Μετά την εύκολη και γρήγορη συνταγή για γρήγορα και αφράτα ψωμάκια χωρίς ζύμωμα εδώ , πειραματίστικα με μερικές αλλαγές στην συνταγή,πρόσθεσα υλικά και τελικά πέτυχε ..γευστικά για την οικογένεια μου τουλάχιστον..είναι οι πρώτοι που θα δοκιμάσουν τα ζυμαράκια μου .
Εμάς τουλάχιστον μας ξετρέλανε πόσο νόστιμα και αφράτα είναι .
Φυλάξτε τα σε σακουλακια τροφίμων αν προλάβουν να μείνουν ....επειδή είναι χωρίς ζύμωμα και ξεραίνονται πιο εύκολα από τις άλλες ζύμες .
Φτιάξτε τα τώρα που αρχίζουν τα σχολεία για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,αλλά και για όλη την οικογένεια .Eίναι πεντανόστιμα , πολυ αφρατα και ελαφρώς αγλυκα ..αν θέτετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζάχαρη
,αλλά και να δώσουμε ακόμα περισσότερο άρωμα αν θέλετε προσθέστε έξτρα αρώματα , κακούλέ , μοσχοκάρυδο , γαρύφαλο !!
Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα λοιπόν ...
Εμάς τουλάχιστον μας ξετρέλανε πόσο νόστιμα και αφράτα είναι .
Φυλάξτε τα σε σακουλακια τροφίμων αν προλάβουν να μείνουν ....επειδή είναι χωρίς ζύμωμα και ξεραίνονται πιο εύκολα από τις άλλες ζύμες .
Φτιάξτε τα τώρα που αρχίζουν τα σχολεία για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,αλλά και για όλη την οικογένεια .Eίναι πεντανόστιμα , πολυ αφρατα και ελαφρώς αγλυκα ..αν θέτετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζάχαρη
,αλλά και να δώσουμε ακόμα περισσότερο άρωμα αν θέλετε προσθέστε έξτρα αρώματα , κακούλέ , μοσχοκάρυδο , γαρύφαλο !!
Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα λοιπόν ...
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή 7γρ ή 9γρ
- 80-100 γρ καστανή ζαχαρη συν 1 κουτάλι σούπας ανάλογα τα ζούστα μας
- 1 κούπα χλιαρό νερό ή γάλα (Εγώ βάζω 1/2 κεφίρ και 1/2 νερό )
- Και ½ κούπα χυμο πορτοκάλι
- 650 -670 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( εγώ έβαλα 500 γρ για όλες τις χρήσεις και 170 γρ για τσουρέκια )
- 1/2 κουταλάκι του γλύκού αλάτι
- 2 μέτρια αυγά
- 80 γρ βούτυρο
- 30 γρ ιμβρερτοζάχαρη ή μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 100 γρ σταφίδες
- λίγο κακουλέ (για άρωμα επιπλέον )
- ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπόλ διαλύουμε τα δύο φακελάκια και 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Εάν χρησιμοποιήσουμε πολύ ζεστό νερό ή γάλα, θα σκοτώσει μαγιά και το ψωμί δεν θα αυξηθεί. Έτσι,πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νερό είναι χλιαρό και δεν καέι
- Αφήνουμε το μίγμα μαγιάς στον πάγκο εργασίας για 5-7 λεπτά αναπτυχθεί η μαγιά Θα δούμε φυσαλίδες και αφρό να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην κορυφή.
- Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και την κανέλα και το κακουλέ . Προσθέτουμε τα αυγά
- Αφού αναπτυχθεί η μαγιά , την προσθέτουμε στα ξηρά υλικά στο μπολ, το λιωμένο βούτυρο.
- Ξεκινάμε να αναακτεύουμε τα υλικά , χρησιμοποιώντας μια μαρίζ -σπάτουλα σιλικόνης, καθιστώντας αυτό το έργο πολύ πιο εύκολο.
- Αφού ενσωματώσουμε όλο το αλεύρι σε ένα βουτυρωμένο μπολ και το καλύπτουμε με ένα υγρό πανί.
- Αφήνουμε τη ζύμη να καθίσει σε ένα ζεστό,μέρος , για 1-2 ώρες μέχρι για να διπλασιαστεί.
- Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη , την αδιάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασιάς που έχουμε κοσκινίσει λίγο αλεύρι , την πατάμε λίγο με τα χέρια μας και την μοιράζουμε σε 12 ίσα κομμάτια και της δίνουμε σχήμα με τα δαχτυλά μας και
- Τοποθετούμε κάθε κομμάτι ζύμης πλάι-πλάι, σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή καλυμένο με αντικολλητικό χαρτί .
- Λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζύμης, βουρτσίζουμε ελαφρώς την ζύμη και πάσπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη
- .Κρατάμε και λίγο από το λιωμένο βούτυρο για να βουρτσίζουμε μετά τα ρολά βγαίνουν αφού βγούν από το φούρνο,
- Καλύβουμε με μια μεμβάνη και μια καθαρή πετσετα και αφήνουμε τα ρολά να ανέβουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν. περίπου μια ώρα
- Ψήνούμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 20 λεπτά
Ως επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.