Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΓΥΡΟ ΜΕ ΚΕΦΙΡ.


Σπιτικές  πιτούλες  ..άλλο  καλύτερο  για  την οικογένεια. κοπιάστε  ...




Η  συνταγή  είναι από  εδώ 
και  εγώ   πρόσθεσα  τα  δυο αγαπημένα  μου  ύλικα  το  κεφίρ  και την ιμβερτοζάχαρη

ΥΛΙΚΑ:
600 γρ.αλεύρι για  όλες  της  χρήσεις και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το αλεύρι 
100 γρ  αλεύρι σκληρό τύπου  Μ
9 γρ  ξερή μαγιά
1/2  κούπα  και 1/4  κούπα  χλιαρό νερό 
1 κουταλια και 1/2 κουτάλια της σούπας  ζάχαρη ή  ιμβερτοζάχαρη  η συνταγή  είναι  από  εδώ
1 κούπα κεφίρ σε θερμοκρασία  δωματίου 
5 κουτάλιες της σούπας λάδι
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και την  ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο,και  το αλάτι  και  ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά  μια μαλακιά  και  απαλή  ζύμη σαν  το  αυτί μικρού  παιδιού.(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  για  15  λεπτά ),  
  •    Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη να  ξεκουραστεί και να ανέβει  για 1 ώρα.  

  • Όταν  πια  ξεκουραστεί  και ανέβει  η ζύμη μας  κόβουμε κομμάτια ίσου μεγέθους  την  ζύμη   περίπου το καθένα 100  γρ και τα αφήνουμε  για καν 20 λεπτό  να  ανέβουν  πάλι  σκεπασμένα.   .

  • Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας τις  τρυπάμε λίγο με το πιρούνι  .



  • Σε αντικολλητικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού λάδι ψήνουμε σε σιγανή φωτιά ..(π.χ. αν το μάτι της  κουζίνας έχει 1-9  στο 6-7 ) για 3-4  λεπτά και από της 2 πλευρές  


 Και  έτοιμες!! Εμείς  τις  συνοδέψαμε  με  κοτόπουλο σνίτσελ στο φούρνο αυτή την  φορά ! κοπιάστε ....





Διατηρούνται σε σακουλάκια τροφίμων ή ζιπ  λοκ στην κατάψυξη  ..και  όταν θέλουμε να τις απολαύσουμε  τις βγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου και  όταν  ξεπαγώσουν τελείως τις  ζεσταίνουμε  στην  σχάρα ή στην τοστιέρα σε χαμηλή  θερμοκρασία

                                                         Και καλή μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ -NUTELLA

Ιδανικό γλυκό-κέρασμα  , για όλες τις περιστάσεις,  θα σας   ξετρελάνει με τη γεύση και τη δροσιά του! Ποιος, άλλωστε, δεν ενδίδει σε ένα μπόλ  παγωτό   ή  1  σάντουίτσάκι    παγωτό  με μπισκότα   πτι μπέρ   ... Eμείς  ολοι μας   λέμε ναιιιιιιι! Πάμε  να  το  ετοιμάσουμε πάρεα:









Υλικά

  • 1 γάλα ζαχαρούχο  400 γρ  παγωμένο
  • 1 γάλα εβαπορέ  170 γρ  παγωμένο
  • 150 γρ  γάλα  παγωμένο
  • 1000   ml   φυτική  κρέμα   παγωμένη  ( Kre Torre)
  • 2 βανίλιες   και  για  ακόμα  κα΄λύτερο άρωμα   βάλτε  σποράκια  από  βανίλια  Μαδαγασκάρης
  •  200γρ  nutella  και  1 κουταλιά  κοσκινισμένο   κακάο  ( για  πιο  σκούρο χρώμα  προαιρετικό )
  • και 1 πακέτο   μπισκότα πτί μπέρ    για  τα σαντουιτσάκια
  • 1 μπόλ 
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Για το παγωτό: Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη   (  έχουμε  βάλει  για λίγη ώρα   στην καταψυξη όλα  τα υλικά  ) φυτική κρέμα   για 5′-8' τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει, μετά προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας και τέλος το εβαπορέ και το γάλα   το μείγμα  μας  θα   πήξει  και θα έχει  τη  μορφή σαντιγύς...
  • Αδειάζουμε  το μισό μείγμα  του παγωτού   σε  μεταλικό  μπόλ  ή γυάλινο  κλείνουμε  με  καπάκι   και  το   βάζουμε   στην καταψύξη για  1 ώρα , βγάζουμε   από  την κατάψυξη   ξανά  και  το  χτυπάμε   με  το μίξερ  άλλο  ένα  3-5 λεπτό  το  κλέινουμε  με  το καπάκι   και  το ξεχνάμε  για  24 ώρες .Μπορουμε  να το κανουμε   αυτό  και μια ακόμα φορά  για πιο    καλό αποτέλεσμα 
  • Παίρνουμε   το άλλο  μισό  μείγμα  και  προσθέτουμε  τη nutella  και   το  κακάο  (προαιρετικό)   και  χτυπάμε   λίγο να ενωθούν τα υλικά σκεπάζουμε  με καπάκι  και το βάζουμε  στην  στην καταψύξη για  1 ώρα  ,βγάζουμε   από  την κατάψυξη   ξανά  και  το  χτυπάμε   με  το μίξερ  άλλο  ένα  3-5 λεπτό  το  κλέινουμε  με  το καπάκι   και  το ξεχνάμε  για  24 ώρες .Μπορούμε  να το κάνουμε   αυτό  και μια ακόμα φορά  για πιο    καλό αποτέλεσμα 
ΓΙΑ  ΤΑ  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙ ΚΡΕΜΑ -NUTELLA
  • Παίρνουμε  ένα  μπόλ - ταψί και  στρώνουμε  τα μπισκότα  με  μιά  σειρά  , σχετικά θα εφαρμόζουν μέσα τα μπισκότα, αν είναι κάποια εκατοστά μεγαλύτερο δεν  μας  πειράζει   Ρίχνουμε  σχεδόν το μισό μείγμα  της  βανίλιας   πάνω από τα μπισκότα και το απλώνουμε…συνεχίζουμε   και με  το  μείγμα της  νυtella  και  τα καλύπτουμε  , από πάνω   ξανά  πάλι  μια  στρώσει   απο  τα  μπισκότα  ακριβώς με τη σειρά που τοποθέτησαμε   τα  πρηγούμενα,τα  σκεπάζουμε   με  το καπάκι και βάζουμε  στη κατάψυξη και σε 12    ώρες είναι έτοιμα!
  • Όταν  πια  παγώσει  το  βγάζουμε  από  την   κατάψυξη   και  το  σερβίρουμε  σε  μπόλ   με  σιροπι  από  βύσινο  ή  φράουλα   ή σιρόπι  σοκολάτας . 
                                                                             καλή μας   όρεξη  !!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!




Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Η   συνταγή   είναι  από  το σακουλάκι   σιμιγδάλι   μύλοι   αγίου  Γεωργίου



ΥΛΙΚΑ:
 1 λίτρο γάλα πλήρες (4  και 1/2 κούπες γάλα )
150 γρ ζάχαρη (3/4 κούπας ζαχαρη )
150 γρ σιμιγδάλι ψιλο.(1 κούπα σιμιγδάλι ψιλο)
2  κουταλίες σούπας κόρν φλάουρ  (έβαλα και κόρν φλάουρ μου άρεσει πολύ  να το βαζω στις  κρέμες)
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα  λεμονιού
70γρ . βούτυρο για  την κρέμα (1/3 κούπας βούτυρο )
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 1/2 φλτ. του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλτ. του τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1  ξυλάκι  κανέλα
( η  συνταγή ειχε 2  1/2  κούπες  ζάχαρη και  1 κούπα  νερό και  μου φανηκε  λίγο  το σιρόπι  και εγω  εβαλα της παραπάνω  ποσοτητες )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε το γάλα  σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι  και  το κόρν  φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση και να αρχίσει πήξει.
  • Χτυπάμε σε  ένα άλλο μπολ τα αυγά την  ζάχαρη  και την βανίλια  τα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά  μέχρι να  πήξουν τα υλικά  να  γίνουν  κρέμα.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού κρυώσει  λίγο , το ξύσμα  και  το  βούτυρο και ανακατεύουμε  να  λιώσει το  βούτυρο  
  • Την κρέμα  την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας όμως τακτικά για να μην κάνει κρούστα.και την σκεπάζουμε  με  μια  διάφανη  μεμβράνη
 
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί  στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο καλά μ'ένα πινέλο.
  • Τα φύλλα αναλογα  με  τα  ταψί μας  εξέχουν απο το ταψί μας στο στρώσιμο. προσθέτουμε   την κρέμα σ'όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν.
  • Τελειώνουμε σκεπάζοντας  το  με τα  υπόλοιπα  φύλλα  βουτηρωνοντάς  τα   .
 
  • Κόβουμε ότι περισσεύει, χαράζουμε το γλυκό μας μ'ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε  προθερμασμένο  μέτριο φούρνο για 4ο'-50 περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Στοδιάστημα  που ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, υπολογίζοντας την ώρα να είναι και τα δύο ζεστά.
  • Βράζουμε το σιρόπι μας λίγο ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 7-8 'ακόμη, θέλουμε να δέσει  καλά .
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό περιχύνουμε  με  το ζεστό σιρόπι το γλυκό  μας  .
                                                                                    Καλή μας όρεξη !!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ -ΧΑΤΣΑΠΟΥΡΙ

Συνεχίζουμε  την  κατασκευή  ζύμης  με   το καινούργιο  και  αγαπημένο μας  υλικό το  κεφίρ ,το  φτιάχνω μόνη μου,αφού  η αγαπημένη  μου  φίλη Βερονίκη  μου  χάρισε  τους σπόρους. και  την  ευχαριστω και απο εδώ.Πλέον έχω το δικό  μου κεφίρ σπιτικό  .. απο  τα χεράκια  μου  !
Είναι  ένα υπέροχο πιάτο  που  μπορεί να φαγωθεί  και για  πρωινό  αλλά και για  κυρίως  πιάτο  και  για  βραδινό .  
Tο  ζυμαράκι  του είναι  πολύ  νόστιμο με  το  κεφίρ αλλά  μπορείτε  να το  φτιάξετε  και με   γάλα αλλά  και με   νερό  , 
Τα  τυριά. η επιλογή  των τυριών  είναι αυτή που θα δώσει  επιπλέον  νοστιμιά ,εγώ χρησιμοποίησα  φρέσκα  ντόπια  τυριά  από  ένα  τοπικό  τυροκομείο ,  και  φυσικά  φρεσκότατα  αυγά  ημέρας . Δοκιμάστε  το  έιναι  ένα  πιάτο απο  την Ατζαρία  Γεωργία Καύκασο,  αξίζει να το  δοκιμάσετε  ..

  Πρίν  λίγο  καιρό φτιάξαμε   ένα  αλλο  πεινιρλί  με διαφορετική  ζύμη   ..  με σπανάκι και τυράκια εδώ .. 
 Πάμε  να το  φτιάξουμε  ...








ΥΛΙΚΑ :

400 γρ  αλεύρι   για  όλες  της  χρήσεις  ίσως  και λίγο περισσότερο 
200  γρ  αλεύρι    κίτρινο    για  ζυμωτά   
 50  ml  γάλα  χλιαρό 
370 ml   κεφίρ   σε θερμοκρασία δωματίου 
1 φακελάκι ξερή μαγιά  ή  20 γρ  νωπή  μαγιά 
100 ml  λάδι  
1  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι  
1  κουταλάκι  γεμάτο  ζάχαρη 

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΓΕΜΙΣΗ :
200  γρ  ανθότυρο  ή μανούρι
100 γρ  φέτα 
200 γρ  κίτρινα τυριά της αρεσκείας  μας
λίγο  γαλα
λίγο αλάτι
λίγη πάπρικα γλυκιά  (προαιρετικά)
5  αυγά
30 γρ βούτυρο παγωμένο  και κομμένο σε  κομματάκια  μικρά .(εγώ  το έτριψα  στο  τρίφτη )
και  για  το  τέλος  λίγο  γάλα  ακομα  ή  ένα  κρόκο  διαλυμένο  με  γάλα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο χλιαρό γάλα     την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές  αλεύρι   και  την  ζάχαρη  . Αφήνουμε να  φουσκώσει   5-10 λεπτά.
  •   Σε    ένα μεγάλο  μπόλ  ανακατεύουμε  το  κεφίρ   , το αλάτι  . Προσθέτουμε    το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας   , και ρίχνουμε    λίγο  -λίγο   το λάδι μας   και ζυμώνουμε για 10 -15   λεπτά,   μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά   .
  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε καθαρό  και   ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγώ  το  ζύμωσα και  τα  αφήσα  να  φουσκώσουν στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ετοιμάζουμε  στο μεταξύ   τρίβουμε  τα  κίτρινα τυριά  σε χοντρό τρίφτη. και  το   παγωμένο  βούτηρο  και  τα  άλλα  τα  σπάμε  με τα χέρια    και  τα  ανακατεύουμε   σε  ένα  μπολ  

  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας ή  πάνω σε αλευρωμένη  λαδόκολλα   και  με  την  βοήθεια  της  ζυγαριάς  κόβουμε  5-6  κομμάτια  των  150  -200  γρ ανάλογα  πόσο μεγάλα  τα  θέλουμε (εγώ τα  έκοψα  σε  5 κομμάτια  των 200 γρ )
  •  Παίρνουμε  το  ένα  κομματι  της  ζύμης  και   της  δίνουμε  το   παραπάνω   σχήμα -βάρκα   και  την    γεμίζουμε   με   τυρια    και  την τοποθετουμε   σε ταψί   με  λαδόκολλα  ,   και αφήνουμε   τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να  τελειώσουμε  και  τα αλλα  κομμάτια  ζύμης   
  • Τα περνάμε  με  λίγο  γάλα   με  ένα  πινέλο    
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200  βαθμούς   . Ψήνουμε    για 20   λεπτά  στους   190  βαθμούς , να  πάρουν χρώμα  και  να  λιώσουν τα τυριά  και στην συνέχεια  βγάζουμε   το ταψί  από  το  φούρνο  και  σπαμε  τα  αυγά μας  ένα -ένα  σε γυάλινο  μπολάκι ,(θα  είναι πιο  έυκολο  να το  ρίξουμε    στην 'βαρκούλα μας'   κάνουμε μια  τρύπα    με  το κουτάλι  όπως  φαίνετε στην παρακάτω φωτογραφία ..στα  λιωμένα  τυριά  και  ρίχνουμε   επάνω  το  αυγό , συνεχίζουμε   μέχρι να τελειώσουμε   .και  τα  ξαναβάζουμε  στο  φόυρνο  να  ψηθεί  το ασπράδι  και ο κρόκος  ελάχιστα  , για  άλλα  2-3  λεπτά  ακόμα . 
 Την  ιδέα  την  πήρα  από  εδώ  και  εγω  την έφερα  στα δικα μας   γευστικά γούστα και  με  οτι  έιχε  απο  τυριά  το  ψυγείο  μας .



Ως  την  επόμενη   φορά  που θα ετοιμάσουμε   μια  ακόμα  ζύμη  .. να  περνέτε  καλά  ... ! και  καλό καλοκαίρι !

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΕΣ

Εμείς εδώ στο ''πλάθω ζυμαράκια  με  τα  δύο χεράκια "δεν φτιάχνουμε  μόνο ζυμαράκια  όπως   διαβάζετε  καιρό τώρα  στις  συνταγές  που  ανεβάζω,αγαπάμε  να φτιάχνουμε  και μαρμελάδες με  φρέσκα  φρούτα .
Μια από  αυτές  είναι η μαρμελάδα βερίκοκο και   η μαρμέλαδα φράουλα.
 Αυτή την φορά  ετοιμάσαμε  μαρμελάδα φράουλα..έπεται  η συνέχεια .. 
Καιρό τώρα  έβλεπα τα κασεδάκια  με  τις  φράουλες  στον πάγκο  της  λαικής,τις  αγόραζα ..τις   τρώγαμε  μέχρι  και την τελευταία   και  δεν κατάφερνα  να τις  ετοιμάσω,δεν είχα χρόνο  να  καθίσω να τις μαγειρέψω .
Σήμερα  όμως επιτέλους  την ετοίμασα..  και  την δοκιμάσαμε  μια  φέτα  φρέσκο  ζεστό  ψωμάκι  με   σταρένιο  αλεύρι και  σπιτικό κεφίρ  εδώ !!!!
Mμμμμμμμμμμμμμμμμμ  άρωμα  και γεύση, δεν  παίρναμε  τα  χέρια μας  από το  ψωμάκι  και  το  μπολάκι  με  την μαρμελάδα,την  τρώγαμε  με το κουτάλι  .
Θα δείτε  ότι  έχει  κομμάτια  μεγάλα  , έτσι  μας  αρέσει να την τρώμε την βάζουμε  σε σπιτικό  γιαούρτι  που φτιάχνω, στην φέτα  ψωμιού και  ακόμα  πάνω σε  γλυκάκι -παγωτό ,τσιζ κέικ που φτιάχνω ,την τρώμε  για  πρωινό, βραδινό, ακόμα  και  σε  μπισκοτάκια . Στα  υλικά  που  γράφω  έχω  μια   ποσότητα  ζάχαρης,εμείς πάντα  θα την  φτιάξουμε  με  πολύ πιο λίγη ζάχαρη .. 350 - 400 γρ /1κιλό 




ΥΛΙΚΑ :

1  και  1/2 κιλό  φράουλες
700-750 γρ  ζάχαρη  (ίσως  και περισσότερο  ανάλογα  πόσο  γλυκεία  την  θέλετε  και άγλυκες  είναι  οι φράουλες)
χυμό από  ένα  μέτριο λεμόνι
 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι 



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλέγουμε  τις ώριμες και  πιο  γερές φράουλες.Τις πλένουμε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε το κοτσάνι
  • Τις αφήνουμε για 15 λεπτά σε μια λεκάνη με νερό ώστε να δούμε αν κάποια είναι κάπου χτυπημένη. Αν είναι, σε εκείνο το σημείο θα γίνει άσπρο.. 


  •  Κόβουμε τις φράουλες  στη μέση ,και  τις  αφήνουμε  σε  μια  τρυπωτή  κατσαρόλα  να  στραγγίξουν τα πολλά  νερά
  •  Μετράμε   με  την ζυγαριά  της  κουζίνας   ή   αν  δεν έχουμε  με ένα ποτήρι την ποσότητα που έχουμε   και ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη. Δηλαδή για 1 κιλό  φράουλες   500 γρ  ζ'αχαρη ή   κάθε  2  ποτήρια από  το φρούτο, θα χρειαστούμε 1 ποτήρι ζάχαρη.



  • Αφού  τις  πλένουμε  και τις  ζυγίσουμε πόσα γραμμάρια  ή  ποτήρια  είναι τις  τοποθετούμε σε  μια φαρδιά κατσαρόλα  φράουλες -ζάχαρη -φράουλες -ζάχαρη-φράουλες-ζάχαρη τις  αφήνουμε για  4-5 ώρες να  βγάλουν  τα ζουμιά τους και τις  βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα ή ένα  σύρμα  για 10 -15 λεπτά αν χρειαστεί ξαφρίζουμε λίγο με  ένα  κουτάλι όσο  βράζει  .
  • Όταν έχουν μαλακώσει αρκετά, μπορούμε   με  την βοήθεια  της τρυπητή κουτάλας  ή   με  την  κουτάλα για  πουρέ  να  τις  βοηθήσουμε λίγο, δεν  θέλουμε να γίνουν τελείως  πολτός ,μας αρέσει να έχει  κομμάτια  η μαρμελάδα μας .Αν σας αρέσει ο πολτός  λιώστε  τες  .
  • Στη  συνέχεια 4-5 λεπτά πριν τη σβήσουμε ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού,θα  βοηθήσει  στην οξύτητα  της  μαρμελάδας  .
  • Για  να  είμαστε σίγουρη  ότι έχει  δέσει  η μαρμελάδα  μας, βάζουμε  στην κατάψυξη 1-2 πιατάκια να κρυώσουν για 2-3  λεπτά   βάζουμε  στην  συνέχεια  μια μεγάλη  κουταλιά  από την μαρμελάδα  και  την αφήνουμε   1-2 λεπτά  να κρυώσει   και  με  το κουτάλι ή το δάχτυλό μας ( προσοχή  μην κάψετε το δάχτυλό  σας )κάνουμε μια  γραμμή  μέσα  στην μαρμελάδα  όπως φαίνεται  στην παρακάτω φωτογραφία αν  δεν ενωθεί η μαρμελάδα ...  είναι  έτοιμη αν όχι την βράζουμε λίγο ακόμα  .

  •  Τη βάζουμε σε βαζάκια  που  πιο  πριν τα έχουμε βράσει  μαζί  με  τα  καπάκια  τους( πάντα  καινούργια  καπάκια  χρησιμοποιούμε ) σε  κατσαρόλα με  νερό  ή αποστειρώσει σε  ζεστό  φούρνο 150  βαθμών για 15 λεπτά και αφού τα γεμίσουμε τα σκουπίζουμε με  λίγο χαρτί κουζίνας τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να παγώσουν!

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ





ΥΛΙΚΑ
2 κούπες χλιαρό νερό  ή  μια  νερό και μια γάλα
50  γρ. νωπή μαγιά ή  2 φακελάκια  ξερή μαγιά
1 κουταλιά  σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
3  κούπες  και  1/4  κούπες   αλεύρι για   όλες  της χρήσεις
λίγο τσίπουρο  ή μια  βανίλια-ζάχαρη  με άρωμα  πορτοκάλι
2-3  κουταλιές  σούπας  λάδι
ΓΙΑ  ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
μέλι ζεσταμένο
κανέλα
καρύδια ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη και  το τσίπουρο  και  προσθέτουμε τη μαγιά θρυμματίζοντας τη  με τα δάχτυλα.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα χυλό παχύρρευστο, ούτε νερουλό αλλά ούτε και σαν ζυμάρι.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος να   φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμος ο χυλός, βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά.
  • Παίρνουμε μέσα στη χούφτα μας ζύμη και κλείνουμε τα δάχτυλα μας. Στο  σημείο μεταξύ του αντίχειρα και του δείχτη θα πεταχτεί ένα μικρό κομματάκι  ζυμαριού. Αυτό το παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τους υπόλοιπους λουκουμάδες, βουτώντας  πάντα  το κουταλάκι μας μέσα  σε  ένα  ποτήρι με  κρύο νεράκι , φροντίζοντας να βάζουμε λίγους κάθε φορά για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Όταν χρυσίσουν τους αφαιρούμε και τους βάζουμε σε ένα μπωλ που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  • Σερβίρουμε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχυμένους με μέλι και κανέλα   ή  σοκολάτα  
  •  Αν μας αρέσει προσθέτουμε και ψιλοκομμένο καρύδι.
  • Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!