Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΕΙΚ

 Φανταστείτε το εξής: Ανακατεύουμε  το απόλυτο μίγμα  για ένα Κέικ πορτοκάλι με καρύδια ,για ένα  Κέικ ζέβρα με κεφίρ ή ένα γευστικό Απλό κέικ σοκολάτας ,το ρίχνουμε στη φόρμα για κέικ,βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο. Όταν το κέικ ψηθεί και κρυώσει λίγο,ήρθε η ώρα να το βγάλουμε  από την φόρμα του κέικ.Αναποδογυριζουμε τη φόρμα του κέικ σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ και περιμένουμε ότι το κέικ θα γλιστρήσει και θα πέσει,αλλά δεν κουνιέται. Ίσως του δώσουμε ένα ή δύο χτυπήματα για να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να πέσει με χάρη, αλλά  και πάλι εξακολουθεί να αντιστέκεται. Αυτό το σενάριο είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε κέικ αρτοποιού και μαγείρισσας  και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βγάλουμε ένα κολλημένο κέικ από ένα ταψί ή από την φόρμα δαχτυλίδι ?






























Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε να μην έρθουμε σε αυτη την θέση.....

Πώς βουτυρώνουμε  σωστά μια φόρμα για κέικ?

  • Για να μην κολλήσει ένα κέικ σε ένα ταψί, ξεκινάμε πρώτα "λαδώνοντας σωστά και καλά τη φόρμα του κέικ. «Λαδώνουμε" και στρώνουμε στα ταψιά μας







 την  αλάνθαστη λύση ...της   λαδόκολλα και του βουτύρου, αλείφουμε δηλ με βούτυρο και έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ελαφρώς μικρότερο από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
.
 Τοποθετούμε την λαδόκολλα και την στρώνουμε ώστε ευθυγραμμιστεί και καλύψει όλο τον πάτο της  φόρμας η του ταψιού μας .

Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε το πιο σίγουρο αποτέλεσμα και δεν θα ξεκολλήσει το κέικ στο ταψί.

  •  Για μια φόρμα δαχτυλίδι θα αλείψουμε πρώτα γενναιόδωρα με ενα πινέλο ζαχαροπλαστικής μαλακό βούτυρο καλύπτοντας όλες τις γωνίες και του κώνου στο κέντρο και συγχρόνως θα κάνουμε μια ομοιόμορφη επικάλυψη με αλεύρι,κακάο αν πρόκειται για κέικ σαλάτας,ή ζάχαρη άχνη, κρυσταλλική ζάχαρη, η και αλεύρι ξηρών καρπών.Μπορούμε ακόμα χρησιμοποιήσουμε βουτύρου για ψήσιμο βοηθώντας το πάντα με εν πινέλο ζαχαροπλαστικής .Γνωρίζοντας πάντα ότι πρέπει η φόρμα μας να είναι πάντα καθαρή και στεγνή και λαδωμένη καλά αν ψήσουμε πολλάκις στην φόρμα η ταψί  την ίδια μέρα 
  • Άλλο ένα μυστικό για να αποφύγουμε τις φυσαλίδες αέρα,ώστε να έχουμε ένα  λείο μίγμα κείκ, χτυπάμε λίγο την φόρμα μας πάνω σε ένα ξύλο κοπής πέντε ως δέκα φορές.
  • Η ρήση συνταγών κέικ με νερό αντί για γάλα η κρέμα γάλακτος δίνει πιο ρευστό μίγμα.Αποφύγουμε το υπερβολικό χτύπημα, γιατί θα πάρει πολύ αέρα η ζύμη και θα ξεχειλίσει.Αφήνουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Ψήνουμε το κέικ στο μεσαίο ράφι ,αντί για το κάτω ή το πάνω ράφι του φούρνου μας γιατί θα προκαλέσει διακυμάνσεις στην θερμοκρασία λόγου της γειτνίασεις του με την πηγή θερμότητας στο εσωτερικό του φούρνου. 
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει,εντελώς πριν προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από την φόρμα μας .Εάν είναι ακόμα ζεστό τότε θα έχουμε θέμα ...θα είναι το κέικ μας ευαίσθητο στο σπάσιμο,ενώ το γυρίζουμε στην πιατέλα.Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς,(αυτό θα πάρει και περισσότερο χρόνο..περίπου 15 λεπτά )πριν το μεταφέρουμε 
  • Ένα μυστικό είναι αφού περάσουν 4-5 λεπτά,  αναπιδογυρίσουμε την φόρμα μας και πάνω της βάζουμε μια νωπή καλά στημένη πετσέτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της,,θα υδρώσει  και θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τυπωμένα της φόρμας. 
Ωχ!όχι έχει κολλήσει τελικά.??Τι  κάνουμε  τώρα κανένας πανικός.?
  • Έχει συμβεί σε όλους από και στους καλύτερους από  μας.
  • Τι θα κάνουμε ? Με ένα μαχαίρι βουτύρου ή ακόμα καλύτερα με μια λεπτή σπάτουλα σιλικόνης η οποία δεν θα κάνει γρατσούνισμα και η χαρακιά θα περάσουμε την περίμετρο της φόρμας, ξεκολλώντας το και από το κέντρο  και αναποδογυρίζουμε 
  • Αυτό είναι καλό αν χρησιμοποιούμε φόρμα δαχτυλίδι με πολλά σχέδια γωνίες και σχισμές,κρατώντας το όχι μακριά απο την πιατέλα μας ή βάση για τούρτα .
  • Αν και πάλι μετά από όλα αυτά τομείς σπάσει, βοηθάμε με μια σπάτουλα και αφού πέσει στην πιατέλα μας, χρησιμοποιούμε μια αφράτη βουτυρόκρεμα να σφραγίζουν τις σχισμές και να τις κρύψουμε και στολίζουμε αν θέλουμε με βρώσιμα λουλούδια και θα έχουμε ένα όμορφο κέικ.


Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε,μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: