Η ιδιαιτερότητα αυτού του κέικ,είναι η φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, (μπορούμε να το φτιάξουμε και σε σχήμα αστεριού αν θέλουμε).
Έφτιαξα σήμερα μια αφράτη τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το πρωινό μας..για το βραδυνό μας ένα χριστουγεννιατικο βράδυ που θα την συνοδέψουμε με μια σαλάτα.Εύκολη και γρήγορη.
Δεν είχα αρκετό γιαούρτι όμως,κάποιο ποντικάκι χθες μου έφαγε σχεδόν όλο το γιαούρτι ...όμως εγώ βρήκα την λύση,Πρόσθεσα και καπνιστή γαλοπούλα που είχα στο ψυγείο μου.Έσεις βάλτε ότι θέλετε από αλλαντικά ..ακόμα και χωρίς .
ΥΛΙΚΑ:
1 κούπα κεφίρ 250ml σε θερμοκρασία δωματίου2 αυγά μέτρια
300 γρ τυρί φέτα τριμμένη
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς .
- Σε ένα μπόλ βάζουμε το γιαούρτι και την σόδα να σβήσει.Προσθέτουμε το κεφίρ ,τα αυγά,το λάδι,το αλάτι,το γάλα και το πιπέρι,ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.Τέλος ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε εναλλάξ τη φέτα με τα τυριά μας και τα αλλαντικά μας .Προσθέτουμε και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ η ζύμη τώρα,είναι αρκετά υγρή και κολλώδες.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 26χ33 με βούτυρο ή με λάδι ή βάζουμε λαδόκολλα,προσθέτουμε το μίγμα,με μια μαρίζ κάνουν το μίγμα μας λείο. Περνάμε με ένα πινέλο με λίγο γάλα(προαιρετικά).Προσθέτουμε λίγη ακόμα φέτα τριμμένη με τα χέρια μας πάνω στην ζύμη και πασπαλίζουμε λίγο σουσάμι ..(εγώ ξέχασα να το πασπαλίσω προσοχή μην το ξεχάσετε και εσείς. )Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα χριστουγέννιατικο δέντρο δεν την λαδώνουμε καθόλου.
- Ψήνουμε 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει περίπου στους 170 βαθμούς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να γίνει τραγανή ....κάνουμε και την δοκιμή με το μαχαίρι ..ανβγει καθαρό είναι έτοιμη ...εγώ πάντα σβήνω την κουζίνα μου στα 25 λεπτά και αφήνω την πίτα μου μέσα στο φούρνο ..για άλλα 5_10 λεπτά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις νέες συνταγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου