Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΔΕΣ



Η αγαπημένη  μου  κολοκύθα  , την  λατρεύω   μια  διαφορετική  πίτα  από  της  συνηθισμένες   που  μάθαμε   ..πάμε  να  την  φτιάξουμε  ...
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΖΥΜΗ : 
 
400  γρ + 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για  όλες  της  χρήσεις
1   κύβο της μαγιάς  25 γρ ή  1 φακελάκι  ξερή μαγιά
 2 αυγά
 50 ml +150 ml γάλα
 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
3 κουταλιές   της σούπας   ζάχαρη 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ: 
400 γρ κολοκύθα  τρυμμένη  στον  τρύφτη   ή  σε καρεδάκια  κομμένη
2-3 κουταλιές σούπας  τραχανά  σταρένιο  φουσκωμένο σε λίγο νερό   
3 κουταλιές σούπας  καρύδια  τρυμμένα 
1/4 κούπας     σταφίδες
2-3 κουταλιές  σούπας  ζάχαρη  ( ίσως  και περισ
σότερο ανάλογα  πόσο  γλυκιά  την θέλουμε )
1/2 κουταλάκι  γλυκού  αλάτι 
2 κουταλιές  σούπας λάδι 
1/2  κουταλιές  σούπας κανέλα 
1-2   κουταλιές  σούπας φρύγανια  τριμένη
  1  χτυπημένο αυγό  με λίγο  νερό  διαλυμένο  για το τέλος 
 2-3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένα    ηλιόσπορα ή  σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΖΥΜΗ:
  • Διαλύουμε   σε  ένα  μπόλ  τον  κύβο   μαγιάς    με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,  ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει   η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπόλ   κοσκινίζουμε  τα   400 γρ  αλεύρι.Κάνουμε  μια  τρύπα  και  προσθέτουμε  τα   δύο αυγά χτυπημένα , τα υπόλοιπα 150 ml γάλα,το  γιαούρτι, και την υπόλοιπη  ζάχαρη, αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη   αν  κολλάει  προσθέτουμε λίγο  ακόμα   αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε    μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε  σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί    και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρία  από  ρεύματα  για 2 ώρες περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο   η ζύμη μας
  • Οταν  η   ζύμη αυξηθεί   την  αφήνουμε   πάνω  σε  αλευρωμένο πάγκο  εργάσιας  και την  κόβουμε  σε  2 μέρη με  ίδιο μέγεθος    και ανοίγουμε το  ένα  κομμάτι  ζύμης    πανω  σε  χαρτί ψησίματος, φύλλο   πάχους 0,5 cm και  διάμετρο  35-40   εκατ . 
 

  • Σε ένα ταψί  μεταφέρουμε  το  φύλλο  της  ζύμης  και  βαζουμε  στο κέντρο   , ένα  μέρος  της  γέμισης  μας ..  αφήνουμε  3-5 εκατ  και  κυκλικά ξανά  βαζουμε   την  υπόλοιπη  γέμιση μας   , οπως  φαίνετε στην  φωτογραφία  μας !!

  • Ανοίγουμε το  ένα  κομμάτι  ζύμης , φύλλο   πάχους 0,5 cm και  διάμετρο  35-40   εκατ .και  το  τοποθετούμε  στο  φύλλο  με την  γέμιση  και  πιέζουμε   με τη βοήθεια ενός μπολ στο  κέντρο   που βάλαμε  την  γέμιση .και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού  ενώνουμε  τα  δύο  φύλλα πατώντας με το πιρόυνι .
  • Κόβουμε  με  τη βοήθεια ενός μαχαιριού  κομμάτια  2-3  εκατ  μέχρι  το σημείο  που τοποθετήσαμε  το μπόλ και  τα  γυρίζουμε δεξιόστροφα  ,όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  μας !!
  • Ανακατέυουμε  το αυγό και το νερό  και  με  ένα  βούρτσακι  αλείφουμε   ψωμάκι μας , και πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους ή    σουσάμι .
  •  Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° Cγια  25-30  λεπτά
  • ΓΕΜΙΣΗ 
 
Σε  μια κατσαρόλα  βράζουμε  την κολοκύθα  με 1  φλυτζανάκι  του  καφέ   νεράκι , προσθέτουμε  και  τον  φουσκωμένο   τραχανά ,  και το λάδι  , το αλάτι.
Προσπαθούμε  να  την βράσουμε    καλά  έτσι  έστε  να μην έχει  καθόλου  υγρά η γέμιση μας, ρίχνουμε  και την
φρύγανια  την κανέλα , τα  καρύδια  και  της  σταφύδες . 


 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Μπορούμε   να  την  κάνουμε  και νηστίσιμη  όπως εδω  ...που  πήρε και  βραβείο  η   συνταγούλα  ..

COOKIES ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ





ΥΛΙΚΑ :
 400  γρ  αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
200 γρ   μαλακό βούτυρο
100 γρ  καστανή ζάχαρη
 80   γρ  Ζάχαρη  κρυσταλική  
2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά
 Ξύσμα   από 2 πορτοκάλια
  3   κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
200  γρ   κομματάκια σοκολάτας (περίπου  60%-70%   κακάο)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Προθερμάνουμε το  φούρνο μας   στους 180 ° C.
  •  Καλύπτουμε  ένα  ταψί   με χαρτί ψησίματος. Κοσκινίζουμε   το  αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε μπολ ανάμιξης.
  • Χτυπάμε  το  βούτυρο και την   ζάχαρη   ( αν  δεν έχετε  καστανή  ζάχαρη   βάλτε  μόνο  κρυσταλική  )  να  γίνει κρέμα 
  • Προσθέτουμε   τα αυγά, ένα κάθε φορά, και  συνεχίζουμε   το  χτύπημα   να  απορροφηθεί  πλήρως. Προσθέτουμε  το  ξυσμα  πορτοκαλιού και το χυμό.
  • Τέλος, προσθέτουμε το  μισό  αλεύρι και ανακατεύουμε  με  το  σύρμα  ή με το χέρι.
  • Ρίχνουμε  και  τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα σε όλο το ζυμάρι , και  ρίχνουμε  και το άλλο μισό  αλεύρι  και  ζυμώνουμε  ένα   ζυμαράκι  που κολλάει  ελαφρώς . 
  • Με  την  βοήθεια  ενός  κουταλιού  του  γλυκού  παίρνουμε    μια  ποσότητα  και με  τα χέρια  μας  της δίνουμε σχήμα  και  τα τοποθετούμε   στο ταψί  μας  με  αποσταση  μεταξύ  τους  έτσι  ώστε  να μην ενωθούν  .
  •   Σημειώστε ότι τα μπισκότα να αυξηθούν σε όγκο τουλάχιστον δύο φορές, έτσι αφήνουμε  αρκετή απόσταση μεταξύ τους, 

  •   Ψήνουμε  τα  μπισκότα  μας  σε προθερμασμένο φούρνο για όχι περισσότερο από 10-12 λεπτά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν  τα  ψήσουμε   περισσότερο   θα γίνουν ξηρά και εύθραυστα.  Αυτό  μπορώ να  το  πω από την εμπειρία μου  με  σιγουριά  :-)
  • Μόλις είναι έτοιμα  , τα  μεταφέρουμε  σε μεταλλικό πλέγμα μέχρι να  κρύωσουν  εντελώς
  • Και μια διευκρίνιση, γιατί η ζύμη μας  είναι αρκετή  θα πρέπει να ψήσουμε  σχεδόν 3  ταψιά     μπισκότα . Όσο  ψήνουμε  τα μπισκότα  μας  την   υπόλοιπη  ζύμη μας   της  δίνουμε  σχήμα  και την τοποθετούμε  σε ένα  άλλο  ταψί  και το  βάζουμε  στο  ψυγείο   να μην  μαλακώσει  κι  απλώσουν πολύ  την ώρα  του  ψησίματος 





Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ

ΚΕΡΑΣΙ  .......    ΤΟ  ΦΡΟΥΤΟ   ΤΟΥ   ΙΟΥΝΙΟΥ   .
Το πιο αγαπημένο μου φρούτο του καλοκαιριού , αγαπάμε   οικογενείακος   να  τρώμε   γλυκό    και  μαρμάλαδα  κεράσι  ..  την  βάζω   σε  πάστα  φλώρα  , σε τάρτες, το  τρώμε   με γιαουρτάκι, παγωτό, τσιζκέικ κλπ.
Και  το σιροπάκι που θα μείνει το κρατάω  για πανακότα, παγωτό.
Θα  δείτε  ότι το σιροπακι είναι ελάχιστα δεμένο, ΄εμας  μας  αρέσει σε  πιο ρευστή  μορφή .. εσείς   δεστε το λίγο περισσότερο ..  όλα   είναι  θέμα  γούστου .   
Πάμε  να  το  φτίαξουμε  ..   





ΥΛΙΚΑ:
2  κιλά κεράσια  καθαρά  χωρίς  τα  κουκούτσια
1500 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό  ενός  λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλέγουμε σφιχτά, γερά κερασάκια. Μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε  ελαφρώς   ώριμα ανοιχτόχρώμα ή    σκούρα ή πετροκέρασα.  Πλένουμε καλά  τα κεράσια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.


  • Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια, με  μία  φουρκέτα  ή θα χρησιμοποιήσουμε  το μικρό εργαλείο που καθαρίζει  τα  κεράσια .
  •  Όταν ξεκουκουτσιάζουμε  τα κεράσια, πετάμε  τα κουκούτσια μέσα  σε  ένα  καθαρό  μπολάκι  και το  ζουμάκι  που πέφτει   θα το χρησιμοποιήσουμε    προσθέτοντας  και  νερό  έτσι ώστε  να  συμπλήρώσουμε   1 κούπα που  χρειαζόμαστε   . Έτσι ό,τι ζουμάκι βγάλουν, δε θα πάει χαμένο.

  • Τα κεράσια  που έχουμε  βγάλει  τα κουκούτσια  τα  ρίχνουμε  σε  ένα  μπόλ  μια  στρώσει  και επάνω καλύπτουμε   με  ζάχαρη , ξανά πάλι  κεράσια  και  ξανά πάλι  ζάχαρη  μέχρι  να  τελειώσουν ,  τα αφήνουμε  σκεπασμένα  μια νύχτα  στο  ψυγέιο   να  βγάλουν   τα υγρά  τους 

.
  • Την επόμενη  ημέρα  τα  ρίχνουμε  σε μια κατσαρόλα και ανοίγουμε  το μάτι   της  κουζίνας  μας  στο  μισό     και  καθόμαστε πανω από  το  μάτι  και  κουνάμε  την  κατσαρόλα  ετσι ώστε  να  λιώσει  η  ζάχαρη  .. όταν αρχίσει  να  βράζει   ξαφρίζουμε   και προσέχουμε  γιατί φουσκώνει    και βράζουμε  για  5-7  λεπτά  .



  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ένα 24ωρο  σκεπάζουμε   με  πετσέτα  την κατσαρόλα  και  όσο  κρυώνει   κουνάμε  την κατσαρόλαα   συνέχεια ..να  φουσκώσει  το  κεράσι  μας  με  το σιρόπι ..αυτό  θα  βοηθησει  να  γίνει  φουσκώτο  και τραγανό  .Αφού κρυώσει  το  φυλάμε  στο  ψυγείο .
  • Την επόμενη μέρα, βράζουμε το γλυκό για   5-7   λεπτά ακόμα  μέχρι να δέσει, ξαφρίζουμε (προσοχή γιατί φουσκώνει) και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
    Φυλάμε σε καθαρά και αποστειρωμένα  βάζα.    Για να  διατηρήσουμε   το  γλυκάκι μας   εκτός ψυγείου  πάνω από  1-2 χρόνια   πράγμα  σπάνιο   για  μας  ..θα   κάνουμε  αυτό, θα πρέπει να βάλουμε  το γλυκό στο βάζο όσο είναι ακόμα ζεστό και να το αναποδογυρίσουμε  για να σφραγίσει.
  •  Έτσι δεν χρειάζεται ψυγείο παρά μόνο αφού το ανοίξουμε 

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ BRIOCHE ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΑΚΙ

 ΟΙ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ  .. αυτό  το   brioche  ψωμάκι  το έκανα πρώτη  φορά  του  αγίου  Βαλεντίνου .. 







ΖΥΜΗ:
700 γρ αλεύρι  
25 γρ φρέσκια μαγιά  ή  1φακελάκι μαγιά  ξερή 
2 αυγά  και  1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι  και  λίγο  κακουλέ
ένα αυγό για  το τέλος
σουσάμι και  μαυροκούκι  για  το  τέλος
σοκολάτα  για την  γέμιση  ή ότι  άλλο  θέλουμε  .
Έκανα  1 και  1/2  δόση   ..

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Σε  ένα  μπολ  βάζουμε  τα  100 γραμμάρια αλεύρι,  προσθέτουμε και την μαγιά  και την  διαλύουμε  με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  σε 100ml χλιαρό  γάλα  ανακατεύουμε και  αφήνουμε  λίγο  να ανέβει  .
  • Στη  συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την  υπόλοιπη  ζάχαρη , το  αλάτι  και την βανίλιες   και τα ξύσματα  και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και το μαχλέπι  και το κακουλέ .
  •   Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική  και μαλακή  .Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ  τα  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή  με την σειρά  που αναφέρω  πιο πάνω  }
  •   Μόλις  η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε  σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας  και  την   κόβουμε σε  κομμάτια  και διαμορφώνουμε  το  σχέδιο  της  φωτογραφία .. εγώ  έκοψα  τα κομμάτια  εμπειρικα ..)
  • Στη  συνέχεια  αφήνουμε  να φουσκώσει  για  30 - 40 λεπτά και μετά  πασπαλίζουμε σουσάμι μόνο  το κέντρο  του λουλουδιού μας  και  τα  πέταλα   του λουλουδιού  μας με κρόκο  αυγού  διαλυμένο  με λίγο  γάλα και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνο  για  30  -40  λεπτά  ανάλογα  το  φούρνο  μας  να  πάρει  ένα  ωραίο  χρώμα  οι καρδούλα  μας !






CINNAMON - ROLLS








Φρεσκοψημένα  αφράτα  ψωμάκια με κανέλα ..για όσους  αγαπούν  την    κανέλα
 Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα σε μια λεπτή, αφράτη ζύμη και μια γλυκιά γέμιση κανέλας, αυτά τα νόστιμα ρολά θα γεμίσουν   το σπίτι σας με μια απολαυστική  μυρωδιά  όταν  θα  ψήνονται ..

    ΥΛΙΚΑ : 

  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά  7 -9 γρ   
  • 1/4 φλυτζάνι (60 γρ )  βούτυρο  σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 ασπράδι  ακόμα  
  • 1/4 φλυτζάνι (50 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3   και  1/2 φλυτζάνια (450 -500 γραμμάρια ) για κάθε χρήση αλεύρι    και λίγο  παραπάνω   ακόμα ..( βάλαμε το ασπράδι  και θα χρειαστεί )
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ : 

  • 50-60  γρ βούτυρο, λιωμένο  ελαφρά  ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλυτζάνι (150 γρ ) ανοικτό καφέ ζάχαρη ή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1-2  κουταλιές  της σούπας κανέλα
  • 1/2   κρόκο   διαλυμένο   με γάλα για  το τέλος 

    ΓΙΑ ΤΟ  ΓΛΑΣΟ : 

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος   ή γάλα   ή  χυμό  πορτοκαλιού  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε  το  νερό   χλιαρό . Δυαλύουμε τη μαγιά  και αφήνουμε  φουσκώσει  για 10 λεπτά. 
  • Σε ένα μπολ (αν δεν έχετε  μίξερ, ανακατεύουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο, αυγό, τη ζάχαρη  και το χλιαρό γάλα  και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε   το μείγμα της  μαγίας  και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά  . Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα (ή αναμίγνειουμε  με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας  σταδιακά  ανακατεύοντας καλά μέχρι η ζύμη να αρχίσει   ξεκολλάει από μπολ.  Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή , λεία και   ελαστική και  θα  κολλάει  ελαφρώς  . Από τη στιγμή που έχει φτάσει  η ζύμη μας  σε αυτο το σημείο   συνεχίζουμε  να  ζυμώνουμε  σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά, ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε   να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε   τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Όταν η ζύμη έχει διπλασιάσει  σε μέγεθος της  , απαλά με τη   γροθιά μας  πατάμε  την ζύμη   για να αφαιρέσουμε   τον αέρα. Στη συνέχεια, μοιράζουμε  την ζύμη  σε  2 κομμάτια  ένα μικρό  και  ένα  πιο  μεγάλο  ..  παίρνουμε  το μεγάλο  κομμάτι και το ανοίγουμε  φύλλο    ορθογώνιο 14χ18
  • Αφήνοντας μικρό περιθώριο γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με

    βούτυρο, στη συνέχεια με το μείγμα ζάχαρης .
    Αρχίζουμε  να  το κάνουμε  σφιχτό  ρολλό  και το κόβουμε σε 12 -14 ρολά ίσου μεγέθους και τα  τοποθετούμε  με την  κομμένη   πλευρά προς τα πάνω σε ένα λαδωμένο στρογγυλό 24-26  ταψί . 
  • Η  αν  θέλουμε  σχηματίζουμε   το  σχεδιο  που  έκανα  εγώ  θα  κάνουμε    μια  και μισή δόση    
  •  Σκεπάζουμε  με  μια  πετσέτα   και αφήνουμε   να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 190 βαθμούς .Αλείφουμε τα ψωμάκια με  κρόκο  και γάλα (προαιρετικά)και ψήνουμε   στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι οι κορυφές έχουν ροδίσουν και ένα ξύλο  για  σουβλάκια τριπάμε τα ρολά και αν βγαίνει   καθαρό .Αν τα  ρολά πάρουν  καφέ χρώμα  πολύ γρήγορα, τα καλύπτουμε  χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  • Για να κάνουμε   το γλάσο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγη κρέμα σε ένα χρόνο μέχρι την επιθυμητή ρευστότητα. Στη συνέχεια,  ρίχνουμε  με  το κουτάλι   πάνω από τα ρολά.Εγώ έβαλα  χυμό από  πορτοκάλι   για να κάνω  το γλάσο .. και δεν έβαλα  μεγάλη  ποσότητα ..γιατί  οι  μικρές  μουδεν  τους αρέσει  πολύ  η  γλυκειά  γεύση του ..
    Καλή μας  όρεξη .



 
  Εδώ  το ζυμαράκι  το έκανα  με  γέμιση  σοκολάτας  .



Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΠΕΣΙΑΛ





ΥΛΙΚΑ :

4-5 μικρά κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1  ξερό   κρεμμύδι 
1-2   πατάτες  ανάλογα  το μέγεθος  τους
150  γρ φέτα  τριμμένη
1/4 ματσάκι άνηθο ή  μαιντανό 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2  μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι  ( 200 γρ )
λίγη  πάπρικα
1 φακελάκι   μπέικιν πάουντερ
καλαμποκέλαιο   για τηγάνισμα
τζατζικι  ή πατζαροσαλάτα   για  το  σερβίρισμα 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε  τα κολοκυθάκια  και τα  πλένουμε  και τα τρίβουμε με  τον   τρίφτη και τα  βάζουμε  σε  μια  τρυπητή  κατσαρόλα  , προσθέτουμε το αλάτι και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να αποβάλουν τα περίσεια  νερά Το ίδιο  κάνουμε  και με τις πατάτες  
 

  • Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε   τον  ψιλοκομμένο   άνηθο ή  μαιντανό  και το  κρεμμύδι τριμμένο , το κοσκινισμενο  αλεύρι, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ.  και   το  αλάτι και το  πιπέρι, και την πάπρικα .Το  μείγμα  μας  πρέπει  να είναι   ρευστό  .
  • Προθερμαίνουμετο λάδι και ρίχνουμε το μείγμα χρησιμοποιώντας μια κουταλιά της σούπας.  Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν σε χαμηλή  φωτιά και  προσέχουμε  να  μην τους  κάψουμε  και  μείνουν  από μέσα  άψητοι  και από τις δύο πλευρές και το βάζουμε σε ένα πιάτο με μια στρώση από χαρτί κουζίνας  και να απομακρυνθεί το περίσσειο   λάδι .
  •  Σερβίρουμε  με  τζατζίκι  ή παντζαροσαλατα  
Καλή Όρεξη!







Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ Ferrero Rocher

Ένα φανταστικό  και πολύ νοστιμο     σοκολάτενιο  γλυκό,  στο εσωτερικό είναι ζουμερό και μαλακό σαν brownie!
 Είναι γεμιστό με nutella, γκοφρέτες, φουντούκια, ενώ απέξω γαρνίρεται με σοκολατάκια ferrero rosher !
Μπορούμε   να   χρησιμποιηήσουμε   ferero rosher σπιτικά  δικά μας  και  θα  βρούμε  την συνταγή  εδώ όπως έκανα  εγώ...






ΥΛΙΚΑ :
  • ⅔ φλιτζάνι βούτυρο 
  • ⅓ φλιτζανιού (60 γρ )σταγόνες σοκολάτας  κουβερτούρας
  • 1 φλιτζάνι καστανή  ζάχαρη
  • 2    μεγάλα αυγά
  • ⅔ φλιτζάνι αλεύρι όλες τις χρήσεις 
  • ¼ φλιτζάνι  κακάο σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι θρυμματισμένα φουντούκια
  •   50-60 γρ  γκοφρέτα  σοκολάτα ή  φουντούκι, ψιλοκομμένη 
  • ¼ φλιτζάνι ολόκληρα φουντούκια
  • ⅓ φλιτζανιού Nutella, λιωμένή

  ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  :

  • 2 κουταλιές της σούπας (επιπλέον) θρυμματισμένα φουντούκια
  • 6 Ferrero Rochers, κομμενα στην μέση  
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Προθερμάνουμε  το φούρνο μας  στους 175βαθμούς 
  2. .Βουτηρώνουμε   με βούτυρο ή  λάδι, ένα  ταψί  22-24   όχι πιο  μεγάλο  ταψί  (εγω το έκανα  σε μεγαλήτερο  και έγινε  πολύ λεπτό )
  3.  Σε μιαμικρή  κατσαρολα, λιώνουμε το βούτυρο με τα 60γρ σοκολάτα. Μόλις λιώσει το μίγμα καλά και ενωθεί, το ρίχνουμε σε ένα μπωλ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Δε θέλουμε να είναι καυτή η σοκολάτα.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε   με  σύρμα  ελαφρά μέχρι  να γίνει  αφράτο  και  κρεμώδης. Προσθέτουμε  τα αυγά - ένα κάθε φορά  και  χτύπάμε , μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Προσθέτουμε  κοσκίνισμένο  αλεύρι, το   κακάο και το αλάτι, και ανακατευόυμε   με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι  να  απορροφυσει  ολο το αλευρι  το  μείγμα  μας όχι περισσότερο   .προσθέτουμε   και  τα θρυμματισμένα φουντούκια  και   ρίχνουμε ½ του ζύμη μπισκότων στο  βουτηρομένο μας  ταψάκι  
  6. Λιώνουμε  τη  Nutella στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα ή σε μπεν μαρί  πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό 
  7. Ρίχνουμε το Nutella πάνω από τη ζύμη  και την στρώνουμε  ομοιόμορφα μέχρι  τις άκρες.Από  πάνω  πασπαλίζουμε  τις γκοφρέτες και  τα  ολόκληρα φουντούκια πάνω από τη ζύμη.Τέλος  ρίχνουμε  και  την υπόλοιπη ζύμη μπισκότων, και  στρώνουμε    με με  μια  σπάτουλα    μέχρι  τις ακρες  .
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά (για  πιο υγρό )  ή , αφήνουμε το στο φούρνο για 10 λεπτά ακ'ομα  περισσότερο για  πιο  σφιχτό Αφήνουμε   να  ηρεμίσει   για περίπου 10 λεπτά.
  9.   Και  τέλος  γαρνίρουμε  με  τριμμένα  φουντουκια  και  μερικα    Ferrero Rochers  κομμένα  στην  μέση.