Σελίδες

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ






Υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια με γεύση  τσουρεκιού και γιαούρτι  μαλακά και αφράτα,δοκιμάστε τα !

ΥΛΙΚΑ :
 1 κιλό αλεύρι για όλες της  χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω .
200 γρ  βούτυρο μισό πρόβειο και  μισό αγελαδινό 
200 γρ  γιαούρτι  στραγγιστό  
3  αυγά  μέτρια  
2 κούπες ζάχαρη 
2 βανίλιες (χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια -ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι 
2 γρ  μαστίχα τριμμένη  με λίγη ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ξύσμα και λεμονιού 
2/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι ΦΡΈΣΚΟ
1 κουταλιά της σούπας αμμωνία  
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1  κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε  καλά ένα πορτοκάλι και καθαρίζουμε το λευκό  μέρος  από τις φλούδες του πορτοκαλιού και τις βράζουμε για 10 λεπτά να  ξεπικρίσουν  και τις αλέθουμε στο μπλέντερ  να  γίνει πολτός και προσθέτουμε στο χυμό πορτοκάλι την αμμωνία .                             
  2. Χτυπάμε το βούτυρο που το έχουμε σε θερμοκρασία  δωματίου  με τη ζάχαρη  5-6  λεπτά μέχρι ν' ασπρίσει.Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού αν θέλουμε   ή 1 κουταλιά της  σούπας  τον πολτό  πορτοκαλιού  που έχουμε  ετοιμάσει πιο πάνω .

  4. Προσθέτουμε  στο  μείγμα του  βουτύρου,το μπέικιν πάουντερ , το  μαχλέπι , το γιάουρτι  και το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και το μπείκιν πάουνταρ και τον χυμό εναλλάξ και ζυμώνουμε έτσι ώστε να είναι μαλακή η ζύμη μας και να  μην κολλάει στα χέρια  μας  και εύπλαστη ζύμη . 
  5.    Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 60 λεπτά
    Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.35-40 γρ το κάθε κομμάτι και τα δίνουμε σχήμα  όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω
    Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με 1 κουταλιά γάλα
    Ψήνουμε στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο)
  6. .*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορείτε να αλείφεται τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης. 
    Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε κακάο σε ένα μέρος του μείγματος και να έχετε δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχεδιάκια.
     Την  συνταγή  πήρα από  το περιοδικό  ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ  ΑΛΕΥΡΙ ,έβαλα  και έγω την δική  μου πινελιά ,προσθεσα  αυτή  την  φορά  γιαούρτι  στραγγιστό  


Φρέσκο πρόβειο βούτυρο και φρέσκο αυγουλάκι 



                                                                           
Μερικά  μυστικά για  τέλεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για  τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε   στα κουλουράκια μας έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.

 Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γίνεται να μην βάλουμε αμωνία

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας ! Μπορείτε να μην βάλετε, αν δε θέλετε, προσθεστε μπεικιν παουντερ και σόδα .🥰

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας ! Μπορείτε να μην βάλετε, αν δε θέλετε, προσθεστε μπεικιν παουντερ και σόδα .🥰