Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΗ

Άλλο ένα κεικ μήλου 🍎 ετοιμάζουμε σήμερα ...με ένα πράσινο🍎 και δύο κόκκινα μήλα 🍎 
Αυτό το κέικ μήλου είναι υγρό και νόστιμο με την τέλεια ποσότητα ζάχαρης  και μπαχαρικών – καθώς και τα κομμάτια μήλου και ψιλοκομμένα καρύδια προσθέτουν επίσης υπέροχη γεύση και υφή στο κέικ. Μόλις αυτό το κέικ μήλου βγει από το φούρνο, ένα υπέροχο γλυκό βουτυρένιο γλάσο βανίλιας χύνεται από πάνω το οποίο μουλιάζεται για να κάνει το κέικ ακόμα πιο νόστιμο.
Όχι μόνο αυτό το κέικ μήλου είναι πολύ νόστιμο – αλλά είναι επίσης πολύ εύκολο στην προετοιμασία του.
Εξαιρετικό ..εύκολο και με τέλεια ποσότητα γλυκύτητας και αρωμάτων .Πάμε να το ετοιμάσουμε ...
 



 

ΥΛΙΚΑ:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη ( 200 γρ )
3 φλιτζάνια  αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις 
20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1/4 κουταλάκι αλάτι
1-1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι 
1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη  καστανή 
3  μέτρια μήλα κομμένα καρεδακια ,με 1 κουταλιά σούπας λεμόνι 🍋 για να μην μαυρίσουν
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
1 κουταλάκι του κουταλιού κανέλα
2  βανίλιεςζάχαρη με άρωμα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο 
(Σημείωση την ζάχαρη εδώ και καιρό τη μειώνω, προσθεσα μόνο 1κουπα και από μήλα μπορούμε να βάλουμε ότι ποικιλίας έχουμε πρόχειρα στο σπίτι δουλεύουν όλα εξίσου καλά και να τα κοψουμε κομμάτια μικρά,καρεδακια ,εμείς ένα μέλος της οικογένειας ένα δεν θέλει να νιώθει τα κομματι ,οπότε τα κόβω στο τρίφτη τα δυο και το ένα σε κομμάτια  και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι
Θέλουμε σφιχτά  μήλα, εγώ χρησιμοποιώ μήλα ζαγοριου ,πράσινα και fuji.)


ΓΛΑΣΟ  καραμέλας:
3 κουταλιές της σούπας  βούτυρο 
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 
3 κουταλιές της  σούπας κρυσταλικη ζάχαρη 
1/4 φλιτζάνι της  σούπας κρέμα γάλακτος 
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
1 βανιλια 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βουτυρώνουμε με βούτυρο ή λάδι την  φόρμα  του κέικ διαστάσεων  24 εκατ  διάμετρο και ύψος 10 εκατ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με λίγο αλεύρι τη φόρμα.του κέικ .
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα δυο είδη ζάχαρης σε ένα μπολ με το μίξερ (δουλεύει χαρά και με τον αυγουλοδάρτη)  για 2-3  λεπτά μέχρι να  γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας (όχι περισσότερο).  
  • Προσθέτουμε στα αυγά και το λάδι και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν τα υλικά μας . Ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια,μοσχοκάρυδο και το κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε καλά τα υλικά  μας.
  •  Καθαρίζουμε τα μήλα, πλύσιμο και τα  τρίβουμε  στο  μεγάλο τρίφτη ή στο μπλέντερ ,όπως  σας  αρέσει. Μπορούμε  να τα ξεφλουδίσουμε και τα  ραντίσουμε  με το χυμό λεμόνι να  μην μαυρίσουν στην αρχή, πριν ξεκινήσουμε να το ετοι ετοιμάζουμε το γλυκό μας .
  • Προσθέτουμε στο μείγμα  με το αυγό  το 1/2 του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ το μείγμα και προσθέτουμε τα μισά από τα τριμμένα μήλα και  τα  μισά καρύδια
  • Και πάλι, προσθέτουμε το 1/2 του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα  τα καρύδια και το αλεύρι . Ανακατεύουμε το μείγμα  για λίγο ελαφρά. 
  • Προσθέτουμε  το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και το χτυπάμε λίγο στον παγκο της κουζινας ,
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μεσαία σχάρα  με αντιστάσεις  Ψήνουμε περίπου 60'_70 ' λεπτά.. Ελέγχουμε  με  το ... ξύλινο σουβλάκι ή μαχαίρι και  προσέχουμε...κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. 
  • Προσοχή έχει περισσότερη υγρασία  λόγου του μήλου θέλει καλό ψήσιμο .
  • Όσο ψήνετε το κεικ ετοιμάζουμε την αλατισμένο καραμέλα, σε ένα κατσαρολακι προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να λιώσουν, στην συνέχεια προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για  2"-3 ,ανακατεύουμε συχνά.  
  •  Περιμένουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά και αφαιρούμε από την φόρμα  γυρίζοντας το ανάποδα πάνω σε  μια  πιατέλα για  κέικ .
  • Με ένα κουτάλι γλασαρουμε τοκρυο κεικ, με την χλιαρη καραμέλα
  • Και  αν δεν θέλουμε την καραμελα  την παραλείπουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή και  χωρίς άχνη ...αφήνουμε  να κρυώσει εντελώς
  •  Κόβουμε το μυρωδάτο μας  κέικ με μήλα όταν κρυώσει εντελώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: