Η αγαπημένη μου κολοκύθα , την λατρεύω μια διαφορετική πίτα από της συνηθισμένες που μάθαμε ..πάμε να την φτιάξουμε ...
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
2-3 κουταλιές σούπας τραχανά σταρένιο φουσκωμένο σε λίγο νερό
3 κουταλιές σούπας καρύδια τρυμμένα
1/4 κούπας σταφίδες
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη ( ίσως και περισ
σότερο ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλουμε )
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 κουταλιές σούπας κανέλα
1-2 κουταλιές σούπας φρύγανια τριμένη
Προσπαθούμε να την βράσουμε καλά έτσι έστε να μην έχει καθόλου υγρά η γέμιση μας, ρίχνουμε και την φρύγανια την κανέλα , τα καρύδια και της σταφύδες .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ :
400 γρ + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κύβο της μαγιάς 25 γρ ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 αυγά
50 ml +150 ml γάλα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 κύβο της μαγιάς 25 γρ ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 αυγά
50 ml +150 ml γάλα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
400 γρ κολοκύθα τρυμμένη στον τρύφτη ή σε καρεδάκια κομμένη 2-3 κουταλιές σούπας τραχανά σταρένιο φουσκωμένο σε λίγο νερό
3 κουταλιές σούπας καρύδια τρυμμένα
1/4 κούπας σταφίδες
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη ( ίσως και περισ
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας λάδι
1/2 κουταλιές σούπας κανέλα
1-2 κουταλιές σούπας φρύγανια τριμένη
1 χτυπημένο αυγό με λίγο νερό διαλυμένο για το τέλος
2-3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα ηλιόσπορα ή σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- ΖΥΜΗ:
- Διαλύουμε σε ένα μπόλ τον κύβο μαγιάς με τα 50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για να δράσει η μαγιά και να ανέβει .
- Σε ένα ξεχωριστό μπόλ κοσκινίζουμε τα 400 γρ αλεύρι.Κάνουμε μια τρύπα και προσθέτουμε τα δύο αυγά χτυπημένα , τα υπόλοιπα 150 ml γάλα,το γιαούρτι, και την υπόλοιπη ζάχαρη, αλάτι και την ανεβασμένη μαγιά μας .
- Ζυμώνουμε την ζύμη αν κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο ώστε για να έχουμε μια μαλακιά ζύμη,την οποία την βάζουμε σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρία από ρεύματα για 2 ώρες περίπου για να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας
- Οταν η ζύμη αυξηθεί την αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο εργάσιας και την κόβουμε σε 2 μέρη με ίδιο μέγεθος και ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης πανω σε χαρτί ψησίματος, φύλλο πάχους 0,5 cm και διάμετρο 35-40 εκατ .
- Σε ένα ταψί μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης και βαζουμε στο κέντρο , ένα μέρος της γέμισης μας .. αφήνουμε 3-5 εκατ και κυκλικά ξανά βαζουμε την υπόλοιπη γέμιση μας , οπως φαίνετε στην φωτογραφία μας !!
- Ανοίγουμε το ένα κομμάτι ζύμης , φύλλο πάχους 0,5 cm και διάμετρο 35-40 εκατ .και το τοποθετούμε στο φύλλο με την γέμιση και πιέζουμε με τη βοήθεια ενός μπολ στο κέντρο που βάλαμε την γέμιση .και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ενώνουμε τα δύο φύλλα πατώντας με το πιρόυνι .
- Κόβουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κομμάτια 2-3 εκατ μέχρι το σημείο που τοποθετήσαμε το μπόλ και τα γυρίζουμε δεξιόστροφα ,όπως φαίνετε στις φωτογραφίες μας !!
- Ανακατέυουμε το αυγό και το νερό και με ένα βούρτσακι αλείφουμε ψωμάκι μας , και πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους ή σουσάμι .
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνοι μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° Cγια 25-30 λεπτά
- ΓΕΜΙΣΗ
Προσπαθούμε να την βράσουμε καλά έτσι έστε να μην έχει καθόλου υγρά η γέμιση μας, ρίχνουμε και την φρύγανια την κανέλα , τα καρύδια και της σταφύδες .
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Μπορούμε να την κάνουμε και νηστίσιμη όπως εδω ...που πήρε και βραβείο η συνταγούλα ..