Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΕΣ

Εμείς εδώ στο ''πλάθω ζυμαράκια  με  τα  δύο χεράκια "δεν φτιάχνουμε  μόνο ζυμαράκια  όπως   διαβάζετε  καιρό τώρα  στις  συνταγές  που  ανεβάζω,αγαπάμε  να φτιάχνουμε  και μαρμελάδες με  φρέσκα  φρούτα .
Μια από  αυτές  είναι η μαρμελάδα βερίκοκο και   η μαρμέλαδα φράουλα.
 Αυτή την φορά  ετοιμάσαμε  μαρμελάδα φράουλα..έπεται  η συνέχεια .. 
Καιρό τώρα  έβλεπα τα κασεδάκια  με  τις  φράουλες  στον πάγκο  της  λαικής,τις  αγόραζα ..τις   τρώγαμε  μέχρι  και την τελευταία   και  δεν κατάφερνα  να τις  ετοιμάσω,δεν είχα χρόνο  να  καθίσω να τις μαγειρέψω .
Σήμερα  όμως επιτέλους  την ετοίμασα..  και  την δοκιμάσαμε  μια  φέτα  φρέσκο  ζεστό  ψωμάκι  με   σταρένιο  αλεύρι και  σπιτικό κεφίρ  εδώ !!!!
Mμμμμμμμμμμμμμμμμμ  άρωμα  και γεύση, δεν  παίρναμε  τα  χέρια μας  από το  ψωμάκι  και  το  μπολάκι  με  την μαρμελάδα,την  τρώγαμε  με το κουτάλι  .
Θα δείτε  ότι  έχει  κομμάτια  μεγάλα  , έτσι  μας  αρέσει να την τρώμε την βάζουμε  σε σπιτικό  γιαούρτι  που φτιάχνω, στην φέτα  ψωμιού και  ακόμα  πάνω σε  γλυκάκι -παγωτό ,τσιζ κέικ που φτιάχνω ,την τρώμε  για  πρωινό, βραδινό, ακόμα  και  σε  μπισκοτάκια . Στα  υλικά  που  γράφω  έχω  μια   ποσότητα  ζάχαρης,εμείς πάντα  θα την  φτιάξουμε  με  πολύ πιο λίγη ζάχαρη .. 350 - 400 γρ /1κιλό 




ΥΛΙΚΑ :

1  και  1/2 κιλό  φράουλες
700-750 γρ  ζάχαρη  (ίσως  και περισσότερο  ανάλογα  πόσο  γλυκεία  την  θέλετε  και άγλυκες  είναι  οι φράουλες)
χυμό από  ένα  μέτριο λεμόνι
 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλέγουμε  τις ώριμες και  πιο  γερές φράουλες.Τις πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε το κοτσάνι
  • Τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό ώστε να δούμε αν κάποια είναι κάπου χτυπημένη. Αν είναι, σε εκείνο το σημείο θα γίνει άσπρο.. 


  •  Κόβουμε τις φράουλες  στη μέση ,και  τις  αφήνουμε  σε  μια  τρυπωτή  κατσαρόλα  να  στραγγίξουν τα πολλά  νερά
  •  Μετράμε   με  την ζυγαριά  της  κουζίνας   ή   αν  δεν έχουμε  με ένα ποτήρι την ποσότητα που έχουμε   και ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη. Δηλαδή για 1 κιλό  φράουλες   500 γρ  ζ'αχαρη ή   κάθε  2  ποτήρια από  το φρούτο, θα χρειαστούμε 1 ποτήρι ζάχαρη.



  • Αφού  τις  πλένουμε  και τις  ζυγίσουμε πόσα γραμμάρια  ή  ποτήρια  είναι τις  τοποθετούμε σε  μια φαρδιά κατσαρόλα  φράουλες -ζάχαρη -φράουλες -ζάχαρη-φράουλες-ζάχαρη τις  αφήνουμε για  4-5 ώρες να  βγάλουν  τα ζουμιά τους και τις  βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα ή ένα  σύρμα  για 10 -15 λεπτά αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο με  ένα  κουτάλι όσο  βράζει  .
  • Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, μπορούμε   με  την βοήθεια  της τρυπητή κουτάλας  ή   με  την  κουτάλα για  πουρέ  να  τις  βοηθήσουμε λίγο, δεν  θέλουμε να γίνουν τελείως  πολτός ,μας αρέσει να έχει  κομμάτια  η μαρμελάδα μας .Αν σας αρέσει ο πολτός  λιώστε  τες  .
  • Στη  συνέχεια 4-5 λεπτά πριν τη σβήσουμε ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού,θα  βοηθήσει  στην οξύτητα  της  μαρμελάδας  .
  • Για  να  είμαστε σίγουρη  ότι έχει  δέσει  η μαρμελάδα  μας, βάζουμε  στην κατάψυξη 1-2 πιατάκια να κρυώσουν για 2-3  λεπτά   βάζουμε  στην  συνέχεια  μια μεγάλη  κουταλιά  από την μαρμελάδα  και  την αφήνουμε   1-2 λεπτά  να κρυώσει   και  με  το κουτάλι ή το δάχτυλό μας ( προσοχή  μην κάψετε το δάχτυλό  σας )κάνουμε μια  γραμμή  μέσα  στην μαρμελάδα  όπως φαίνεται  στην παρακάτω φωτογραφία αν  δεν ενωθεί η μαρμελάδα ...  είναι  έτοιμη αν όχι την βράζουμε λίγο ακόμα  .

  •  Τη βάζουμε σε βαζάκια  που  πιο  πριν τα έχουμε βράσει  μαζί  με  τα  καπάκια  τους( πάντα  καινούργια  καπάκια  χρησιμοποιούμε ) σε  κατσαρόλα με  νερό  ή αποστειρώσει σε  ζεστό  φούρνο 150  βαθμών για 15 λεπτά και αφού τα γεμίσουμε τα σκουπίζουμε με  λίγο χαρτί κουζίνας τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να παγώσουν!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ





ΥΛΙΚΑ
2 κούπες χλιαρό νερό  ή  μια  νερό και μια γάλα
50  γρ. νωπή μαγιά ή  2 φακελάκια  ξερή μαγιά
1 κουταλιά  σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3  κούπες  και  1/4  κούπες   αλεύρι για   όλες  της χρήσεις
λίγο τσίπουρο  ή μια  βανίλια-ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
2-3  κουταλιές  σούπας  λάδι
ΓΙΑ  ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
μέλι ζεσταμένο
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη και  το τσίπουρο  και  προσθέτουμε τη μαγιά θρυμματίζοντας τη  με τα δάχτυλα.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό παχύρρευστο, ούτε νερουλό αλλά ούτε και σαν ζυμάρι.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος να   φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμος ο χυλός, βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.
  • Παίρνουμε μέσα στη χούφτα μας ζύμη και κλείνουμε τα δάχτυλα μας. Στο  σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείχτη θα πεταχτεί ένα μικρό κομματάκι  ζυμαριού. Αυτό το παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τους υπόλοιπους λουκουμάδες, βουτώντας  πάντα  το κουταλάκι μας μέσα  σε  ένα  ποτήρι με  κρύο νεράκι , φροντίζοντας να βάζουμε λίγους κάθε φορά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Όταν χρυσίσουν τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε ένα μπωλ που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι και κανέλα   ή  σοκολάτα  
  •  Αν μας αρέσει προσθέτουμε και ψιλοκομμένο καρύδι.
  • Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ ΓΙΑ tost

 Αφράτο ψωμάκι  με σπιτικό κεφίρ,μπορείτε  να  το κάνετε  και  με   κεφίρ  του  εμπορίου  απο τα μάρκετ.
Τρώγετε ψημένο με  τυράκι και  γαλοπούλα  ....τοστάκια αγαπημένα και  με βουτυράκι  και  μαρμελάδα..όπως  θα  δείτε  εδώ   





 Ένα  ακόμα   αφράτο  και  πολύ  γευστικό  ψωμάκι με  2 είδη  αλευριού   για   τοστ .Πριν καιρό  φτιάξαμε ένα  ακόμα  υπέροχο  ψωμάκι για  τόστ  με  βούτυρο        εδώ
Πάμε   να το  φτιάξουμε  ... το  Ψωμί  σίκαλης  η συνταγή  είναι με λίγες  αλλαγές από   εδώ

ΥΛΙΚΑ :
2/3  κούπας ή   160   ml  χλιαρό  νερό     
1 και 1/2 κούπα κεφίρ  σε θερμοκρασία δωματίου
6 κουταλιές της σούπας λάδι σχεδόν  μισή  κούπα
1   και  1/4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1  κουταλιά της σούπας  ζάχαρη καστανή και 1 κουταλιά  σούπας  μέλι
 5 κούπες  για όλες χρήσεις αλεύρι  και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι [1 κούπα  140 γρ αλεύρι  ]
 ή   για  να το  κάνετε  σταρένιο θέλουμε 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2  κούπες σταρένιο  κίτρινο  αλεύρι για  ζυμώματα  .
 2  φακελάκια  ξερή στιγμιαία μαγιά  ή 50 γρ νωπή  μαγιά 
και λίγο γάλα για  το  τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ετοιμάζουμε σπιτικό  κεφί εδώ  όπως  εγώ  στην παρακάτω  φωτογραφία ή   αγοράζουμε από  το μάρκετ έτοιμο  του  εμπορίου  .


  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο νερό την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές αλεύρι και  την  ζάχαρη. Αφήνουμε να  φουσκώσει 2-3 ώρες  ή και περισσότερο .
  •   Σε ένα μεγάλο  μπολ  ανακατεύουμε  το  κεφίρ, το  λάδι , το αλάτι  και  το μέλι . Προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας και ζυμώνουμε για 8-10  λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά   .
  • . Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό  και   ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγω  το  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή .

  • Μεταφέρουμε  τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας ή  πάνω σε αλευρωμένη  λαδόκολλα ,της  δίνουμε  το   παρακάτω  σχήμα και  την τοποθετούμε   σε  βουτυρωμένη ή με  λαδόκολλα  αντικολλητική φόρμα  και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να είναι ακριβώς κάτω από το χείλος του ταψιού, 45 λεπτά έως 1 ώρα, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας .

  •  Μπορούμε  να  βάλουμε  την  ζύμη να αυξηθεί ακόμη πιο αργά σε ένα δροσερό μέρος  της  κουζίνας   μας ,μην ανησυχείτε όμως , αυτό  το μεγάλο χρονικό  διάστημα  για  της  άνοδου  της  ζύμης μας, θα δώσει καλύτερη  γεύση στο  ψωμί  μας .

  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας στους  200  βαθμούς. Ψήνουμε το ψωμί για 25-35   λεπτά. Αφαιρούμε το ψωμί από το φούρνο και γυρίζουμε  την φόρμα  μας  επάνω σε σχάρα να κρυώσει  εντελώς και το κόβουμε  φέτες  αφού περάσουν 3-4 ώρες . .




Το  ψωμάκι  με  μαρμελάδα   φράουλα 
Το  ψωμάκι  με  μαρμελάδα   φράουλα 

Απολαύστε τοστάκια  με  σπιτικό δικό σας  ψωμάκι  !!

Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές
μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Αφράτα  σαντουιτσάκια  κατάλληλα για  το πρωινό των παιδιών μας  τα  γεμίζουμε με ότι  θέλουμε  ..την επόμενη φορά   που θα τα  ξαναφτιάξω θα σας  έχω και προτάσεις  με  γέμιση  ...


ΥΛΙΚΑ :

300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
200γρ αλεύρι σταρένιο για ζυμώματα  
250 ml γάλα
50 γρ βούτυρο 
7 γρ ξηρή μαγιά
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας μέλι ή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

 

  • Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπολ. 
  • Ανακατεύουμε στον  κάδο του αρτοπαρασκευστή ή του πολυμίξερ το αλεύρι,το μέλι  και την μαγιά στο μπολ, με μια σπάτουλα από σιλικόνι  . 
  • Προσθέτουμε στην συνέχεια το αλάτι και το γάλα χλιαρό και το αυγό, ανακατεύουμε την ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή. 
  • Προσθέτουμε το βούτυρο,στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά,απαλή και λεία,ζυμώνουμε σε πρόγραμμα για 15-20 λεπτά .
  • Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία για όσους το ζυμώσουν στο χέρι καλό θα ήταν να ενεργοποιήσουν την μαγιά με το χλιαρό γάλα και δυο-τρεις κουταλιές σούπας αλεύρι σε ένα  μπολ για 20 λεπτά περίπου και μετά να προχωρίσουν στο ζύμωμα .. 
  • Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε εκεί την ζύμη και την σκεπάζουμε  με  μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της,μέσα σε ζεστό φούρνο που έχουμε ανάψει για 15 λεπτά στους 40-50 βαθμούς .   

1

2

3
  • Μοιράζουμε το ζυμαράκι μας σε 10-12 κομμάτια των 80-100 γρ.
  •  Δίνουμε στα ψωμάκια μας  το σχήμα που έχουν οι φωτογραφίες πιο κάτω  πιτούλες με το πλάστη πάχους 1 εκατ και με ένα σιτάκι πασπαλίζοιυμε λίγο αλευράκι και μετά με το μαχαίρι δίνουμε στο σχήμα που βλέπετε στις  φωτογραφιές .
  • Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν σκεπασμένα  .
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας και βάζουμε μέσα μια μικρή κατσαρόλα μέχρι 10 εκατ διάμετρο με βραστό νερό 
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.Αφήνουμε να κρυώσουν.Τα ψωμάκια θα παραμείνουν μαλακά και αφράτα ακόμη και την δεύτερη μέρα,βαζοντάς τά ότι θέλετε για γέμιση έχετε ένα ιδανικό σάντουιτς. 

4



Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .    
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ












Η  ζύμη τσουρεκιού χωρίς ζύμωμα είναι από  εδώ  είπα να την ξαναφτιάξω σήμερα, έκανα κάποιες μικροαλλαγές, έβαλα το χεράκι μου, μείωσα το βούτυρo και πρόσθεσα νερό και χυμό περισσότερο...δεν ησυχάζω,θα τις δείτε  παρακάτω...
Ετοίμασα από το βράδυ την ζύμη και την άφησα όλη την νύχτα να ξεκουραστεί και να ωριμάσει η ζύμη μας,να ενωθούν τα υλικά της ζύμης ... και το πρωί της έδωσα το σχήμα που ήθελα και τα έψησα .. πολύ αφράτα νόστιμα..και την τρίτη ημέρα το ίδιο αφράτα  ..
    

ΥΛΙΚΑ :

150 ml χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά 
αυγά μικρά (των 45-55  γρ )  
330 γρ ζάχαρη ή 250 γρ ζάχαρη και 80 γρ ιμβερτοζάχαρη θα την βρούμε εδω την δανείστηκα από την φίλη Γεωργία .mamangelic.com 
250 ml γάλα χλιαρό
150 γρ λιωμένο βούτυρο ή 90 γρ λιωμένο βούτυρο και 60 γρ λάδι ελαφρύ ή καλαμποκέλαιο  
100 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
50 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή  
1 κιλό και 150 γρ αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτηκοτητα σε πρωτεΐνη πάνω από 13% (εγώ πρόσθεσα ακόμα 100 γραμμάρια,επειδή τα αυγά μου ήταν μεγάλα)
Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
10 γρ κακουλέ
10 γρ μαχλέπι
1 γρ μαστίχα την σπάμε στο μούλτι με 2_3 κουταλιές από την ζάχαρη που έχουμε πιο πάνω στα υλικά μας. (προαιρετικά δεν αρέσει στην οικογένεια)
1 πρέζα αλάτι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ενεργοποιούμε σε ένα μπολ τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη και τα 150 ml ζεστό νερό και 3_4 κουταλιές της σούπας αλεύρι,από τα υλικά μας τη αφήνουμε 10-15 λεπτά

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι 

  •  Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε ένα μεγάλο μπολ το ζεστό γαλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και την ιμβερτοζαχαρη και το καλαμποκέλαιο τα αυγά,αφού τα χτυπήσουμε πρώτα με το σύρμα, το χυμό και το ξύσμα και τα αρώματα και τέλος την ενεργοποιημένη μαγιά καιμε το σύρμα τα ανακατεύουμε. 

  •  Στην συνέχεια προσθέτουμε και  το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύομαι το μείγμα με ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα σιλικόνης κυκλικά και μετά ανασηκώνοντας την ζύμη προς το κέντρο κυκλικά.Στην συνέχεια προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο  λίγο _λίγο και συνεχισουμε το ανακάτεμα με την μαριζ ,μεχρι η ζύμη να απορροφήσει όλο το βούτυρο. 

  • Η ζύμη είναι  κολλώδες και πρέπει να ξεκολλάει από τα  τοιχώματα του  μπολ  ..  Μην ανησυχείτε και μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι!

  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα σε ζεστό φούρνο στους 40-60 λεπτά όχι παραπάνω , να φουσκώσει και να αυξήσει τον  όγκο της.

  • Αφού τριπλασιάσει τον όγκο της και προσοχή δεν θέλουμε  να ξεχειλίσει από το μπολ,βάζουμε στα χέρια μας λίγο λαδάκι ή βουτυράκι και της  κάνουμε μερικά διπλώματα της ζύμης όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία .

  • Πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας τις κάνουμε ανοίγματα  και διπλώματα όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία 7-8 φορές αυτό θα βοηθήσει στο να  κάνουν ίνες τα τσουρεκάκια μας και την ξαναβάζουμε στον μπολ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο προσοχή το μπολ πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο γιατί ο όγκος της υπερδιπλασιάζεται  .

ΠΡΩΤΗ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  Ετοιμάζουμε την ζύμη από το βράδυ και αφού φουσκώσει την αφήνουμε στο  ψυγείο  καλά σκεπασμένη και το πρωί θα έχουμε ένα μπολ γεμάτο με υπέροχα φουσκωμένη ζύμη,


  • Το πρωί της άλλης μέρας την βγάζουμε από το ψυγείο που είναι παγωμένη και για να τη δουλέψουμε πιο καλά την αφήνουμε 20-30 λεπτά μέχρι να ετοιμάσουμε τον πάγκο εργασίας μας και όλα τα εργαλεία  που θα χρειαστούμε, το βούτυρο ή λαδάκι για τον πάγκο και τα χέρια μας ,όντως ακόμα παγωμένη έτσι πρέπει να είναι την χωρίζουμε σε κομματια των 100 γρ ,τα αφήνουμε να ξεκουραστουν 15 λεπτά τα δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.Αν πάλι τα θέλουμε πιο μεγάλα τα τσουρέκια μας τα μοιράζουμε σε 4 κομμάτια.Στην συνέχεια μοιράζουμε το καθένα σε δυο ίσα κομμάτια και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Τα πλάθουμε σε κορδόνια , πολλές φορές μαζεύουν ενώ τα πλάθουμε, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για αλλα 15 λεπτά. 
  • Πλάθουμε με την σταυρό 4 μεγαλούτσικες πλεξούδες και πάντα στο ταψί μας βάζουμε 2 -3 όχι περισσότερες ,θέλουν χώρο  να  φουσκώσουν να απλώσουν και δεν θέλουμε  να ενωθούν και  χαλάσουν το σχήμα  τους .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και πάλι για 20_30 λεπτά και έπειτα τα περνάμε με  ένα  πινέλο,με αβγό και γάλα ή νερό καλά χτυπημένο και μετά  πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας,για 10 λεπτά επειτα χαμηλωνουμε στους 150 και ψηνουμε για αλλα 10 λεπτά ανάλογα το μέγεθός  τους 
  • Ο χρόνος ψησίματος τώρα  εξαρτάται  πάντα  από  το πόσο μεγάλο είναι το τσουρέκι μας  ...20-30  λεπτά ίσως και παραπάνω .Μην τα παραψήνετε γιατί θα  στεγνώσουν . 
  • Όσο η ζύμη φουσκώνει αργά, η γλουτένη έχει χρόνο να αναπτυχθεί περισσότερο ,οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη, τη βοηθάει να φουσκώσει περισσότερο τόσο πριν όσο και κατά το ψήσιμο και το τσουρέκι διατηρεί τον όγκο του.
  • Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώμε φρέσκα, χλιαρά. Αν μας περισσέψουν, τα βάζουμε χλιαρά σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως ή τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα καταψύχουμε.
Αυτή την φορά τα  άφησα  να  κρυώσουν και τα έκοψα στην  μέση και τα γέμισα  με  μερέντα  ...  
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές