Ανήμερα της ημέρας του Λαζάρου οι γυναίκες για τηn ψυχή του Λαζάρου ζύμωναν κουλούρια τα λαζαράκια ,τα λαζαρούδια και τα μοίραζαν στα παιδιά .
"Το Λάζαρο δεν πλάσεις ψωμί δεν θα χορτάσεις "έλεγαν μια και ο αγαπημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πώς είχε παραγγείλει :Όποιος ζυμώσει και με πλάσει το φαρμάκι μου να πάρει
Στα Λαζαράκια οι νοικοκυρές έδιναν το σχήμα του ανθρώπου σπαργανομένου όπως και ο Λάζαρος στις εικόνες
Έφτιαχναν τόσους Λαζαράδες όσα και τα παιδιά της οικογένειας και για μάτια έβαζαν 2 γαρύφαλλα
Οι αρραβωνιασμένες κοπέλες στην Κω ετοίμαζαν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού με πολλά καλούδια γεμισμένο και κεντημένο,όπως οι κουλούρες του γάμου ,για το στείλουν στο γαμπρό.
Τα λαζαρούδια οι νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια ,αμύγδαλα. σταφίδες και μέλι και πολλά μυρωδικά και τα παιδιά τα τρώγανε ζεστά ή ανακάτευαν τις σταφίδες με την ζύμη
Έφτιαχναν τόσους Λαζαράδες όσα και τα παιδιά της οικογένειας και για μάτια έβαζαν 2 γαρύφαλλα
Οι αρραβωνιασμένες κοπέλες στην Κω ετοίμαζαν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού με πολλά καλούδια γεμισμένο και κεντημένο,όπως οι κουλούρες του γάμου ,για το στείλουν στο γαμπρό.
Τα λαζαρούδια οι νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια ,αμύγδαλα. σταφίδες και μέλι και πολλά μυρωδικά και τα παιδιά τα τρώγανε ζεστά ή ανακάτευαν τις σταφίδες με την ζύμη
ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλερι για όλες τις χρήσειςΜύλοι Γεωργανάδων ίσως και περισσότερο
25 γραμμάρια μαγιά φρέσκια ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
60-80 γρ ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά μας αρέσουν )
5 γρ αλάτι
300 ml χλιαρό νερό ή (150 ml χλιαρό νερό και 150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι )
40 ml λάδι ελιάς και 40 ml καλομποκέλαιο
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι τουγλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/4 κουταλάκιτου γλυκού κακουλέ -καρδαμο
γλυκάνισο 2-3 σποράκια( προαιρετικά βράζουμε 50 ml νερό από την παραπάνω ποσότητα με 2-3 σπόρια από γλυκάνισο και το προσθέτουμε στην ζύμη μας χλιαρό )εμάς δεν μας αρέσει και δεν τον πρόσθεσα
ΓΕΜΙΣΗ :
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια αιγίνης
2 κουταλιές της σούπας καρύδια
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Γιαδιακόσμηση:γαρίφαλα (μπαχαρικά)
EKTEΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά με το μισό νερό χλιαρό πάντα 150 ml και μια κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.όπως φαίνεται στην φωτογραφία παρακάτω.
Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι,την ζάχαρη,το λάδι και το υπόλοιπο το χλιαρό νερό ,ρίχνουμε την φουσκωμένη μαγιά και το αλάτι και τα αρώματα και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας, περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες .
Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά,λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
Αν το ζυμώσουμε στο χέρι όλα μαζί σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά,λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1-2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιαστεί ο όγκος του
Όταν πια φουσκώσει το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και δίνουμε σχήμα στο ζυμαράκι μας όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές