Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ





 Οι μικρές  μέρες  τώρα ήθελαν κουλούρια με ταχίνι  αλλά  ταχίνι  τέλος , άδειο το  κουτί στο  ψυγείο,είχα όμως κεφίρ στο ψυγείο που έπρεπε  να καταναλωθεί .
Μαμά να κάνουμε τα  πουλάκια με αυτό το ζυμαράκι σήμερα που είναι κυριακή και δεν έχουμε διάβασμα ... ?
Ετοιμάσαμε το ζυμαράκι και  στρωθήκαμε  να  δίνουμε σχήμα στα πουλάκια μας ..
Μια ιδέα ήρθε  στα  κοριτσάκια  μου ..
"να τα δίνουμε  και  να τρώνε σποράκια μαμά?".
Έτοιμο και το ζυμαρένιο πιατάκι  με τα σποράκια ....... Αν θέλουμε μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  και άλλη ζύμη , brioche,ακόμα και τσουρεκιού, μόνο  που  είναι  αρκετά  μαλακιά  και  θα  χαλασει  λίγο  το σχέδιο   τους .
 Με την πρώτη ευκαρία τα  τα  φτιάξω  με  τσουρεκοζύμη  και  θα  βάλω  φωτογραφία..
 
ΥΛΙΚΑ:

1 και μισό κούπα  χλιαρό νερό
1 κούπα ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, λόγου νηστείας  δεν το ξοδεύουμε όλο )
1/4  κούπα  ελαιόλαδο 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ   νωπή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 90  γρ ζάχαρη 
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
800- 900 γρ  αλεύρι περίπου
πετιμέζι  διαλύμένο  με νεράκι  χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με  γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορα ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας . 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 


Οι μεζούρες  κούπες που χρησιμοποιώ
Το δικό μου σπιτικό  κεφίρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε)  και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδομένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφηνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγάνά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .



 


Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

 




Μεγάλωσα μέσα στους αμπελώνες των γονειών μου,μικρούλα τα καλοκαίρια στις καλοκαίρινες διακοπές μας πήγαιναμε μαζί με τους γονείς μου και βοηθάγαμε και εμείς μαζί με την αδερφή  μου όσο μπορούσαμε στις εργασίες του .
Όταν πια τελείωνε το καλοκαίρι και στην θέση του έρχονταν το φθινόπωρο και άρχιζαμε τον τρύγο ( θέρος τρύγος πόλεμος έλεγε ο μπαμπάς μου και ακόμα μας το λέει..κάθε χρόνο ) και τελείωνε το μάζεμα των σταφυλιών σειρά είχε τότε και το πάτημα των σταφυλιών, που θα γίνει ένα υπέροχο κρασί που θα συνόδευε τα Κυριακάτικα τραπέζια μας αλλά και τα  γιορτινά τραπέζια της οικογένειας μας .
Αυτό ακόμα γίνετε και τώρα πια  που μεγαλώσαμε και έχουμε φτιάξει και εμείς τις δικές μας οικογένειες μαζί έχουμε και τα  παιδιά μας ..η Βέρα μου ,η Δήμητρα μου ,η Μάρω μου και η μικρή Στελλίτσα μου βοηθάνε στο πάτημα των σταφυλιών όσο μπορούν.
Γίνετε μια μικρή γιορτή με φαγητό κρασί της προηγούμενη χρονιάς και πολυ τραγούδι και γιατί όχι και χορό στην αυλή του σπιτιού της αδερφής μου σήμερα  .. οι γονείς  μου πια μεγάλοι σε ηλικία δεν ασχολούνται κουράστηκαν .
Η μαμά μου μάζευε μούστο από την κάνουλα της στέρνας (μια πλαστική δεξαμενή για συλλογή συνήθως νερού της βροχής )σε καθαρούς κουβάδες και από εκεί το έβαζε σε καθαρές κατσαρόλες ή σε ένα μεγάλο καζάνι με φωτιά στην αυλή του σπιτιού μας ,τον έβραζε με καθαρή στάχτη και τον περνουσε από λεπτές σίτες να φύγουν τα κατακάθια και τον μοίραζε σε καθαρά μπουκάλια και τον φύλαγε στον καταψύκτη ή έφτιαχνε πετιμέζι και το φύλαγε καλά κλεισμένο σε μπουκάλια και όταν τα χρειαζόνταν τα έβγαζε και μας έφτιαχνε τα μυρωδάτα της μουστοκούλουρα από τη μυρωδιά τους καταλαβαίναμε με την αδερφή μου ότι ήρθε το φθινόπωρο και μαζί του θα έρθει και το άνοιγμα του σχολείου και τα  πρώτα φθινοπωρινά κρύα.
Tώρα πια οι γονείς μου μεγάλωσαν και κουράστικαν,δεν μπορουν πλέον να κάνουν όλες τις  παραπάνω εργασίες για το πάτημα, και το μαζεμα του μούστου,όλα  αυτές τις εργασίες τις κάνει η αδερφούλα μου με τον άντρα της  και βοήθαμε και εγώ με τον άντρα  μου όσο μπορούμε.
 Ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α,βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών Β, ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως  ασβέστιο,φώσφορος, σεκάλιο και ο σίδηρος.
Tην συνταγή την πήρα από την   φίλη μου Χριστίνα  .. σε  ευχαριστώ πολύ!!!
Αν κάνετε τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι θα έχετε και το σκούρο χρώμα στα μουστοκούλουρα .


 
KΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ 

ΥΛΙΚΑ :
  • 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )  
  • 2 λίτρα φρέσκου μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι. Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο μαζί με το σακουλάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός. Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει η μαμά μου )στην επιφάνεια.
  • Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
  •  Τον μεταγγίζουμε με προσοχή σε άλλο σκεύος και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ). 
  • Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
  • Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. 
  • Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει μέχρι που στο τέλος θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι. Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού.
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 
  1 κούπα υγρα = 250ml
1 κούπα στερεά   = 140 γρ

ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΎΛΟΥΡΑ πάμε να τα φτιάξουμε 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα λάδι ανακατεμένο με καλαμποκέλαιο (επειδή είναι ελαφρύτερο)
  • 1 και 1/2 κούπα πετιμέζι 
  • 1 κούπα μούστο (250ml)
  • 1 και 1/4 -1/2  κούπα ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική ζάχαρη (250_300γρ)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
  • 2 κουταλάκια γλυκού σόδα (10 γρ )
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (10 γρ)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκου γαρίφαλο σε σκόνη
  • μιά πρέζα αλάτι 
  • 2 κουταλίες του γλυκού κονιάκ (30ml)
  • 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κιλό και 200-300 γρ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (125 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκο λεμόνι (30 ml )
  •  σουσάμι για  το τέλος

Σημέωση η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετική -μεζούρα των 250 ml

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
  • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε  λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι ανακατεμένο με το μούστο πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα,το κονιάκ.το χυμό λεμόνι και το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να ξεχυλίσει και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο- λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, ελαστική και λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, δεν την παιδεύουμε πολύ γαιτί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι της.
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για  30-40  λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζύγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40- 50 γρ.αναλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες η ακόμα και σαλιγκαρακια όπως έκανα εγώ 
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε  μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  •  Προσοχή αν δεν έχουμε πετιμέζι  βάζουμε μόνο μούστο
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
  • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!! 












Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΜΟΥ








Έχω να σας πω το έξης ..μην  κάνετε  πολλά πράγματα  μαζί στην κούζάνα σας ,όλο και κάποιο θα  χαλάσετε ,είναι  νόμος .
Ετοίμασα τα  παξιμαδάκια της φίλης Βαγγελιώς , με λάδι και κακάο και μπολικη κανέλα μοσχομυρισε το  σπίτι μας .
Ψήθηκαν  τα  αφήνω να  κρυώσουν και τα  κόβω σε φέτες και τα βάζω να σιγοψηθούν και να  φριγανιστουν ελαφρά  στους  140-150 βαθμούς στο  φουρνο μου.
 Μέχρι εδώ όλα καλά , με φωνάζει η μεγάλη μου κόρη "μαμα" έχω μαθηματικά σήμερα να διαβάσω,αύριο γράφω διαγώνισμα .. παθαίνω που λέτε ένα πανικό, τον παθαίνω συχνά , ακόμα πιο δυνατό από τα  δικά μου σχολικά χρονια .
Αρχίζουμε να διαβάζουμε και έρχετε η μικρή στο  παιδικό  δωμάτιοπου διαβάζαμε ,"μαμά  πέινασα ακόμα τα παξιμάδακια δεν  ψήθηκαν "... αυτό ήταν έπαθα σοκ,τα  έκαψα έγιναν κάρβουνο λέω.. για καλή μου τύχη  μόνο είχαν  σκληρήνει πολύ και είχαν  χάσει το μαλακό -και ελαφρώς  τραγανό  όπως  μας  αρεσουν .
Μην στεναχωριεσαι μου λεει  η μικρή έμενα  μου αρέσουν όπως  και να είναι ,θα τα  φάμε  ...ήθελε  να με ησυχάσει γιατί  αγχόθηκα  και έλεγα  πανε  χαμένα και ο κόπος  μου και τα υλικά  μου  ..
Την  επόμενη μέρα μου λέει η μεγάλη  μου κόρη  "μαμά θα  μας  κάνεις  κόρμο πάλι ..?"
Μου  ήρθε  ή ιδέα να  χρησιμοποιήσω τα  ξεροψημένα παξιμάδια ..και έτοιμος  ο κορμός που στην πορεία έγινε καριόκες  με  σοκολάτα κοπιάστε στην κουζίνα  μου να τον ετοιμάσουμε  λοιπόν  παρέα..    
Αν θέλετε την συνταγή από τα παξιμάδια , σας γίνω μία δική μου  εδώ από τις συνταγές  μου ..και  εσείς άν θέλετε μπορέιτε να βάλετε  όποια συνταγή σας αρέσει .    

ΥΛΙΚΑ:
300 γραμ.  παξιμαδάκια  με  λάδι αμυγδάλο ή   Μπισκότα ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ αν δεν έχετε  παξιμάδια ή και τα υπέροχα  πτι μπέρ ή και  πασχαλινά  κουλουράκια  και  τσουρέκια 
125 γρ. μαύρη σοκολάτα  κουβερτούρα  
90 γρ φυτική μαργαρίνη 
150 ml. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή αν θέλετε κρέμα  γάλακτος  φυτική
50 γρ  ιμβερτοζάχαρη εδώ ή σιρόπι από μελομακάρονα ή άλλο γλυκό
150 γρ καρύδια τριμμένα ελαφρά
1 βανίλια  
2 κουταλιές κακάο άγλυκο
1 πρέζα αλάτι
10 γρ κανελάδα του πάει πολύ μιας και τα παξιμάδια έχουν άρωμα κανέλας ή κονιάκι ή άλλο ποτό  
80 γρ σταφύδες ή cranberries (Προαιρετικά)
250-300 γρ κουβερτούρα για το τέλος
και  μια  κουταλιά  μέλι και 2 κουταλιές  καλαμποκέλαιο 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σπάζουμε τα μπισκότα ή τα παξιμάδια μας σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε και τα καρύδια πάνω από τα μπισκότα.-παξιμάδια
  3. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι,βάζουμε νερό και σε χαμηλή φωτιά κάνοντας μπέν μαρί λίωνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό σοκολατένιο μείγμα.  
  4. Προσθέτουμε και το φυτικό βούτηρο μας και το κακάο και ανακατεύουμε ξανά με μια σπάτουλα .
  5. Ρίχνουμε το σοκολάτένιο μίγμα στα μπισκότα.-παξιμάδια και ανακατεύουμε , με την σπάτουλα και προσθέτουμε και την βανίλια , την ιμβερτοζάχαρη το αλάτι και τις σταφίδες ή cranberries και την κανελάδα ή ότι άλλο ποτό θέλουμε και τα  πιέζουμε με τα χέρια μας να σφίξουν , τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε να ποτίσουν καλά τα παξιμάδια  (εγώ το ξέχασα εκτός ψυγείου 1 ώρα σχεδόν  )   
  6.  Ρίχνουμε  το σοκολατένιο μείγμα σε μια λαδόκολλα ή διαφανή μεμβράνη και με τα  χέρια μας  του δίνουμε σχήμα σαλαμιού και το κλείνουμε σε σχήμα καραμέλας και το βάζουμε στο ψυγείο για  3-4 ώρες  ή στην κατάψυξη για 2 ώρες .
    (Εγώ το άφησα στην κατάψηξη,και το άφησα όλη την νύχτα και το πρωί το έβγαλα )
    Στη συνέχεια το βγάζουμε σε  θερμοκρασία δωματίου και πάνω σε  καθαρή λαδόκολλα κόβουμε  φέτες 1 εκατ πάχος
    Παίρνουμε  κάθε  κομμάτι  και στην σοκολάτα  που την έχουμε λιώσει πιο πριν σε μπεν μαρί και έχουμε  προσθέσει το μέλι και το λάδι ,αφαιρούμε και βάζουμε  πάνω σε καθαρή λαδόκολλα, και τις αφήνουμε  στο ψυγείο να πάγωσουν . 
    Και στην συνέχεια τις  τυλίγουμε  με αλουμινόχαρτο












    ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ
     Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΙΤΣΕΣ


ΥΛΙΚΑ: 

4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου(630  γρ)
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι 7-9 gr ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
200 ml γάλα
50 ml  λάδι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
 150 γρ τριμμένο κιτρινο τυρί πουλιώνει εύκολα
 100 γαλοπούλα βραστή ή ζαμπόν  
 3 κουταλιές σαλτσα ντομάτας για πίτσα ,εδώ είναι η συνταγή
 Λίγο καλαμπόκι
Λίγες κομμένες χωρίς κουκούτσι 
Και ότι αλλο έχετε στο ψυγείο σας από αλλαντικά  .
Λίγη ρίγανη για το τέλος
Λίγο γάλα και 1 αυγό καλά διαλυμένο για το τέλος

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ τη μαγιά με  τη ζάχαρη και την διαλύουμε με  το χλιαρό γάλα (προσέχουμε  να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι προσθέτουμε  το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μπέικιν ή αν το ζυμώσουμε  με τα χέρια μας σε ένα μπόλ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο με το μπείκιν κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,και προσθέτουμε τη φουσκωμενη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι
  • Ζυμώνουμε  τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη, την βάζουμε  σε  ένα μπολ λαδομένο με  λίγο καλαμποκελαιο  αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Αφού φουσκώσει  η ζύμη μας τη  βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και την  χωρίζουμε σε 16-18 ίσα  μέρη  .
  • Το αφήνουμε να φουσκώσει  για 10 λεπτά  περίπου σε ζεστό  μέρος .Προθερμαίνουμε  το φούρνο  στους 180 βαθμούς 
  • Τα κομμάτια της  ζύμης τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και  με τα δαχτυλά μας  πατάμε λίγο τα κομμάτια της  ζύμης και με ένα ποτήρι πατώντας με τον πάτο κάνουμε ένα άνοιγμα όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες,αλείφουμε  με γάλα και το αυγό προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης .
  • Προθερμάνουμε το φούρνο  μας στους 200 βαθμούς 10 λεπτά πριν τα ετοιμάσουμε .Τα ψήνουμε στους  200 βαφθούς για 30 λεπτά να πάρουν ένα ωραίο χρώμα .. 
  • Αφήνουμε να κρυώσουν  πάνω σε  σχάρα  .
Σημείωση :
Εγώ έκανα μια δόση μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και άλλη μια με 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 και 1/2 αλεύρι ολικής , είχα αλεύρι που θα έληγε και το χρησιμοποίησα, εσείς να κάνετε αν θέλετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα δυο έγινα υπεροχα και αφράτα και πολύ νόστιμα .
Εγώ δεν είχα να βάλω αυγό και έβαλα  μόνο σκετο γάλα στο τέλος , βάλτε και να είναι χωριάτικο δίνει πιο ωραίο χρώμα στο τέλος .










                                                   ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

ΤΟΥΡΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ


 






Όλοι αγαπάμε το κορμό σοκολάτας , όλοι έχουμε αναμνήσεις από την παιδική ηλικία,την μαμά μας στην κουζίνα  να τον ετοιμάζει, σε διάφορα σχήματα και μορφές.
 Σοκολατένιο, πλούσιο επιδόρπιο που γίνεται με θρυμματισμένα μπισκότα, σιρόπι σοκολάτας και τα ψημένα καρύδια,θα ετοιμάσουμε σήμερα.. φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ετοιμάζετε και θα το  δοκιμάσει όλοι ή οικογένεια μιας και παρασκευάζετε με υλικά  εξολοκλήρου νηστίσημα .Είναι φοβερό και όλοι θα το αγαπήσετε.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη να προετοιμαστεί, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνουμε λάθος στην παρασκευή του.

 Ακόμη και τα κοριτσάκια μου συμμετέχουν στη διαδικασία, δεδομένου ότι αγαπούν να σπάζουν με τα καθαρά χεράκια τους τα  μπισκότα και να πιέζουν το μείγμα στην  αποσπώμενη φόρμα . Μπορούμε πάντα να κάνουμε παραλλαγές σε αυτή τη συνταγή μπισκότα σοκολάτας, προσθέτουμε διαφορετικές γεύσεις, όπως το ξύσμα πορτοκαλιού, το ρούμι, το εκχύλισμα αμυγδάλου, αποξηραμένα φρούτα. Απολαύσετε την πλούσια γεύση σοκολάτας.  Πάμε  να το φτιάξουμε..

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 μπισκότα digestive με αλεύρι ολικής  νηστίσιμα (750 γρ ) ή και πτι-μπέρ αν θέλετε να την κάνατε αρτύσιμη 
  • 1 φλυτζάνι (100 γρ) ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια), ελαφρώς ψιλοκομμένα
  •  50 ml φυτική κρέμα γάλακτος ή χυμό πορτοκάλι  
Για το σιρόπι σοκολάτας:
  • 200γρ άχνη- ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι (60γρ κακάο άγλυκο
  • 1 φλιτζάνι (240 ml) νερό ή  αν θέλετε  πιο αρωματική το σοκολατένιο σιρόπι βάλτε  μια ποσότητα : 1/2 κούπας νερό και  1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 150 γρ φυτική μαργαρίνη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ 
  •  λίγο ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια - ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 

Σοκολάτα  γκανάς :
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος φυτική
  • 150 γρ κουβερτούρα μαύρη σοκολάτα, τεμαχισμένη
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  1.  Σπάζουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ραντίζουμε  με 50 ml φυτική κρέμα  γάλακτοςή το χυμό πορτοκάλι να μαλακόσουν, μιας και τα μπισκότα αυτά είναι πολύ σκλήρά και τα θελω πολύ ποτισμένα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλίτικό τηγάνι και σε μεσαία θερμοκρασία καβουρδίζουμε τα καρύδια ή τα  φουντούκια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να φρυγανισθούν ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε και  ψητά καρύδια πάνω από τα μπισκότα. και τα αφήνουμε  να  ποτίσουν  για λίγη ώρα 
Για το σιροπι σοκολάτας:
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέτουμε άχνη- ζάχαρη, σκόνη κακάο, νερόκαι το χυμό πορτοκάλι και το βούτυρο και το κορν-φλάουρ ,ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Σε μεσαία θερμότητα. Βράζουμε για περίπου 7-8 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.Θα έχουμε ένα  σοκολατένιο σιρόπι 
  2. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει λίγο για περίπου 10 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το σοκολατένιο σιρόπι πάνω από το μπολ μετά μπισκότα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι με σχήμα καρδιάς ή αποσπώμενη φόρμα 22-24 εκατ ή σε  στενόμακρη φόρμα βάζοντας κάτω αντικολλήτικό χαρτί ότι σας αρεσει τελος πάντων και ότι έχετε στην κουζίνα σας !.
  5. Στρώνουμε καλά με μια σπάτουλα καλά και ξεχναμε  το γλυκό  στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά έως 1 ώρα πριν από την προετοιμασία της σοκολάτας
Για την γκανάς σοκολάτας :
  1. Τοποθετούμε τη φυτική κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα και θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει,κατεβάζουμε από την φωτιά .
  2. Ρίχνουμε πάνω από τη  ζεστή κρέμα  τα κομμάτια σοκολάτας και αφήνουμε για 3-5 λεπτά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιειθεί.
  3. Ρίχνουμε την γκανάς πάνω από το κέικ μπισκότων σοκολάτας .
  4. Διακοσμούμε με ψητά καρύδια ή με ότι άλλο θέλουμε ,και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3-4 ώρες ή μια νύχτα θα  είναι ακόμα πιο καλύτερα και πιο ποτισμένα τα μπισότα προσέξτε το αυτό μην την κόψετε την ίδια  μέρα.  
  5. Μου βγήκε αρκετή η γκανάς γιατί δεν θέλαμε να παει χαμένη και την προσθέσαμε πάνω στο γλυκό, αν και τα κοριτσάκια μου ήθελαν να την φάνε με το κουτάλι και πάνω στο ψωμί του τόστ    .
  6. Το στόλισμα το έκαναν τα δύο μου κοριτσάκια
 Προσαρμοσμένη από  εδώ  


                                                                                                  


                                                                                                            Καλή επιτυχία!!

Ως την επόμενη  φορά  που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!