Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ





ΥΛΙΚΑ :
ΓΙΑ  ΤΟ ΦΥΛΛΟ 
:
  • 750 γραμμάρια αλεύρι
  • 6 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλιες της σούπας ξύδι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • 1 κουταλάκι  του γλυκόυ  αλάτι
  • λίγη  ζάχαρη
  • νισεστέ  ανακατεμένο με αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων    
  •  για  το φύλλο  δέιτε  και  εδώ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
  • 500  γρ  σπανάκια
  • ένα μεγάλο   ματσάκι     τσουκνίδα  
  • ενα  ματσάκι  μυρώνια
  • ενα ματσάκι  καυκαλιθρες .
  • ενα  ματσάκι  λάπατα 
  • 2 πράσα  και  λίγο άνιθο  (προαιρετικά )
  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2-3 αυγά
  •  λάδι (για την  γέμιση και για να  ραντίζουμε τα φύλλα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε μία λεκάνη και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 12 μπαλάκια
    Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και μετά με ένα ταψάκι και το αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον {μερικές φορές το ζυμάρι το κάνω από το βράδυ και το βαζω στο ψυγειο }
  •  Κόβουμε τα σπανάκια και τα  άλλα  χόρτα ,τα πλένουμε και αφού στραγγίσουν τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε με το αλάτι για 1 ώρα τουλάχιστον και μετά παίρνουμε λίγα λίγα τα σπανάκια και την  τσουκνίδα  με τα χέρια μας και τα στύβουμε για να φύγουν τα υγρά που έχουν.
  • Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το τυρί τα αυγά και το λάδι.

  •  Ανοίγουμε όλα τα φύλλα με νισεστέ ανακατεμένο  με  αλεύρι
    Βάζουμε τα πρώτα 3  στο ταψί  ραντίζουμε   με λάδι το  καθε   φύλλο  .Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Βάζουμε άλλα 3 φύλλα πάνω από την γέμιση και ραντίζουμε   με λάδι το καθε  φύλλο. Βάζουμε 1/3 της γέμισης. Προσθέτουμε άλλα 3 φύλλα και  ραντίζουμε   με λάδι το  καθε  φύλλο.  Προσθέτουμε και την υπόλοιπη γέμιση Και τέλος βάζουμε και τα 3 τελευταία και  ραντίζουμε  το κάθε  φύλλο .
  •  Χαράζουμε την πίτα με το μαχαίρι και την περιχύνουμε την πίτα, λίγο νερό  και λίγο λάδι.
  •  Ψήνουμε σε  προθερμασμένο  φούρνο    για 1 ώρα στους  200για  μιση  ώρα και μετά  κατεβάζουμε  στους  180 βαθμούς    να  πάρει  ένα  ωραίο  χρώμα 

  ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ












































2 σχόλια:

Ifigenia Bourneli είπε...

Τέλεια φαίνεται η συνταγή σου και φανταστικές οι εικόνες που έχεις ανεβάσει! Μακάρι να την είχα μπροστά μου! Εγώ προσφάτως έχω αρχίσει να κάνω πίτες με άνοιγμα δικού μου φύλλου και πειραματίζομαι σε πολλές συνταγές. Η δικιά σου όμως ξεχωρίζει και θα τη δοκιμάσω σύντομα! Βέβαια επειδή οι χρόνοι με τη δουλειά που κάνω είναι περιορισμένοι , πολλές φορές δεν έχω τα κουράγια οπότε καταφεύγω στο delivery! Ειδικά για σπανακοτυροπιτα έχω ψάξει πάρα πολύ για να βρω κάτι να με ικανοποιεί και να είναι σα σπιτικό οπότε θα σας πρότεινα ανεπιφύλτακτα αυτό!https://www.everest.gr/pites/heiropoiites-pites/hor-spanakoturopita-tapsiou-me-feta-pop/

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπερα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !! Οπότε έχετε χρόνο να την δοκιμάσετε !! Και εγώ τώρα το καλοκαίρι δύσκολα βρίσκω χρόνο για να ανοίγω δικό μου φύλλο ..μόλις χριμωνιασει θα ξανά μπούμε στις κουζίνες μας ..καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας !! Καλό Σαββατοκύριακο !!