Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ





Απόγευμα Κυριακής και μας πιάνει μια λιγούρα... μαμά πόσο θα ήθελα να φάω κουλουράκια πασχαλινά ..μου λένε τα κοριτσάκια  μου ... .
Από το ψυγείο έλειπαν τα αυγά .. είχα μόνο ένα .. τώρα  τι  κάνουμε  .. Κανένας πανικός ετοιμάζω κουλουράκια μόνο με χυμό πορτοκάλι και φυσικά λάδι ελαφρύ ..  φτιάξαμε νηστίσιμα κουλουράκια ..για όλες τις  ώρες, με το γάλα ..με τον πρωινό καφέ...το τσάι.. μας   Μόνο που ήταν  νύχτα  και φυσικά  οι  φωτογραφίες  είναι λίγο  σκοτεινές ..





ΥΛΙΚΑ :
250 ml λάδι ελαφρύ (1 κούπα)
250 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο (1 κούπα)
200 γρ ζάχαρη ( 1κούπα)
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμόνι 
650-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου  (5 κούπες περίπου)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι  (προαιρετικά )
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά )
λίγη κανέλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βγάζουμε όλα τα  φρούτα από το ψυγείο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου  .
  • Χτυπάμε πρώτα το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά με το μίξερ
  • Προσθέτουμε το χυμό που μέσα έχουμε διαλύσει την σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα . συνεχίζουμε το χτύπημα και το ξύσμα, τις  βανίλιες το μέλι και το κονιάκ
  •  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι,το  μπέικιν πάουντερ και την κανέλα .
  •  Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το αυγουλοδάρτη .Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια ελαφρά
  • Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ,αλλά να είναι απαλή και μαλακή, ίσα -ίσα να κολλάει λίγο στα  χέρια μας.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για  30-40λεπτά, θα σφίξει όσο πρέπει.στο ψυγείο.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια των 30-40 γρ και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε 
  •  Αλείφουμε τα κουλουράκια μας με γάλα αμυγδάλου να γυαλίσουν  και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 
  • Ψήνουμε  στους 170-18ο  βαθμούς C για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 
Έτοιμα καλοψημένα  και πολύ νόστιμα 





























Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγέςαλάτι

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

CALZONE ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Η  πίτσα CALZONE είναι μια ιταλική εκδοχή πίτσας διπλωμένη με κυκλικό σχήμα που βασίζετε σε ζύμη πίτσας με γέμιση σάλτσας και τυρί μοτσαρέλα,ρικότα ή παρμεζάνα με σαλάμι ή ζαμπόν,λαχανικά ή ότι γέμιση αγαπάει η όρεξης σας.Εγώ έφτιαξα με διάφορες εκδοχές γέμισης και θα σας τις παρουσιάσω ... σήμερα με κρέμα σοκολάτας με την Βασική γλυκιά ζύμη 



ΥΛΙΚΑ:

1 δόση από την ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ προσθεσα βανίλια *
Ξύσμα από πορτοκάλι και  Κρέμα σοκολάτας -μπανάνα -καρύδια 
ή merenta και κομμάτια σοκολάτας ,

1 αυγό διαλυμένο με 3 κουταλιές γάλα για το τέλος ή σκέτο γάλα όπως έκανα εγώ 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ, ετοιμάζουμε μια ζύμη ελαστική που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας,
  • Εγώ τα ζύμωσα το βράδυ και άφησα την ζύμη στο ψυγείο και το πρωί, έβγαλα την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την ετοίμασα για ψήσιμο  
  • Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 110-120 γρ .
  • Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μιας σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτά καλά σκεπασμένα.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με λαδωμένα χέρια δίνουμε σχήμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω προσθέτουμε την γέμιση και κλείνουμε με τα χέρια μας και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 20 ακόμα,στην συνέχεια τα περνάμε με διαλυμένο κρόκο και γάλα .
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για15-18 λεπτά όχι περισσότερο στους 170-180 βαθμούς C.
  • Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν . 
Κρέμα σοκολάτας :
 ΓΕΜΙΣΗ:
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα  στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι γάλα 
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ 
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)


  •  Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  •  Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα   
  •  Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε 





* Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..

ΥΛΙΚΑ:

560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά  ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια 
ξύσμα από πορτοκάλι 
200 γρ παγωμένες σταγόνες σοκολάτας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε και 2-3  κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ








ΥΛΙΚΑ:

1 δόση από την  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ  προσθεσα βανίλια * Και αν  τα θέλετε πιο  γλυκά προσθέστε ακόμα 40-50 γρ ζάχαρη στην αρχική συνταγή 
Ξύσμα από πορτοκάλι και πρόσθεσα 200γρ σταγόνες σοκολάτας 
1 αυγό διαλυμένο με 3 κουταλιές γάλα για το τέλος ή σκέτο γάλα όπως έκανα εγώ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Ετοιμάζουμε τα υλικά της ζύμης σύμφωνα με την εκτέλεση της  ΒΑΣΙΚΗ ΓΛΥΚΕΙΑ ΖΥΜΗ, ετοιμάζουμε μια ζύμη ελαστική που κολλάει ελαφρά στα χέρια μας,η ζύμη μας θα είναι ζεστή,την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να κρυώσει. Παίρνουμε τις σταγόνες σοκολάτας που τις έχουμε βάλει στον καταψύκτη μας να παγώσουν για 2-3 ώρες και τις ενσωματώνουμε-ζυμώνουμε στο ζυμάρι με απαλές κινήσεις.Βάζουμε το ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ να  φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου. καλά σκεπασμένο,θα χρειαστούν 2-3 ώρες να ανέβει-ξεκουραστεί η ζύμη μας 
  • ΠΡΟΣΟΧΗ όχι σε προθερμασμένο φούρνο θα λιώσουν οι σταγόνες σοκολάτας.Εγώ τα ζύμωσα το βράδυ και άφησα την ζύμη στο ψυγείο και το πρωί, έβγαλα την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την ετοίμασα για ψήσιμο  

  • Βγάζουμε την φουσκωμένη ζύμη μας με λαδωμένα χέρια και την αδειάζουμε πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας και της κάνουμε μερικά διπλώματα με τα χέρια μας να γίνει ομαλή.
  • Μοιράζουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια ίσου βάρους το καθένα 100-110 γρ .
  • Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μιας σφαίρας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτά καλά σκεπασμένα.
  • Παίρνουμε κάθε κομμάτι και με λαδωμένα χέρια δίνουμε σχήμα μπάλας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Αφού τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 20 ακόμα,στην συνέχεια τα περνάμε με διαλυμένο κρόκο και γάλα .
  • Ψήνουμε τα ψωμάκια μας για 20 λεπτά όχι περισσότερο στους 170-180 βαθμούς C.
  • Εγώ πάντα κάνω διπλή δόση και τα αποθηκεύω σε σακουλάκια ζίπ-λοκ και τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα βγάζω σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγώσουν . 







* Εδώ έχω την συνταγή ξανά ..

ΥΛΙΚΑ:

560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια )

1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά  ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά 
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια 
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ ) 
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια 

ξύσμα από πορτοκάλι 
200 γρ παγωμένες σταγόνες σοκολάτας 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα,μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε και 2-3  κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να  είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ή το λάδι,το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε  να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή 
    • Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο να ανέβει για με 2 ώρες ..
    • Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους  180 βαθμούς σε προθερμασμένο  φούρνο ! ,.
    • Μπορούμε ακόμα και να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε  στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της ζύμης
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ


Το μπουρανί μαγειρεμένο από τα χρυσά χεράκια της αδερφής μου Ευγενίας .
Καλημέρα σας φίλοι μου το "Πλάθω ζυμαράκια'' αυτή  τη φορά δεν έχει συνταγή με ζυμαράκια αλλά μια τοπική συνταγή που μαγειρεύετε ανήμερα της  Καθαρής Δευτέρας  .Το ΜΠΟΥΡΑΝΙ το φαγητό των φτωχών ,έτσι το λένε στον τόπο μου!
Είναι μια χυλωμένη λαχανόσουπα που την τρώνε όλο το χρόνο στον Τύρναβο. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, στο έθιμο του Μπουρανίου το μαγειρεύουν άνδρες και το καταναλώνουν με ευχαρίστηση οι καρναβαλιστές στην γιορτή του Φαλλού.Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευαζόταν το «Μπουρανί».Αφού γινόταν το μπουρανί που είχε την μορφή σούπας σερβιριζόταν στους «μυουμένους» ως μέθεξη – συμμετοχή στα δρώμενα – και έτσι άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.
Το γνωρίζω μιας και μεγάλωσα σε χωριό κοντά στον Τύρναβο . Αλλά και στο χωριό μου γιορτάζουμε κάθε χρόνο τα Κούλουμα έθιμο της καθαρής Δευτέρας πάντα με το Μπουρανί και την πατροπαράδοτη Φασολάδα στο καζάνι!


Στο χωριό μου ,το Δαμάσι..ένα εύπορο χωριό θα έλεγα όπου καλλιεργούν κατά κύριο λόγο αμπέλια.Την πρώτη ύλη για το κρασί και το τσίπουρο. ρέει άφθονο αυτές τις μέρες των απόκρεων , και την ημέρα της  καθαρής Δευτέρας στην πλατεία του χωριού μου 
Πάμε να δούμε από την αρχή το έθιμο της αποκριάς στο χωριό μου ..το βράδυ της Πέμπτης  9 Μαρτίου στο κέντρο του χωριού στην πλατεία, με την πρωτοβουλία πάντα του προέδρου του χωριού έγινε το άναμμα της μεγάλης αποκριάτικης φωτιάς όπου συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι με πολύ μουσική και πολύ φαγητό.
Παλιότερα κάθε γειτονιά όλη εβδομάδα άναβε την δική της φωτιά «μπαρμπαριά...» και γλένταγαν με το δικό τους τρόπο, χορό γύρο από την φωτιά και με μπόλικο κρασάκι και με  μεζεδάκια που ψήνονταν στην φωτιά .Κάθε νοικοκυρά ετοίμαζε το αλμυρό ή γλυκό κέρασμα της  και το πρόσφερε σε κάθε επισκέπτη που θα έρχονταν στην παρέα να δώσει τις ευχές του και την Κυριακή της Τυρινής άναβαν την μεγάλη φωτιά στην πλατεία του χωριού και εκεί μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι και διασκέδαζαν με πολύ χορό και κρασί και τραγούδαγαν όλοι μαζί το παραδοσιακό δημοτικό αποκριάτικο τραγούδι της Θεσσαλίας, “τς μεγάλις τς’ απουκριές που τς’ ανάβουν τς φουτιές”.. Σήμερα αυτό το έθιμο έχει σταματήσει δυστυχώς.






Την καθαρή Δευτέρα το πρωί ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου ετοίμασε μια μεγάλη γιορτή με το γαϊτανάκι, το μπουρανί και τη φασολάδα. Φυσικά είχε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό, όπου τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συλλόγου, χόρεψαν παραδοσιακούς και αποκριάτικους χορούς,ακόμα το χορό έσυραν τα μέλη του Συλλόγου και μετά η πλατεία γέμισε από όλο τον κόσμο που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση 
Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η σαρακοστή και για αυτό το λόγο όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δαμασίου μοίρασε δωρεάν στον κόσμο που γέμισε την πλατεία, μπουρανί, φασολάδα, ξινά, ελιές και κρασί.
Οι φωτογραφίες είναι από την υπέροχη δουλειά που έκανε ο φίλος και συγχωριανός  μου Αστέριος Σείζης  https://www.facebook.com/asterios210.stelios και εδώ
Και φυσικά τον ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό να το χρησιμοποιήσω !
Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας στο χωριό μου , είναι και το περίφημο γαϊτανάκι,ένας χορός ή ακριβέστερα ένα χορευτικό παιγνίδι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διάθεση των εορτών.
Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες τού Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χορευτικός χαρακτήρας του δεν άφηναν κανέναν αδιάφορο!Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο, κοντάρι, στο κέντρο από την κορυφή τού οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα (ο αριθμός ποικίλει).Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και είναι αυτές που δίνουν το όνομά τους και στο έθιμο. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.Καθώς κινούνται γύρω από τον στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν, πλέκουν τις κορδέλες γύρω από τον στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς, με τον ίδιο τρόπο που έπλεκαν παλιά οι γυναίκες τα γαϊτάνια και στόλιζαν τις παραδοσιακές φορεσιές.
Όταν οι κορδέλες έχουν όλες τυλιχτεί και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά στο κοντάρι, αντιστρέφεται η φορά του χορού και αφού τα γαϊτάνια ξετυλιχτούν ο χορός τελειώνει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αιώνων, διαφόρων αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας.

Πάμε να φτιάξουμε το μπουρανί 
ΥΛΙΚΑ :
1 και 1/2 κιλού σπανάκι και τσουκνίδα και ότι άλλα άγρια χόρτα υπάρχουν (ανάλογα την εποχή)
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 λεμόνι
1 ποτήρι ελαιόλαδο (250m )
αλάτι, πιπέρι
2 ποτήρια νερό (500ml)
μπούκοβο και άνηθο (προαιρετικά για να τραβάει το κρασάκι )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε καλά τα χόρτα και προσθέτουμε και ξίδι για ακόμα καλύτερο καθάρισμα και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
  • Τα ζεματίζουμε-αχνίζουμε  χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να πέσει λίγο όγκος τους .Μετά από περίπου 10 λεπτά ρίχνουμε μέσα  το νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό ποτήρι λάδι και το λεμόνι σε χυμό.Χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και τα αφήσουμε να βράσουν για μια-μιάμιση ώρα. Όσο πιο πολύ βράσουν τόσο το καλύτερο.
  • Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το χυλό. Σε ένα ποτήρι λίγο με χλιαρό νερό διαλύουμε το αλεύρι καλά, να μην σβολιάσει.Όταν περάσει η ώρα βρασμού, ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι, γιατί θέλουμε η σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην “πιάσει” το φαγητό στον πάτο.Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι και σε 5 λεπτά το κατεβάζουμε από την φωτιά. Είναι έτοιμο!

Σερβίρεται πάντα με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι
Λίγα μυστικά ακόμα:Μια άλλη παραλλαγή είναι αφού ζεματίσουμε το σπανάκι και τα χόρτα μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα με λαδάκι τα τσιγαρίζουμε με ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά συνεχίζουμε με το νερό και τα υπόλοιπα.
Επίσης τρώγεται με λαγάνα και ελιές και την πατροπαράδοτη φασολάδα στο τραπέζι της Καθαρής 
Το βράσιμο της πατροπαράδοτης φασολάδας και του μπουρανιού και το σερβίρισμα στους ντόπιους αλλά ξένους  επισκέπτες  
Το μπουρανί 
                         Καλή σαρακοστή!!!!!!
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!
Η φωτογραφία είναι της φίλης από το fb που έφτιαξε την συνταγή μας Ιωάννα
Ανδρίτσου !! Μπράβο !! Σας ευχαριστούμε  για την εμπιστοσύνη σας !!