ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
750 ml φρέσκο γάλα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300 -350 γρ. φέτα
200 γρ. ανθότυρο
1 μεγάλο αυγό
Πιπέρι άσπρο και λίγη καπνιστή πάπρικα
20 γρ βούτυρο ή λάδι
Για το τέλος :
Σουσάμι και σπόρους της αρεσκείας σας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
200 γρ. αλεύρι. αλεύρι για ζυμώματα
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τσικουδιά
2 κουταλιές της σούπας τσικουδιά
4 γρ ξερή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον 1/2 κούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Νερό χλιαρό όσο πάρει
Επιπλέον 1/2 κούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Ετοιμάζουμε την κρέμα πρώτα .
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι από ψηλά σαν βροχή . Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα ώσπου να αρχίσει να βράζει Όταν χυλώσει καλά η κρέμα μας ,(δε χρειάζεται να σφίξει πολύ) την αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει .
- Προσθέτουμε και τα τυριά μας τριμμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή σύρμα . Προσθέτουμε την πάπρικα , το πιπέρι και το βούτυρο - λάδι και ανακατεύουμε ακόμα λίγο .
- Τέλος προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο , ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τελείως τα υλικά μας !
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μας έτσι ώστε να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη .
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 -60 λεπτά
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη και τα ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 35 Χ 35 εκ. περίπου. Λαδώνουμε το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο, και ένα τρίτο φύλλο και το τέταρτο φύλλο επίσης αφού τα λαδώσουμε
- Απλώνουμε μέσα όλη τη γέμιση και την απλώνουμε και ρίχνουμε λίγο λαδάκι πάνω και λίγα ακόμα τριμμένα τυριά αν θέλουμε και από πάνω βάζουμε και τα άλλα φύλλα λαδώνουμε πάντα ενδιάμεσα .
- Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι χωρίς να χαράξουμε τα φύλλα της βάσης)και πασπαλίζουμε με σουσάμι και άλλους σπόρους της αρεσκείας μας
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου.
- Την ιδέα για την κρέμα σιμιγδαλιού την πήρα από την φίλη στο FB, Maria Xarbi κάνει υπέροχες πίτες .και την συμβουλεύομαι συχνότατα .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές! |