Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ






Υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια με γεύση  τσουρεκιού και γιαούρτι  μαλακά και αφράτα,δοκιμάστε τα !

ΥΛΙΚΑ :
 1 κιλό αλεύρι για όλες της  χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω .
200 γρ  βούτυρο μισό πρόβειο και  μισό αγελαδινό 
200 γρ  γιαούρτι  στραγγιστό  
3  αυγά  μέτρια  
2 κούπες ζάχαρη 
2 βανίλιες (χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια -ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι 
2 γρ  μαστίχα τριμμένη  με λίγη ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ξύσμα και λεμονιού 
2/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι ΦΡΈΣΚΟ
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε  καλά ένα πορτοκάλι και καθαρίζουμε το λευκό  μέρος  από τις φλούδες του πορτοκαλιού και τις βράζουμε για 10 λεπτά να  ξεπικρίσουν  και τις αλέθουμε στο μπλέντερ  να  γίνει πολτός και προσθέτουμε στο χυμό πορτοκάλι την αμμωνία .                             
  2. Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε σε θερμοκρασία  δωματίου  με τη ζάχαρη  5-6  λεπτά μέχρι ν' ασπρίσει.Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλουμε   ή 1 κουταλιά της  σούπας  τον πολτό  πορτοκαλιού  που έχουμε  ετοιμάσει πιο πάνω .

  4. Προσθέτουμε  στο  μείγμα του  βουτύρου,το μπέικιν πάουντερ , το  μαχλέπι , το γιάουρτι  και το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και το μπείκιν πάουνταρ και τον χυμό εναλλάξ και ζυμώνουμε έτσι ώστε να είναι μαλακή η ζύμη μας και να  μην κολλάει στα χέρια  μας  και εύπλαστη ζύμη . 
  5.    Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 60 λεπτά
    Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.35-40 γρ το κάθε κομμάτι και τα δίνουμε σχήμα  όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω
    Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με 1 κουταλιά γάλα
    Ψήνουμε στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο)
  6. .*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορείτε να αλείφεται τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης. 
    Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε κακάο σε ένα μέρος του μείγματος και να έχετε δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχεδιάκια.
     Την  συνταγή  πήρα από  το περιοδικό  ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ  ΑΛΕΥΡΙ ,έβαλα  και έγω την δική  μου πινελιά ,προσθεσα  αυτή  την  φορά  γιαούρτι  στραγγιστό  


Φρέσκο πρόβειο βούτυρο και φρέσκο αυγουλάκι 



                                                                           
Μερικά  μυστικά για  τέλεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για  τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε   στα κουλουράκια μας έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.

 Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ

Ψάχνωντας  στο  ίντερνετ  έπεσα  πανω  σε  μια κατασκευή  με  ζυμαράκι  που με  εντυπωσιάσε  ..
Αμέσως  πέρασε  από  το μυαλό  μου να τα  φτιάξω  και  εγώ , δεν υπήρχε περίπτωση  να μην  το  φτιάξω.   θυμήθηκα  ότι είχα  στον  καταψύκτη  μια  ζύμη  από   πίτσα που είχε  περάσει  ο  καιρός  της πάνω απο  3 μήνες ... να την φάμε με καμία περίπτωση  .. έπιασε  τόπο λοιπόν , την άφησα  να  ΄ερθει σε  θερμοκρασία  δωματίου .. της  έριξα  λίγο  ζεστό γαλατάκι  με λίγο  κακουλέ  και μαχλέπι  ... και λίγο ακόμα αλευράκι  να  γίνει λίγο  σφιχτεί και  να μην κολλάει ...και έπιασα  δουλίτσα  ...
Πάμε  λοιπόν  να δούμε τι  φτιάξαμε ..
Σας  βάζω  έδώ μια υπέροχη ζύμη που μπορούμε να το  κατασκευάσουμε από  το  ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ
..http://plathozymarakiametadyoxerakia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_58.html
 






  •  Μπορούμε να  τα  φτιάξουμε   με  οποιαδήποτε  ζύμη  ..αρκεί  να μην έχει  πολύ  μαγιά  και   φουσκωσουν  πολύ και χαλάσουν τα  σχέδια ..  μια  ζύμη  brioche , τσουρεκιού  .και  φυσικά  ψωμιού .
  • Θα χρειαστούμε  αλουμινόχαρτο , 2 ίδια  γυαλινα  μπολάκια ,λιγο λαδάκι και οδοντογλυφείδες ,ένα πινέλο και αν  θέλετε και χρώμα ζαχαροπλαστικής όπως έχω εγώ εδώ  .



  •  Από  μέσα   ... τα  καλαθάκια  μας 

 
  •  Την  περασμένη  πασχαλία  τα  ξαναέφτιαξα με  μια  ζύμη  τσουρεκιού   που δεν   μου πέτυχε ..και επειδή οι καιροί  είναι  δύσκολοι  και δεν πετάμε  τίποτα είπα  να  την ξοδέψω  φτιάχνωντας  καλαθάκια  για  τα πασχαλινά  αυγά  μας  .
  •  Έγιναν  τα  πιο  μυρωδάτα  καλαθάκια  που είχαμε  ποτέ για  τα  αυγούλακια  μας μοσχοβολούσαν  κακουλέ και μαχλέπι και  μαστίχα ..  πάμε  να τα  δούμε   ..


 Και με  αυγουλάκια   γεμάτα   ..







  • ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΕΥΤΙΧΙΑ  
  •  Από τα  παρακατω  βίντεο  πήρα μερικές  ιδέες :
    https://www.youtube.com/watch?v=o3ng7YhGk4A
     

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ





 Οι μικρές  μέρες  τώρα ήθελαν κουλούρια με ταχίνι  αλλά  ταχίνι  τέλος , άδειο το  κουτί στο  ψυγείο,είχα όμως κεφίρ στο ψυγείο που έπρεπε  να καταναλωθεί .
Μαμά να κάνουμε τα  πουλάκια με αυτό το ζυμαράκι σήμερα που είναι κυριακή και δεν έχουμε διάβασμα ... ?
Ετοιμάσαμε το ζυμαράκι και  στρωθήκαμε  να  δίνουμε σχήμα στα πουλάκια μας ..
Μια ιδέα ήρθε  στα  κοριτσάκια  μου ..
"να τα δίνουμε  και  να τρώνε σποράκια μαμά?".
Έτοιμο και το ζυμαρένιο πιατάκι  με τα σποράκια ....... Αν θέλουμε μπορούμε  να  χρησιμοποιήσουμε  και άλλη ζύμη , brioche,ακόμα και τσουρεκιού, μόνο  που  είναι  αρκετά  μαλακιά  και  θα  χαλασει  λίγο  το σχέδιο   τους .
 Με την πρώτη ευκαρία τα  τα  φτιάξω  με  τσουρεκοζύμη  και  θα  βάλω  φωτογραφία..
 
ΥΛΙΚΑ:

1 και μισό κούπα  χλιαρό νερό
1 κούπα ζεστό, φρέσκο ​​γάλα(εγώ  έβαλα  κεφίρ  σε θρμοκρασία δωματίου, λόγου νηστείας  δεν το ξοδεύουμε όλο )
1/4  κούπα  ελαιόλαδο 
2 φακελάκια  ξερή μαγιά ή 50 γρ   νωπή μαγιά 
60 γρ ζάχαρη και 30 γρ  ιμβερτοζάχαρη ή 90  γρ ζάχαρη 
1 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
800- 900 γρ  αλεύρι περίπου
πετιμέζι  διαλύμένο  με νεράκι  χλιαρό για το τέλος ή αυγό διαλυμένο με  γάλα )
σουσάμι καβουρδισμένο 
ηλιόσπορα ή  άλλα σποράκια της αρεσκείας σας . 

Η μεζούρα κούπα που μετράω τα υλικά  μου  είναι  250 γρ 


Οι μεζούρες  κούπες που χρησιμοποιώ
Το δικό μου σπιτικό  κεφίρ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.
  • Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι ,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι,και την φουσκωμένη μαγιά και το κεφίρ ή γάλα (ότι θέλετε)  και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας για  15 λεπτά . Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την  ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή και την έβαλα σε λαδομένο γυάλινο μπολ να φουσκώσει σε ζεστό μέρος  .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 100-120 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφηνουμε για 20 -35 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 25 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγάνά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .



 


Εως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

 




Μεγάλωσα μέσα στους αμπελώνες των γονειών μου,μικρούλα τα καλοκαίρια στις καλοκαίρινες διακοπές μας πήγαιναμε μαζί με τους γονείς μου και βοηθάγαμε και εμείς μαζί με την αδερφή  μου όσο μπορούσαμε στις εργασίες του .
Όταν πια τελείωνε το καλοκαίρι και στην θέση του έρχονταν το φθινόπωρο και άρχιζαμε τον τρύγο ( θέρος τρύγος πόλεμος έλεγε ο μπαμπάς μου και ακόμα μας το λέει..κάθε χρόνο ) και τελείωνε το μάζεμα των σταφυλιών σειρά είχε τότε και το πάτημα των σταφυλιών, που θα γίνει ένα υπέροχο κρασί που θα συνόδευε τα Κυριακάτικα τραπέζια μας αλλά και τα  γιορτινά τραπέζια της οικογένειας μας .
Αυτό ακόμα γίνετε και τώρα πια  που μεγαλώσαμε και έχουμε φτιάξει και εμείς τις δικές μας οικογένειες μαζί έχουμε και τα  παιδιά μας ..η Βέρα μου ,η Δήμητρα μου ,η Μάρω μου και η μικρή Στελλίτσα μου βοηθάνε στο πάτημα των σταφυλιών όσο μπορούν.
Γίνετε μια μικρή γιορτή με φαγητό κρασί της προηγούμενη χρονιάς και πολυ τραγούδι και γιατί όχι και χορό στην αυλή του σπιτιού της αδερφής μου σήμερα  .. οι γονείς  μου πια μεγάλοι σε ηλικία δεν ασχολούνται κουράστηκαν .
Η μαμά μου μάζευε μούστο από την κάνουλα της στέρνας (μια πλαστική δεξαμενή για συλλογή συνήθως νερού της βροχής )σε καθαρούς κουβάδες και από εκεί το έβαζε σε καθαρές κατσαρόλες ή σε ένα μεγάλο καζάνι με φωτιά στην αυλή του σπιτιού μας ,τον έβραζε με καθαρή στάχτη και τον περνουσε από λεπτές σίτες να φύγουν τα κατακάθια και τον μοίραζε σε καθαρά μπουκάλια και τον φύλαγε στον καταψύκτη ή έφτιαχνε πετιμέζι και το φύλαγε καλά κλεισμένο σε μπουκάλια και όταν τα χρειαζόνταν τα έβγαζε και μας έφτιαχνε τα μυρωδάτα της μουστοκούλουρα από τη μυρωδιά τους καταλαβαίναμε με την αδερφή μου ότι ήρθε το φθινόπωρο και μαζί του θα έρθει και το άνοιγμα του σχολείου και τα  πρώτα φθινοπωρινά κρύα.
Tώρα πια οι γονείς μου μεγάλωσαν και κουράστικαν,δεν μπορουν πλέον να κάνουν όλες τις  παραπάνω εργασίες για το πάτημα, και το μαζεμα του μούστου,όλα  αυτές τις εργασίες τις κάνει η αδερφούλα μου με τον άντρα της  και βοήθαμε και εγώ με τον άντρα  μου όσο μπορούμε.
 Ο μούστος είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α,βιταμίνη C και σύμπλεγμα βιταμινών Β, ενώ περιέχει και ιχνοστοιχεία όπως  ασβέστιο,φώσφορος, σεκάλιο και ο σίδηρος.
Tην συνταγή την πήρα από την   φίλη μου Χριστίνα  .. σε  ευχαριστώ πολύ!!!
Αν κάνετε τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι θα έχετε και το σκούρο χρώμα στα μουστοκούλουρα .


 
KΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ 

ΥΛΙΚΑ :
  • 2-3 κουταλιές στάχτης (καλό είναι να την κοσκινίσουμε )  
  • 2 λίτρα φρέσκου μούστο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε τη στάχτη σε τούλι και το δένουμε σφιχτά δημιουργώντας ένα πουγκάκι. Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο το μούστο μαζί με το σακουλάκι της στάχτης σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα κάθε φορά που στην επιφάνεια υπάρχει αφρός. Αυτό γίνεται για αρκετή ώρα (τουλάχιστον πρέπει να πάρει 6-7 βράσεις) και κάποια στιγμή ο μούστος σταματά να αφρίζει και να μαζεύονται ξένα σώματα (λούνι την λέει η μαμά μου )στην επιφάνεια.
  • Στη φάση αυτή πετάμε το πουγκάκι με τη στάχτη και κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κατασταλάξει για αρκετές ώρες
  •  Τον μεταγγίζουμε με προσοχή σε άλλο σκεύος και πετάτε τα κατακάθια (λούνι ). 
  • Αυτή η διαδικασία λέγεται καθάρισμα του μούστου, οι παλιές το λένε και κόψιμο και στις λαϊκές αγορές αυτή την εποχή κάποιοι πουλάνε κομμένο μούστο.
  • Τον καθαρό μούστο μπορούμε να τον φυλάξουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες ή στην κατάψυξη για μήνες και να φτιάξουμε με αυτόν μουσταλευριά ή μουστοκούλουρα. 
  • Αν όμως συνεχίσουμε να τον σιγοβράζουμε αυτός θα πυκνώνει και θα σκουραίνει μέχρι που στο τέλος θα πάρουμε ένα πηχτό σκούρο σιρόπι που είναι το πετιμέζι. Αυτό διατηρείται για χρόνια σε βάζο εκτός ψυγείου και είναι ένα καταπληκτικό προϊόν ισάξιο του μελιού.
Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 
  1 κούπα υγρα = 250ml
1 κούπα στερεά   = 140 γρ

ΤΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΎΛΟΥΡΑ πάμε να τα φτιάξουμε 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα λάδι ανακατεμένο με καλαμποκέλαιο (επειδή είναι ελαφρύτερο)
  • 1 και 1/2 κούπα πετιμέζι 
  • 1 κούπα μούστο (250ml)
  • 1 και 1/4 -1/2  κούπα ζάχαρη καστανή ή  κρυσταλική ζάχαρη (250_300γρ)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ)
  • 2 κουταλάκια γλυκού σόδα (10 γρ )
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (10 γρ)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκου γαρίφαλο σε σκόνη
  • μιά πρέζα αλάτι 
  • 2 κουταλίες του γλυκού κονιάκ (30ml)
  • 2 βανίλιες με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κιλό και 200-300 γρ αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι (125 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό φρέσκο λεμόνι (30 ml )
  •  σουσάμι για  το τέλος

Σημέωση η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετική -μεζούρα των 250 ml

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
  • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε  λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι ανακατεμένο με το μούστο πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα,το κονιάκ.το χυμό λεμόνι και το γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να ξεχυλίσει και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο- λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, ελαστική και λιπαρή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, δεν την παιδεύουμε πολύ γαιτί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι της.
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για  30-40  λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζύγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40- 50 γρ.αναλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες η ακόμα και σαλιγκαρακια όπως έκανα εγώ 
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα, αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε  μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  •  Προσοχή αν δεν έχουμε πετιμέζι  βάζουμε μόνο μούστο
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
  • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!! 












Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές