ξύλινο ή πλαστικό αναδευτήρι
Ένα μικρό κομμάτι ύφασμα
1 λαστιχάκι

Αφού βάλουμε τους σπόρους στο βάζο προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το πλαστικό ή ξύλινο αναδευτήρι.Σκεπάζουμε (προσοχή δεν κλείνουμε ποτέ σφιχτά το  βάζο με το καπάκι του, διότι λόγω της ζύμωσης μπορεί να σπάσει ) με ύφασμα το οποίο ασφαλίζουμε γύρω από το βάζο με ένα λαστιχάκι.
Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση 1-2 24ωρα, ανάλογα την εποχή (το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγοραΒάλτε 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) κόκκους Kefir σε ένα μικρό βάζο.
 Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε , τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί.
Προσθέτουμε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα κατσικίσιο ,αγελαδινό ή αμυγδάλου ή καρύδας, κατά προτίμηση βιολογικό.  Βάζουμε  το καπάκι και αφήνουμε  το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. 
Στη συνέχεια σουρώνουμε με ένα πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Το υγρό, που προκύπτει, είναι το ρόφημα Kefir.Το βάζουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάμε  στο στο ψυγείο.Αυτό που μένει στο σουρωτήρι είναι οι «σπόροι» Kefir, που θα χρησιμοποιήσουμε  για την παρασκευή των επόμενων ροφημάτων.
Ξεπλύνουμε  το δοχείο και τους «σπόρους» του Kefir στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό και επαναλαμβάνουμε  την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Πώς θα το συντηρήσουμε :Μπορεί να μείνει εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή σε νερό. Ακόμη και μετά από μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια εβδομάδα και τότε βλέπουμε εάν το Kefir μας έχει επιζήσει ή όχι. 
Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα Kefir, που συνηθίζαμε να πίνουμε.
Κεικ ζέβρες με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 

Τσουρεκια με κεφίρ 
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Δεν υπάρχουν σχόλια: