Συχνά φτιάχνω αυτές τις βαρκούλες -πεινιρλί με την αγαπημένη μας ζύμη με τυριά διάφορα τριμμένα και με γαλοπούλα και στο τέλος το αυγουλάκι , είναι το αγαπημένο μας ... Αυτή την φορά είπα να κάνω μια αλλαγή και να αξιοποιήσω τα σπανάκια που μου έμειναν από την σπανακοτυρόπιτα που έφτιαξα πριν μέρες .... πάμε λοιπον να τα φτιάξουμε ...
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ :
500 γρ αλεύρι για ολες της χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλευρι
20 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
30 γρ Βούτυρο
1 φακελάκι 7 γρ ξερή μαγιά
150 ml γάλα
150 ml νερό χλιαρό
150 ml νερό χλιαρό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ :
Μια κούπα ζεματισμένο σπανάκι χοντροκομμένο
λίγο πράσο ψιλοκομμένο και ζεματισμένο ή κρεμυδάκι φρέσκο
λίγο μαιντανό ή δύοσμο
λίγο πράσο ψιλοκομμένο και ζεματισμένο ή κρεμυδάκι φρέσκο
λίγο μαιντανό ή δύοσμο
Μια κούπα μανούρι και τυρί φέτα τριιμμένα
1/2 κούπα κίτρινα τυριά και σκλρό τυρί τριμμένα ή όποιο τυρί εσείς θέλετε .
Μια-δυό κουταλιές μπεσαμέλ σφιχτή
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
2 κουταλιές λαδι ή σκορδόλαδο
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
2 κουταλιές λαδι ή σκορδόλαδο
Αυγά ανάλογα με το μέγεθος που θα κάνετε τις βαρκούλες .
λίγο σιμιγδάλι για τις βαρκούλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
λίγο σιμιγδάλι για τις βαρκούλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας πρώτα σε ένα μπόλ . Ανακατέυουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι ,τη ζάχαρη και την μαγιά , με μια σπάτουλα . Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα , ανακατεύουμε τη ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή στην υφή ζύμη
- Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα πολύ μαλακιά , απαλή και λεία, ζυμώνουμε σε προγραμμα για 15 -20 λεπτά .
- Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία για όσους το ζύμωσουν στο χέρι καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουν την μαγιά με το χλιαρό γάλα και δυο-τρείς κουταλίες σούπας αλεύρι σε ένα μπόλ για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρίσουν στο ζύμωμα .
- .Λαδώνουμε ένα γυάλινο μπόλ και βάζουμε εκεί την ζύμη και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της ,,για 1-2 ώρες , σε ζεστό μέρος ή μέσα σε ζεστό φούρνο που έχουμε ανάψει για 15 λεπτά στους 40 βαθμούς
-
Όταν πια διπλασιάσει τον όγκο
της η ζύμη την χωρίζουμε σε 7-8 κομμάτια των 100-120 γρ ( αυτή την φορά δεν είχα χρονο να κανω μικρά -ατομικά για να σας πω τα ακριβές κομμάτια που
βγάζει η δόση αυτή , βέβαια εξαρτάται το μεγεθος που θέλετε να κάνετε .)
και σε καθαρό πάγκο εργασίας ανοίγουμε πιτούλες τα
κομμάτια και τις δίνουμε το σχέδιο που φαίνονται στις
φωτογράφίες,για να μην μας ανοίξουν βάζουμε λίγο νεράκι ή λαδάκι στην ζύμη όσο της δίνουμε το σχήμα της βαρκούλας , βοηθάει να κολλήσει η ζύμη και να μην χαλάσει το σχήμα τους και ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι σε όλη την επιφάνεια τους ,αυτο θα βοηθήσει να απορροφύσουν τυχόν υγρά τις γέμισης .
Η συνταγή με τα υλικά είναι από εδώ
- Ζεματάμε λίγο το σπανάκι και το πράσο και σωτάρουμε με το λαδάκι, και αφήνουμε να κρυώσουν . Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα άλλο μπόλ και γεμίζουμε καλά στις άκρες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 -20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος που θα δώσουμε στις βαρκούλες. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε στο κέντρο της το αυγό , ρίχνουμε λίγο αλάτι και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 3-5 λεπτά να ψηθούν και τα αυγά .
- βγάζουμε από το φούρνο και πέρναμε τις άκρες της με λίγο λειωμένο βούτηρο για να γυάλίσει .