Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΖΕΒΡΑ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΑΚΙ BRIOCHE

Και ναι όπως καταλάβατε συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ζυμαράκια και να φτιάχνουμε  ψωμάκια  με γεύση κακάου και σχέδια   από τα αγαπημένα animal print ..αυτή την  φορά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μαζί με τα κοριτσάκια μου την διάσημη Ζέβρα , την φτιάξαμε σε κέικ (αργότερα θα ανεβάσουμε και  συνταγή) και σε μπισκοτάκια όπως θα δούμε εδώ .
Την ιδέα για  να κάνω  το σχέδιο την  πήρα από εδώ  και η ζύμη είναι brioche . 





ΥΛΙΚΑ :
250 γρ  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις 
280 γρ αλεύρι   για   τσουρέκια  
250 ml χλιαρό γάλα
150-180  γρ ζάχαρη   
1  κουταλάκι του γλυκού μέλι 
1  βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι     
1  αυγό   μέτριο
1 πρέζα αλάτι 
80 γρ μαλακό βούτυρο σε  θερμοκρασία  δωματίου 
1 κουτάλι  σούπας  ξερή  μαγιά  ή  1/2 κύβος νωπής ζύμης (12,5 γρ )
2 κουτάλια  σούπας  κακάο  σκόνη  
10  ml ακόμα   γάλα 
1 φόρμα  αντικολλητική   υψους  7-10 εκατ και μάκρος 20-28  εκατ  (ανάλογα τι  έχουμε  στην  κουζίνα μας )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Θερμαίνουμε το γάλα, προσθέτουμε  σε  ένα  μπόl  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε  και την  μαγιά  και  2-3 κουταλίες αλεύρι  και  ρίχνουμε  και το  ζεστό  γάλα ..και  ανακατεύμε  με  μια  σπατουλα ,αφήνουμε  να  ενεργοποίηθεί  20-30 λεπτά  Κοσκινίζουμε  το αλεύρι και  χτυπάμε  το αυγό ελαφρά .
  • Ρίχνουμε  την ενεργοποιήμενη  μαγιά  στο  κάδο  του αρτοπαρασκευστή , το αυγό, το μέλι, το αλεύρι,  και  από  πάνω  το αλάτι.και  την βανίλια και βάζουμε το  μηχάνημα  σε  πρόγραμμα  ζυμώματατος,ζύμώνουμε για  5-6  λεπτά και  στην συνέχεια προσθέτουμε   και  το βούτηρο  που  το έχουμε   φέρει  σε  θερμοκρασία δωματιου και  είναι  πολύ   μαλακό και  συνεχίζουμε να  ζυμώνουμε ώσπου  να  έχουμε  μια  απαλή  και λεία   ζύμη .
  • Στη  συνέχεια μοιράζουμε την  ζύμη  σε  2  ίσα  κομμάτια  το ένα  κομμάτι  το αφήνουμε σε  ένα  μπόλ σκεπασμένο  με  μεμβράνη  τροφίμων και  μια  πετσέτα  από  πάνω σε  ζεστό  φόυρνο  να  διπλασιαστεί  και  το  άλλο κομμάτι ξανά  ζυμώνουμε αφού πρώτα  ρίξουμε  το κακάο μαζί  με  το γάλα, οταν  πια είναι  και αυτο  έτοιμο το βάζουμε  σε ένα   μπλο σκεπασμένο  με  μεμβράνη  τροφίμων και  μια  πετσέτα  από  πάνω και  το αφήνουμε  και αυτό σε  ζεστό φούρνο   να  διπλασιάσει  τον  όγκο  του  περίπου για  1 ώρα
  • Κατά  τον  ίδιο τρόπο και και  με την ίδια  σειρά -σειρά  τοποθέτουμε  τα  υλικά  σε  μια  λεκάνι και  ζυμώνουμε στο χέρι  αν δεν  έχουμε αρτοπαρασκευστή , και ζυμώνουμε για  15 -20  λεπτα .
  •  Αφού φουσκώσει, μεταφέρουμε  τις  δυο  ζύμες σε μια επιφάνεια εργασίας και με  με  μια  ζυγαριά κουζίνας  ,κόβουμε  την άσπρη  ζύμη σε κομμάτια των περίπου 60 γρ  το καθένα. και  το ίδιο κάνουμε  και με  την  καφέ  ζύμη  .. θα  βγουν  σχεδόν 16  κομμάτια .( αν η  φόρμα  σας  είναι  αρκετά  φαρδιά  τα  βάζετε όλα τα  κομμάτια αν όχι  κρατήστε  3-4  κομμάτια  εγώ  ήταμ  μικρή  φορμα  μου και δεν  τα έβαλα όλα .)
  •  Παίρνουμε  το  πρώτο  κομμάτι  από την  καφέ  ζύμη  και  με  λίγο  λαδάκι  καλαμποκέλαιο στα  χέρια  το ανοίγουμε   σε  πιτούλα  πάχους  σχεδόν  1 εκατ  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες, συνεχίζουμε με  ακόμα ένα  κομμάτι  από  την άσπρη  ζύμη και  ξανά  1 κομμάτι  από  την  καφέ  ζύμη  ...προσέχουμε  να  είναι  το κάθε κομμάτι  λίγο  πιο  μεγάλο  το  φάρδος  και  μικρότερο εναλλάξ 
  • Αφού τελειώσουμε με  όλα  τα  κομμάτια και  τα  στιβάσουμε  το ένα  πάνω  στο άλλο παίρνουμε  μια  φόρμα  αντικολληκή  και τοποθετούμε   την  στίβα  από  την  ζύμη  όχι  όπως  τα  έχουμε  στοιβάσει  αλλά αντίθετα , όπως  φαίνετε  στην  φωτογραφία .Αφήνουμε  την  ζύμη  μας  να  φουσκώσει  σκεπασμένη  σε  ζεστό  φούρνο  σκεπασμένη  με  διάφανη  μεμβράνη  τροφίμων  .
  •   Προθερμαίνουμε το  φούρνο  μας  στους  200  βαθμούς  και βάζουμε στο  φούρνο  μας  όσο  προθερμαίνετε  ένα  σκέυος  με  νερό  να  βράζει όσο  το ψωμάκι μας  θα  ψήνετε..
  • Αλείφουμε με λίγο γάλα  και ψήνουμε  για 30-40  λεπτά στους  200 βαθμούς  για  10  λεπτά   και μετά  κατεβάζουμε  λίγο την  θερμοκρασία  στους  170 -180 και ψήνουμε  για  άλλα  30 λεπτά  πάντα  ανάλογα   με  το  φούρνο μας .
  • Αφού  ψηθεί  το βγάζουμε  από  τον  ζεστό  φούρνο  και  αφήνουμε  λίγο  να κρυώσει  και το βγάζουμε από  την  φόρμα και  το αφήνουμε  πάνω  σε  μια  σχάρα και περιμένουμε  να  κρυώσει  και το κόβουμε σε  λεπτές  φέτες.
  •  Το  απολαμβάνουμε με μια  κούπα  γάλα   ή  ένα  ποτήρι  χυμό  ή  ένα  φλυτζάνι  τσάι  για  πρωινό  ή  βραδινό  .



 

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ







Αυτά  είναι απίστευτα αφράτα ψωμάκια  και    γίνονται αρκετά γρήγορα και μπορεί να τα   χρησιμοποιησουμε   για χάμπουργκερ,   σαντουιτσάκια  για το πρωινό  των  παιδιών  μας  με   αρμυρή  γέμιση  ή   με μαρμελάδα,ή μερέντα. Διατηρούνται αφράτα  έως και 4 ημέρες, αν τα   κρατήσουμε  σε μια κλειστά  πλαστική σακούλα ή αν θέλουμε   τα  βάζουμε  2 -3 σε  καθε  σακουλίτσα   και τα  διατηρούμε   στην καταψυξη  για   περισσότερο χρόνο, και όταν   τα χρειαστούμε   να  βγάζουμε  από  την   καταψυξη να έρθουν   σε  θερμοκρασία   δωματίου  . και  τα  απολαμβάνουμε  οπως  μας  αρέσει .







Δείτε  και εδώ   την   ιδια   συνταγή   με   καρδούλες ..

ΥΛΙΚΑ:
  • 550 γρ αλεύρι για  'ολες  τις  χρήσεις 
  • 30  γρ   ζάχαρη
  • 10 γρ  μέλι ή   1 κουταλάκι  του γλυκού  
  • 300 ml γάλα  χλιαρό  
  • 20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή 1φακελάκι  7-9 γρ  ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  •  8  γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο  του   το γάλα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια   έβαλα   τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος    για  μια ώρα και 30 λεπτά  και   στο  τέλος  του προγράμματος   πήρα  μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.

  • Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 150ml γάλα . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει  η ζύμη   λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά, σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε   ανάψει στους   40 -50  βαθμούς  για  15λεπτα  και  τον εχουμε  σβήσει  ..
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες     κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας ,  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος

  •  Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
  •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος   τα περνάμε  μέ  λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι      ή    οπως  γράφω και πιο κάτω   αφού  ψηθούν   τα  περνάμε  με  το μέιγμα   κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου     ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.

  •   Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε    να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πίνέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 
 η  επιλογή  είναι  κααθαρά   δική σας  ...    μερέντα -μπανάκα  -καρυδι    ή   γαλαοπούλα -τυράκι -αγγουράκι - ντοματούλα -μαρουλάκι 
 





Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ ΤΥΡΕΝΙΟ


ΥΛΙΚΑ :
700-750 γρ  αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις
400 ml χλιαρό  γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
9  γρ ξερή  μαγιά  ή 30 γρ νωπής μαγιάς
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ασπράδι αυγού + 1 αυγό 
50 ml ελαιόλαδο
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :
 Τυριά, αλλαντικά  της  αρεσκείας  σας. 

ΓΙΑ  ΤΟ ΤΈΛΟΣ 
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολάκι  βάζουμε το μισό ζεστό γάλα 200 ml  και διαλύουμε την μαγιά, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη  να  φουσκώσει

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ  προσθέτουμε το λάδι,το  ολόκληρο αυγό, ασπράδι του αυγού, το αλάτι και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και μαγιά που φούσκωσε,ζυμώνουμε για 15 λεπτά περίπου(εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστη,δεν ζυμώνω πια όλα εκεί τα φτιάχνω ).

  • Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος να  διπλασιαστεί η ζύμη.Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, δίνουμε το σχέδιο  που θέλουμε στη ζύμη  μας. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά πριν το ψήσιμο. Όταν αυξηθεί η ζύμη αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού, το γάλα και το λάδι, και αν θέλετε, πασπαλίζουμε με τους σπόρους της επιλογής σας.Tο σχέδιο  πιο  κάτω το πήρα από  εδώ ..https://www.youtube.com/watch?v=5kED1Pz0WnY



  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να έχουμε ένα ωραίο χρυσό χρώμα στο ψωμάκι μας .  
  • Το παραπάνω σχέδιο το πήρα από      εδω
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΡΙΦΤΑΡΙΑ ΠΙΤΣΑ







ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ :
20γρ  νωπή μαγιά ή  1 φακελάκι ξερή  μαγιά
250 ml γάλα χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
3 κουταλιές  σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 -650  γρ  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ίσως  και περισσότερο
ΓΕΜΙΣΗ 
30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
τυριά ,γαλαπούλα ,πιπεριά,λίγο πιπέρι  κόκκινο και  ότι άλλο θέλετε  εσείς!!!
Λίγο  γάλα για  την επάλειψη  στο  τέλος


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Διαλύουμε  σε  ένα  μπολ  τον  κύβο  μαγιάς  με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ  κοσκινίζουμε  το αλεύρι.
  • Κάνουμε  μια  τρύπα  στη   μέση  και  προσθέτουμε  το αυγό χτυπημένο , τα υπόλοιπα 200 ml γάλα, το  γιαούρτι, το  αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη αν κολλάει  προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε  μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρυά  από ρεύματα  για 1 ώρα περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας
  • Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° βαθμούς για  25-30 λεπτά 
  • Την  ιδέα  για  το σχέδιο  το  πήρα από  εδώ .