ΟΙ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ .. αυτό το brioche ψωμάκι το έκανα πρώτη φορά του αγίου Βαλεντίνου ..
ΖΥΜΗ:
700 γρ αλεύρι
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι μαγιά ξερή
2 αυγά και 1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
700 γρ αλεύρι
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι μαγιά ξερή
2 αυγά και 1 ασπράδι
100 γρ ζάχαρη
250 ml γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 ml λάδι
ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι
λίγο μαχλέπι και λίγο κακουλέ
ένα αυγό για το τέλος
σουσάμι και μαυροκούκι για το τέλος
σοκολάτα για την γέμιση ή ότι άλλο θέλουμε .
Έκανα 1 και 1/2 δόση ..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
λίγο μαχλέπι και λίγο κακουλέ
ένα αυγό για το τέλος
σουσάμι και μαυροκούκι για το τέλος
σοκολάτα για την γέμιση ή ότι άλλο θέλουμε .
Έκανα 1 και 1/2 δόση ..
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα 100 γραμμάρια αλεύρι, προσθέτουμε και την μαγιά και την διαλύουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε 100ml χλιαρό γάλα ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγο να ανέβει .
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, τα χτυπημένα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη , το αλάτι και την βανίλιες και τα ξύσματα και ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας και σιγά-σιγά το ζεστό γάλα και το μαχλέπι και το κακουλέ .
- Στο τέλος προσθέτουμε και το λάδι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη γίνεται ελαστική και μαλακή .Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.{εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που αναφέρω πιο πάνω }
- Μόλις η ζύμη φουσκώσει την αφήνουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την κόβουμε σε κομμάτια και διαμορφώνουμε το σχέδιο της φωτογραφία .. εγώ έκοψα τα κομμάτια εμπειρικα ..)
- Στη συνέχεια αφήνουμε να φουσκώσει για 30 - 40 λεπτά και μετά πασπαλίζουμε σουσάμι μόνο το κέντρο του λουλουδιού μας και τα πέταλα του λουλουδιού μας με κρόκο αυγού διαλυμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 -40 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας να πάρει ένα ωραίο χρώμα οι καρδούλα μας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου