Καρδούλες ψωμάκια με σταγόνες σοκολάτας για να γλυκάνουμε τον Βαλεντίνο μας αλλά και όλη την οικογένεια μας
Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για το ψωμάκι μας και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
Για το Water Roux
30 γρ αλεύρι
150 γρ νερό
Για τη ζύμη
480 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γάλα
7 γρ μαγιά ξερή ή 25 γρ νωπή
80-90 γρ ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε
50 γρ μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτάλι της σούπας ιμβερτοζάχαρη εδώ
10 γρ αλάτι
1/4 κουτάλι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια -ζάχαρη με άρωμα κανέλα
120 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή σοκολάτας γάλακτος που τις έχουμε ξεχάσει για 7-8 ώρες στην κατάψυξη να παγώσουν
EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux:
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι της κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα μείγμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας . Προσέξτε μην σας κολλήσει !!
- Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη .
- Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.
ΖΥΜΗ:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή , προσθέτουμε την μαγιά που την έχουμε διαλύσει με 3 κουταλιές αλεύρι πιο πριν και αφήνουμε φουσκώσει (δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί ) με το μισό γάλα 100 ml, τοWater Roux ,τη ζάχαρη, την ιμβερτοζάχαρη και όλο το υπόλοιπο γάλα κρατάμε λίγο .
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζεται το υπόλοιπο γάλα.
- Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει .
- Τρία λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε και τις παγωμένες σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας ελαφρά με τα χέρια μας να ενσωματωθούν οι σταγόνες στην ζύμη μας
- Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς όχι παραπάνω γιατί η σοκολάτα θα μας λιώσει και μετά τον σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη μου για μια περίπου ώρα ..
- Aν θέλουμε βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα ένα πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ και δίνουμε σχήμα που θέλουμε .
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο γάλα τα βουρτσίζουμε..
- Ψήνουμε σε θερμοκρασία 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΙΧΙΑ