Απόγευμα Κυριακής και μας πιάνει μια λιγούρα... μαμά πόσο θα ήθελα να φάω κουλουράκια πασχαλινά ..μου λένε τα κοριτσάκια μου ... .
Από το ψυγείο έλειπαν τα αυγά .. είχα μόνο ένα .. τώρα τι κάνουμε .. Κανένας πανικός ετοιμάζω κουλουράκια μόνο με χυμό πορτοκάλι και φυσικά λάδι ελαφρύ .. φτιάξαμε νηστίσιμα κουλουράκια ..για όλες τις ώρες, με το γάλα ..με τον πρωινό καφέ...το τσάι.. μας Μόνο που ήταν νύχτα και φυσικά οι φωτογραφίες είναι λίγο σκοτεινές ..
ΥΛΙΚΑ :
250 ml λάδι ελαφρύ (1 κούπα)
250 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο (1 κούπα)
200 γρ ζάχαρη ( 1κούπα)
200 γρ ζάχαρη ( 1κούπα)
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμόνι
650-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου (5 κούπες περίπου)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά )
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (προαιρετικά )
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά )
λίγη κανέλα
λίγη κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Βγάζουμε όλα τα φρούτα από το ψυγείο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου .
- Χτυπάμε πρώτα το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά με το μίξερ
- Προσθέτουμε το χυμό που μέσα έχουμε διαλύσει την σόδα και συνεχίζουμε το χτύπημα . συνεχίζουμε το χτύπημα και το ξύσμα, τις βανίλιες το μέλι και το κονιάκ
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι,το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα .
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το αυγουλοδάρτη .Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια ελαφρά
- Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ,αλλά να είναι απαλή και μαλακή, ίσα -ίσα να κολλάει λίγο στα χέρια μας.Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40λεπτά, θα σφίξει όσο πρέπει.στο ψυγείο.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια των 30-40 γρ και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε
- Αλείφουμε τα κουλουράκια μας με γάλα αμυγδάλου να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Ψήνουμε στους 170-18ο βαθμούς C για 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγέςαλάτι