Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΠΛΕΞΟΥΔΟΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ





Είμαστε πάλι εδώ μετά από καιρό με μια νέα συνταγή ..με ζυμαράκι και φυσικά κεφίρ....Λουκανοπιτάκια με κεφίρ,τι άλλο...Είναι το αγαπημένο μου υλικό..το γνωρίζετε. 

ΥΛΙΚΑ:

  530_550 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις ανάλογα το μέγεθος του αυγού  μας 
 250 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 160 ml που είχα στο ψυγείο μου και αφαίρεσα από την ποσότητα του γάλακτος δηλ έβαλα 90 ml μόνο γάλα  )
 1 αυγό μεσαίο 
 1 φακελάκι μαγιά ξερή 7-9 γρ ή 25 γρ νωπή μαγιά
 1/4 του φλιτζανιού λάδι  
 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι 

Λουκάνικα 
1 αυγό με λίγο νερό για το τέλος




 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει η μαγιά όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. 
  • Βάζουμε στο κάδο του το κέφιρ ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το μέλι ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή  βούτυρο και λάδι καλαμποκελαιο  που είχα στο ψυγείο από μία αλλά παρασκευή με ζυμάρι ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά  και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το μέλι και τα αυγά ,το κεφίρ και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε όσο πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12  κομμάτια από περίπου 70 γραμμάρια το καθένα.
  • Ανοίγομε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι ένα κορδόνι 40_50 εκατ  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15_20 λεπτά σκεπασμένα με μια μεμβράνη .
  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια 2 εκατ ,παίρνουμε ένα κορδόνι και πλέκουμε 4 κομμάτια με κάθε κορδόνι όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες ,τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα 
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για  20 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .
  • Την ιδέα την πήρα από ένα βίντεο στο διαδίκτυο που έκανα βόλτα.  


 



Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: