Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ

 

Πριν πολύ καιρό φτιάξαμε τα Εύκολα τυροπιτάκια με γιαούρτι, Τυροπιτάκια κουρού ολικής με κεφίρ ...Σήμερα τα έφτιαξα με κεφίρ.Εύκολα και γρήγορα τυροπιτάκια για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,για το πρωινό μας και για κάθε λιγούρα..είναι για όλες τις ώρες.Τα φτιάξαμε την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς,είχα κεφίρ και τα έφτιαξα για το πρωινό μας.

Μπορούμε να βάλουμε ότι τυράκια  θέλουμε ακόμα και αλλαντικά της αρεσκείας μας,μόνο θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλάτι στο μισό αν τα τυριά μας είναι αλμύρα .


ΥΛΙΚΑ:
200 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 αυγά  μεγάλα ή  3 μέτρια 
120 γρ ελαιόλαδο.
1/2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 
300-350 γρ τυρί φέτα τριμμένη
100 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
400-420 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 φακελάκι (10γρ) μπέικιν πάουντερ
λίγη πάπρικα (προαιρετικά )
σουσάμι
Αυγό και λίγο γάλα για  το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ βάζουμε  το κεφίρ  και την σόδα να σβήσει. Προσθέτουμε τα αυγά,το λάδι,το αλάτι και την φέτα τριμμένη και την κεφαλογραβιέρα τριμμένη .Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε τη ζύμη με μια μαριζ και προσπαθούμε να μην σπάσουμε τα κομμάτια της φέτας ...σε πιο μικρά.  Όσο πιο μεγάλα τα κομμάτια φέτα τόσο πιο καλύτερα τα νοιωθεις στην μπουκιά ..
  • Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδες.Ανείναι απαραίτητο,προσθέτουμε1_2  κουταλιέςτης σούπας αλεύρι αλλά όχι περισσότερο.Αφήνουμε λίγο 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη μας ..
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
  • Βάζουμεστο ταψί χαρτί ψησίματος.
  • Με τα χέρια μας λαδωμένα  παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης 40-50γρ και με τα δάκτυλα μας  διαμορφώνουμε το σχήμα από τα τυροπιτάκια μας.Με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας με το διαλυμένο αυγό και γάλα και μετά τα πασπαλίζουμε με  σουσάμι για  να κολλήσει .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .



Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί για κεφιρ τι μπορώ άλλο να βάλω; φαίνονται τέλεια

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας !Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.Για να έχετε παρόμοιο αποτέλεσμα μεταξένια προσθέστε γαλα με γιαουρτι προβειο με πέτσα ,και ανακατεψτε το ετσιωσρε την υφή του κεφιριου ,, περίπου 50_ 50 οι ποσότητες που θα βάλετε. Καλή επιτυχία! Καλές γιορτές,