Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙ










Τι σας έχω.. τι σας έχω πάλι  ....  Ελάτε να ζυμαροπλάσουμε πάλι με τι άλλο με τσουρεκοζύμη !
Έχει ξεκινήσει η νηστεία αλλά εμείς δεν πτοούμαστε!!! Σας έχω την τέλεια συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι με μέλι!
Πριν όμως προχωρήσω σε αυτή τη συνταγή θέλω να σας πείσω πρώτα να την φτιάξετε! Μην την απορρίπτεται…με το που ακούτε  ότι έχει μέλι.... Ένα  είναι σίγουρο δεν διαφέρει και τόσο από το κανονικό! Τουλάχιστον, όσοι το δοκίμασαν αυτό είπαν!
Yγρασία και ίνες έχει το τσουρέκι μας ! Έχει το άρωμα του μελιού που εμάς μας αρέσει .Καταλαβαίνεις ότι τρως μέλι! 
Θέλω να τονίσω ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το μέλι,το τσουρέκι μας έχει λίγη περισσότερη υγρασία από το κλασσικό γνωστό τσουρέκι που ξέρουμε και προτιμάμε όλοι μας ! Αυτό δεν είναι όμως καθόλου κακό! 
Στο φούσκωμα οι χρόνοι είναι λίγο παραπάνω από τα κλασικά τσουρέκια…λόγω βάρους που έχει το μέλι. Και το βασικότερο, όταν θα τα πλάθεται θα έχετε μαζί σας βοηθώ το λάδι για να μην κολλάει στα χέρια.
Για το τέλος θα ήθελα να σας παραπέμψω στα μυστικά ... πως θα φτιάξουμε ένα τέλειο τσουρέκι πριν ξεκινήσετε να κάνετε οτιδήποτε, απλά και μόνο για να διαβάσετε κάποια μυστικά για το τέλειο αποτέλεσμα! Το θεωρώ απαραίτητο! Ισχύουν όλα όπως τα ξέρετε !!!! Αν σας αρέσει η γεύση του μελιού  φτιάξτε το 
Την ιδέα την δανείστηκα από τα Πασχαλινά νηστίσιμα τσουρέκια με  μερικές αλλαγές και την προσθήκη  του μελιού αντί ζάχαρης  
ΥΛΙΚΑ:

740-750 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
40 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια  ξερή  μαγιά 
200-220 μέλι και 40 γρ ιμβρερτοποιημένη ζάχαρη    ή  230-250 γρ μέλι  μόνο αν δεν θέλετε
5 γρ αλάτι 
100 ml χλιαρό νερό ή αμυγδαλόγαλα  
240 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού  
ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
60 ml λάδι ελιάς και 40
 ml καλαμποκέλαιο και 10-20 ml ακόμα καλαμποκέλαιο για το ζύμωμα-τραβήγματα  
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ και 
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι 
νεράκι ζεστό και λίγο μέλι για το τέλος
φυλέ αμυγδάλου και λίγη καστανή ζάχαρη για το τέλος .

 1   ΓΕΜΙΣΗ :  
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα.
50 γρ ταχίνι 
λίγο κονιάκ (προαιρετικά )
και καρυδόψιχα ή φουντούκια τριμμένα στο μπλέντερ .

ή ταχίνι σοκολάτα έτοιμο από το σούπερ μάρκετ 

2 ΓΕΜΙΣΗ :
2 κουταλιές της σούπας κακάο 
60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 70 % κακάο 
4-5 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού 
και καρυδόψιχα τριμμένη ή αμύγδαλα 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 100 ml ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας μέλι,100 γρ από το αλεύρι που ζυγίσαμε και κοσκινίσαμε και διαλύουμε την μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές το αλεύρι και προσθέτουμε και το αλάτι(κρατάμε λίγο και  το προσθέτουμε προς το τέλος ίσως και να μην το χρειαστούμε)προσθέτουμε σταδιακά και τα άλλα υλικά  το υπόλοιπο μέλι,το χυμό,την φουσκωμένη μαγιά,το ξύσμα, την βανίλια και το λάδι,το κακουλέ,το μαχλέπι και το χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε για 15-20 λεπτά μια μαλακιά,ελαστική ζύμη που κολλάει στα χέρια μας ελαφρά.Μετά μερικά λεπτά η ζύμη θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα  τοιχώματα του κάδου-μπολ,αν όχι συνεχίζουμε το ζύμωμα,δεν το σταματάμε σε δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο!
  • Εγώ  τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 25 λεπτα..
  • Παίρνουμε με λαδωμένα χέρια την ζύμη μας και την αφήνουμε πάνω σε λαδωμένο πάγκο, βάζουμε λάδι στις παλάμες μας και τις κάνουμε ζυμώματα-τραβήγματα και μετά την ανοίγουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τις κάνουμε μαζέματα,όλο αυτό το κάνουμε 5-6 φορές,την βάζουμε σε μπολ λαδωμένο και λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,περίπου 2-3 ώρες . 
  • Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι το τσουρέκι με μέλι θέλει παραπάνω χρόνο να φουσκώσει από το κανονικό !
  • Χωρίζουμε την ζύμη μας σε ίσα μέρη και ανοίγουμε σε φύλλο και  βάζουμε το σοκολατοταχινι  κλείνουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες .ανάλογα με τα γούστα μας.Εγώ εδώ έκανα αυτή με τα δύο κορδόνια, μου αρέσει και είναι εύκολη και γρήγορη,βλέπετε τις φωτογραφίες πιο κάτω θα σας βοηθήσουν πολύ .Μοιράζω τη ζύμη σε 6 κορδόνια 250-300 ανάλογα και ετοιμάζω 3 πλεξούδες,πάντα με την βοήθεια λαδιού στα χέρια μου όταν κολλάει η ζύμη στο πλάσιμο  
  • Μεταφέρουμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά. 
  •  Στη συνέχεια περνάμε με ένα πινέλο λίγο λαδάκι με λίγο νεράκι ή μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και καστανή ζάχαρη .
  • Στη τοποθετούμε ένα  μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου,αλλά σε σημείο που δεν έχει τσουρέκι συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς και κατεβάζουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω και κάτω για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν!Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη!
  • Ξανά έφτιαξα  τα  τσουρέκια  και  μείωσα  το  μέλι 200 γρ  και  ήταν  πολύ καλό  .και με  μικρότερη ποσότητα ..







Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Εξαιρετικα φαινονται τα τσουρεκια σας.Συγχαρητηρια!!!Καλοφαγωτα.
Η ιμβερτοποιημενη ζαχαρη μπορει να αντικατασταθει;;Ευχαριστω πολυ

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας ! φυσικά μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη την ποσότητα της ιμβερτοζάχαρης !

Unknown είπε...

Καλησπερα σας μπορω να βάλω ιμβερτοζάχαρο μόνο αντι για μέλι;

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας!!χριστός ανέστη !! Χρόνια πολλά! Ναι μπορείτε να βάλετε ζάχαρη και ιμβερτοζαχαρη

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Εδώ θα βρείτε την άλλη συνταγή με ζάχαρη και ιμβερτοζαχαρη ..https://plathozymarakia.blogspot.com/2017/03/blog-post_14.html?m=1