Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ









 
                  Ένα ακόμα εύκολο κέικ με άρωμα  λεμόνι και  φυσικό χυμό λεμονιού,αφράτο και πολύ νόστιμο που με τα καρύδια και την σοκολάτα και το άρωμα της κανέλας έγινε μια υπέροχη μυρωδάτη βασιλόπιτα !Πάμε να το φτιάξουμε ...γρήγορα και ευκολα  ..την ιδέα την πήρα από τα αγαπημένα μας κείκ  που όλη η οικογένεια τρώει εδώ και εδώ
 
ΥΛΙΚΑ :
250 γρ, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά μεσαία
500 γρ  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ γιαούρτι
20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)
350 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από λεμόνι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 ml με χυμό λεμόνι 
100 γρ καρύδια τριμμένα  
100 γρ σοκολάτα τρούφα ή σταγόνες
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι 
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε  θερμοκρασία δωματίου .Σας δίνω μερικά μυστικά για την επιτυχία της βασιλόπιτας..

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ  βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την κανέλα
  • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3-4 λεπτά στην συνέχεια τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για 3-5 λεπτά με το μίξερ,στην συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι,το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3  λεπτά .

  • Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι,τα στερεά υλικά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και την σοκολάτα.

  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα,τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε  στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη  μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε  κατά την αρέσκειά μας 



Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Kαλή χρονιά και ευλογημένη !!!





Αγαπημένοι φίλοι!
Ευχόμαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη,, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά !
Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση  του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και  θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή  , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!



Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .



Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΧΥΜΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ









ΥΛΙΚΑ :
  • 1 κούπα (250 γρ ) ελαιόλαδο
  • 3/4 κούπα (180 γρ ) καλαμποκέλαιο 
  • 1 κούπα και 1/4 (300 γρ) φρεσκοστυμμένο χυμό από  μανταρίνια       
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κούπα (60 γρ) Ζάχαρη άχνη
  • 1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ 
  • 1/4 κουτ γλυκού γαρίφαλο τριμμένο (εγώ δεν έβαλα  ήθελα να κρατηθεί ημυρωδιά  από το  μανταρίνι ..όσο πιο  πολύ)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
  • 800-900 γρ. Αλεύρι
  • 1/4 κουτ γλυκού αλάτι 
  •  ξύσμα από 1-2 μανταρίνια
  • καρύδια τριμμένα με κανέλα για την γέμιση και  τριμμένη  σοκολάτα 
     ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ :

    2 κούπες νερό
    1 κούπα χυμό μανταρίνι
    2 και 1/2  κούπες ζάχαρη
    1 κούπα μέλι
    1 μανταρίνι κομμένο στην μέση  
    2 ξυλάκια κανέλας

    χυμό από μισό λεμόνι 
     ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας στους 200 βαθμούς .
    •  Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ πρώτα. Σ’ένα βαθύ μπολ  ρίχνουμε τα  λάδια μας . Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν αυγοδάρτη  και προσθέτουμε και το αλεύρι ,το αλάτι κοσκινισμέννα με το μπέικιν σιγά -σιγά  .
    •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι ,θέλουμε  μια αφράτη ζύμη  και απαλή  
    • Μοιράζουμε την  ζύμη σε  ισόποσα  κομμάτια  με  την ζυγαριά,30 γρ ζύμης τα ανοίγουμε σε  πιτούλα βάζουμε  μέσα καρύδια και κλείνουμε, με τα χέρια  μας (όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες )   
    • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή οδοντογλυφίδα 
    • Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
    •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε  για 20  λεπτά στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 15_20 λεπτά περίπου.Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν.
    • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Στο μεταξύ ενώ ψήνονται ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και το χυμό λεμόνι .Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 6-8 από την ώρα  που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε..Ρίχνουμε και το μέλι και αφήνουμε  ξανά  την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι να  συνεχίσει το βρασμό,και καθαρίζουμε με το κουτάλι τον αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
    • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 2 αν  η κουζίνα σας εχει  μέχρι 9 ή στο 1αν έχει μέχρι το 3 )για να παραμένει καυτό
    • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
    • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα τα  πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα  και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
    • Αν θέλουμε  να τα βάλουμε σοκολάτα λίωνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και της βάζουμε 1-2 κουταλιές καλαμποκέλαιο και βουτάμε τα μελωμένα και καλά στραγγισμένα από σιρόπι μελομακάρονα στην σοκολάτα και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα , πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και μόλις παγώσει η σοκολάτα  τα απολαμβάνουμε 
                                                                 ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
    • Την συνταγή  την πήρα από την Χαρούλα  Κ . Σε ευχαριστώ πολύ !
     


                                                            Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                                            ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

    Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

    ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ





    Αυτοί  οι  κουραμπίεδες είναι  από το  παλιό  μπλοκάκι της  μαμάς  μου ..είναι τόσο  μουτζουρωμένο από τα  κοριτσάκια  μου  .. μικρά  έπαιρναν το στυλό και έγραφαν και  μουτζούρωναν ότι έβρισκαν στο σπίτις της  μαμάς  μου ..ευτιχώς μπορεσα  και το έσωσα  από τα  χεράκια  τους .Αποφάσισα  να κάνω νηστίσιμους  κουραμπιέδες, και να ικανοποιήσω την επιθυμία  του μπαμπά  μου, δεν αγαπάει την γεύση και μυρωδιά του  βούτυρου ,αλλά  και η χολιστερίνη είναι τσιμπημένη ..  Ετοιμάστηκαν  και εστάλισαν πακέτο στους  γονείς  μου  ..Μετέτρεψα  τις ποσότητες  σε  κούπες   250 ml


    Είναι τραγανοί και γεμάτοι άρωμα  και λιώνουν στο στόμα, και στο μόνο που διαφέρουν από τους  ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο με την φλούδα  βγαίνουν πιο νόστιμοι οι κουραμπιέδες μας

    ΥΛΙΚΑ :

    1 κιλό αλεύρι  για όλες  της  χρήσεις ,μπορεί και λιγότερο ανάλογα  το αλεύρι 
    2 κούπες ελαιόλαδο παγωμένο για δύο ώρες στην κατάψυξη  (250 ml ή κάθε μια) [Αφαίρεσα100 ml  λάδι  και έβαλα 100 γρ βιτάμ που έτυχε να έχω στο ψυγείο μου είναι από τα υλικά που δεν θα χρησιμοποιήσω για τα ζυμαράκια μου ποτέ ]
    1 ποτήρι αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα
    100  γρ άχνη ζάχαρη
    μια πρέζα αλάτι 
    1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ ή τσίπουρο ( 1/3 κούπας )
    2 βανίλιες
    1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
    ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι 
    1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    •  Χτυπάμε το παγωμένο λάδι πολύ καλά με το μίξερ για 10 λεπτά  μέχρι  να ασπρίσει . Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,το τσίπουρο,το χυμό που διαλύσαμε  την σόδα και τις βανίλιες το ξύσμα και τα αμύγδαλα. 
    • Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι (σε φούρνο αναμμένο στους 150 βαθμούς  για 5 λεπτά  και να έχουν κρυώσει καλά )Ανακατεύουμε με μια μαρίζ λίγο ακόμα να ενωθούν όλα.
    •  Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι .Ίσως να μην πάρει όλο,ρίχνουμε σιγά -σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη, μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκαπασμένη
    • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μοιράζοντάς τους σε 35 γρ τον καθένα ή τους κόβουμε με κουπάτ και  τους  τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30 μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε  πολύ γιατί θα σκληρύνουν
    • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού  κρυώσουν πολύ καλά με άχνη ζάχαρη
    • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το λάδι  πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, 
    • Και στην άχνη  προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2 κουταλιές σούπας, βοηθάει  στο να μην  αποκτήσουν υγρασία. 




                                                                     ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ             Ως επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

    Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

    ΜΠΙΣΚΌΤΑ-COOKIES ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ






                      
     Η ζύμη μοιάζει με τα ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ μου και τη ΣΑΜΠΛΕΔΑΚΙΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ -Sablés léopard . Απλά εντελώς βασικά συστατικά όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, το αυγό και το βούτυρο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κυριολεκτικά η βασική συνταγή. Αυτά τα τέσσερα συστατικά.
    Το βούτυρο με καστανή ζάχαρη είναι η βάση των μπισκότων μου .Επιλέγω τη χρήση καστανής ζάχαρης αντί της λευκής ζάχαρης. Αν γνωρίζετε κάτι για μένα μέχρι τώρα, ξέρετε ότι το αγαπημένο μου συστατικό στις ζύμες είναι η καφέ ζάχαρη και το χρησιμοποιώ όποτε μπορώ σε συνταγές -ζύμες  μπισκότων ...
    Δίνει γεύση και υγρασία . Μια δόση εκχυλίσματος βανίλιας και της κανέλας προσθέτει επίσης υπέροχη γεύση. Στο κρεμόδες μείγμα βάζουμε 1 αυγό πάντα σε θερμοκρασία  δωματίου .. Χρησιμοποιούμε πάντα αυγό της θερμοκρασίας δωματίου όταν η συνταγή απαιτεί θερμοκρασία δωματίου και λιωμένο βούτυρο.
    Αλεύρι.Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια και λίγο περισσότερο,τα οποία είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε μια ζεστή, αλλά ακόμα ελαφρώς μαλακή ζύμη μπισκότων. Ακριβώς η υφή που θέλουμε όταν φτιάχνουμε  κομμάτια cookieς
    Στη συνέχεια, μια πρέζα κανέλα και μόλις αρκετά ψιλοκομμένα φιστίκια για γεύση. Και μην ξεχάσουμε να τα  ψήσουμε  αυτά τα φιστίκια πριν τα προσθέσουμε .  
    Πάμε  λοιπόν  να τα   ετοιμάσουμε  το  βραδάκι  της  προηγούμενης ημέρας  και την επομένη το πρωί  τα ετοιμάζουμε  και  ψήνουμε  ..



    ΥΛΙΚΑ :
    • 3/4 φλιτζάνι (170  γρ ) βούτυρο, μαλάκωσε  σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2/3 φλιτζάνι (135  γρ ) συσκευασμένο ελαφρύ ή σκούρο καφέ ζάχαρη
    • 1 μέτριο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
    • 2 και 1/4 φλιτζάνια (280 γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ έβαλα και 30 γρ ήταν  το αυγό αρκετά μεγάλο )
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    • 1/4 κουταλάκι αλάτι
    • 1 φλιτζάνι (120 γρ.) Φρυγανισμένο και ψιλοκομμένο φιστίκια αιγίνης 
    • ακατέργαστη ζάχαρη για να κυλήσουμε τα  μπισκότα  μας (προαιρετικά)
    • 250 γρ ) σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα 
    • ξύσμα από λεμόνι  


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    •  Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας  ένα  σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε  το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε το αυγό  και τη βανίλια και το ξύσμα  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με  μια  μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
    • Σε ένα ξεχωριστό κύπελλο, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν . Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε , και ανακατεύουμε  αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης.Προσθέτουμε τα  3/4 φλιτζανιού φιστίκια. Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και, με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια . Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές  -βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα  την  ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
    • Προθερμάνουμε το φούρνο στους  170 βαθμούς.Βάζουμε  σε  ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  Αφήνουμε στην άκρη .
    • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο και ρίχνουμε  σε χονδρή καστανή ζάχαρη, αν θέλουμε . Κόβουμε  κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2 εκατ  μεταξύ τους. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και, στη συνέχεια, μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσει εντελώς.
    Λιώνουμε  τη  σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπέν μαρί και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο . Βυθίζουμε κάθε εντελώς κρύο  μπισκότο στο μισό μέρος της σοκολάτας και τοποθετούμε το σε ένα ένα φύλλο ψησίματος με σιλικόνη.ή αντικολλητικό χαρτί . Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φιστίκια. Τοποθετούμε το φύλλο ψησίματος στο ψυγείο για να βοηθήσουμε  πάγωμα της σοκολάτας σοκολάτας.  

                                                                   Μόλις Παγώσουν απολαύστε τα !
     

    Σημειώσεις :

    1. Χρησιμοποιώ πάντα ωμά  φιστίκια ανάλατα  .Στη συνέχεια, τα ψήνω για 8-10 λεπτά στους 140 -150 ° C .Αφήνουμε  να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζω στον κόπτη τροφίμων και  κόβω μια δυο στροφές να  μην κοπούν  πάρα πολύ  αλλά να  μείνουν μεγαλούτσικα  κομματάκια , έτσι μας αρέσουν εμάς τουλάχιστον  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια  .. 
    2.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  γλυκόπικρη σοκολάτα ήμι-γλυκιά σοκολάτα, ή λευκή σοκολάτα  ή και σκέτα  χωρίς  καθόλου σοκολάτα!
    3.  Τα μπισκότα παραμένουν φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα ψημένα μπισκότα και τα σοκολατένια μπισκότα καταψύχονται καλά-μέχρι τρεις μήνες. Ή μπορείτε να τα παγώσουμε χωρίς τη σοκολάτα και να βουτήξουμε / διακοσμήσουμε αφού ξεπαγώσουν.Η ζύμη Cookieς  μπορεί να  την παγώσουμε , μέχρι και τρεις μήνες. Αφήστε το ρολό να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και στη συνέχεια να συνεχίζουμε  με το βήμα 4




    Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

    Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

    ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ






    Έτοιμοι και οι πρώτοι  κουραμπιέδες  για τα  φετινά Χριστούγεννα,μια  συνταγή  που μας την έδωσε  η Κυρία Σουλτάνα μια φίλη μας οικογενειακή  από την Κοζάνη .
    Κάθε  χρόνο μου αρέσει  να φτιάχνω  από συνταγές  που έχω γραμμένες στο παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου εκτός από τους ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ 
    Αυτή  η συνταγή δεν έχει  αυγό όπως για  άρωμα έβαλα τσίπουρο δεν είχα κονιάκ .. μου τελείωσε !


    ΥΛΙΚΑ :
    250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (100 γρ  πρόβειο φρέσκο και 150γρ αγελάδος ) 
    100  γρ ζάχαρη άχνη
     500 γρ  (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    150γρ (περίπου 1 φλυτζ.) αμύγδαλα ψημένα  ανάλατα
    1 και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
    3 κουταλιές σούπας κονιάκ ή τσίπουρο ή ούζο
    2 βανιλίες
    Μια μικρή πρέζα  αλάτι (δεν το είχε η συνταγή  το πρόσθεσα εγώ , μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει σε όλα τα γλυκά )
     ανθόνερο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα , τα  καβουρδίζουμε  σε   φούρνο  στους  120  βαθμούς   ή σε  ένα  αντικολλητικό  τηγάνι  για  όχι πολύ ώρα  ίσα  να  πάρουν ένα  χρωματάκι  και να  βγάζουν  το λαδάκι τους και στην  συνέχεια  αφού κρυώσουν  με  το  μαχαίρι  τα  κόβουμε  στα  3-4  κομμάτια  ανάλογα  το μέγεθος  του αμυγδάλου. 
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα  δύο είδη βουτύρου  και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , στην συνέχεια  την ζάχαρη -άχνη  και το κονιάκ  .
    • Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι  λίγο - λίγο έτσι  ώστε να  ελέγχουμε   να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα  αμύγδαλα και τελειώνουμε το ζύμωμα μια σπάτουλα  και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά  Αφήνουμε  λίγο την  ζύμη μας  το ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη  για  15 λεπτά  να  ξεκουραστεί
    • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας  αρέσουν ή τους  μοιράζουμε σε 30-35  γρ και τους  δίνουμε κυκλικό σχήμα με και τους βάζουμε σε ταψί  με λαδόκολλα.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς  για   20-30 λεπτά   ανάλογα το  μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ  μας σε  φούρνο  με αντιστάσεις .
    • Σε  ένα  μια  καθαρή  λαδόκολλα  πασπαλίζουμε  με  άχνη  και όταν  βγάλουμε  από το  φούρνο τα  κουραμπιεδάκια  και  κρυώσουν  3-4  λεπτά  μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι  να  κρυώσουν εντελώς τα  ραντίζουμε  με  ανθόνερο και  τα  βουτάμε  μέσα στην άχνη και  να  πασπαλίσουμε με  μπόλικη άχνη -ζάχαρη και  να  τα  τοποθετήσουμε σε πιατέλα  ή κουτί    
    Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
    1 Μυστικό :  Δεν  βάζουμε  στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε. και ένα  μικρούλι μυστικό αλλά  σημαντικό Μια μικρή πρέζα  αλάτι  μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει  σε  όλα  τα γλυκά και  τα  κάνει ακόμα  πιο  νόστιμα .

    2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

    3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

    4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

    5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

    6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

    7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχιά.

    8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

    9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμίξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να ανακατεύουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.









    Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
     

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.