Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ









Να 'μαστε πάλι εδώ  με ζυμαράκια  και  τον καινούργιο  χρόνο  Ας ευχηθούμε και πάλι ευτυχισμένο το νέο έτος ...

Μια  συνταγή που αγαπάμε πάρα  πολύ ..κουλούρι με ταχίνι ...αυτή την φορά δεν έφτιαξα ατομικά  κουλούρια αλλά  μια  μεγάλη κουλούρα .. Ένα από τα  χριστουγεννιάτικα  πρωινά  δεν είχαμε  ψωμάκι να  φάμε και οι μικρές  ήθελαν  ζεστό  κουλούρι για  το πρωινό τους ..ετοίμασα και  εγώ διπλή δόση για  να  έχουμε και για  το μεσημεριανό μας  ...  Δοκιμάστε να  φάτε ζεστή φασολάδα  με τραγανό ζεστό κουλούρι και ελιές ...Εμείς πάντως  τρελαινόμαστε...Δεν θα  σας δείξω τα  κουλούρια  γιατί δεν  πρόλαβα να βγάλω φωτογραφίες..φαγώθηκαν  ζεστά  αλλά  την κουλούρα ... τραγανή και μαζί αφράτη...Η συνταγή είναι από Κουλούρια με ταχίνι


ΥΛΙΚΑ:

200 ml νερό χλιαρό 
150 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 100 ml  σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml γάλα )
1 αυγό  μέτριο  (το δικό  μου  ήταν μεγάλο )
30 ml ελαιόλαδο
50 γρ ζάχαρη καστανή και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη ή 80-90 γρ ζάχαρη 
8 γρ αλάτι
1κουταλιά της σούπας ξύδι 
25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
650-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ανάλογα  το αλεύρι και το μέγεθος  του αυγού 
20 γρ ταχίνι.
Σουσάμι και πετιμέζι ή ζαχαρόνερο για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου
  •  Προσθέτουμε  το λάδι ,το ταχίνι. το αυγό το αλάτι, το ξύδι και το  αλεύρι και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε   σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί  την άφησα  να  φουσκώσει.
  • Αφήνουμε για 40 -45 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 80 -100 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αν θέλουμε  να κάνουμε κουλούρα. μοιράζουμε την ζύμη μας  σε 10 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε κορδόνια το καθένα και ανά δύο τα  κάνουμε σπίρα όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω ..τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.και τα  τοποθετούμε στο ταψί ..
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 20  λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .




   


                                                                                         Καλή χρονιά
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2020


Αγαπημένοι φίλοι!
Ευχόμαι  η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη,, αισιοδοξία και πάνω απ’ όλα ελπίδα για  τον καθένα  ξεχωριστά !
Ελπίδα ότι ο νέος χρόνος θα σβήσει τα άσχημα, και στην θέση  του θα φέρει καλές και ευτυχισμένες στιγμές και  θα φέρει πολλά χαμόγελα σε όλους μας !
Καλή  , ευλογημένη και  ευτυχισμένη χρονιά!



Θα είμαστε και πάλι κοντά σας μετά τα Φώτα, με πολλά πολλά πλάθω ζυμαράκια .

H συνταγή για  όσους  θέλουν να  φτιάξουν  αυτά  τα  υπέροχα  μπισκοτάκια βουτύρου ..θα  τα  βρείτε ΕΔΩ   












                                        ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ -ΕΥΤΥΧΙΑ- ᾹΓΑΠΗ  -ΕΥΛΟΓΙΑ 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ









Κουλούρα της Thomaei έτσι την ονόμασε μερικά χρόνια πριν όταν την έφτιαξα για πρώτη φορά  η μικρή μου κόρη.Είναι μια από τις πρώτες συνταγές που έχω ετοιμάσει στην κουζίνα μου για το κολατσιό των κοριτσιών μου, νηπιαγωγείο τότε η μεγάλη μου .
Ψάχνοντας στις συνταγές μου την ανακάλυψα και την ετοίμασα ξανά και  σας την παρουσιάζω  Ζύμη brioche-ελληνικά ζύμη τσουρεκιού αρμυρή... της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα,γεμάτη ίνες.
Ετοιμάστε για το χριστουγεννιάτικο πρωινό της οικογένειας σας,για το απογευματινό σας τσάι με τις φίλες σας. Μην φοβηθείτε προσθέστε μπόλικα υλικά στην γέμιση και θα έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα 
Ένα αρμυρό τσουρέκι με  ίνες σαν το  κανονικό .. εμείς   το  ετοιμάζουμε για  βασιλόπιτα και το  τρώνε  τα  παιδάκια τις  παρέας  μας  κάθε  χρόνο, προσθέτω και το φλουρί και  τα  παιδάκια  αλλά  και οι μεγάλοι  το απολαμβάνουμε 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  και 2-3 κουταλιές ακόμα  ανάλογα  το αλεύρι μας 
  • 35 γρ ζάχαρη  ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μέτρια 
  • 1 ασπράδι 
  • 60 γρ βούτυρο  ή μισό λάδι και μισό βούτυρο 
  • 180 ml ζεστό γάλα  (εγώ έβαλα 90 ml γάλα και 90 ml κεφίρ .αν δεν θέλετε  το κεφίρ βάλτε γιαούρτι αραιωμένο με γάλα ).
  • 25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250 γρ ζαμπόν γαλοπούλας κομμένο σε καρεδάκια
  • 250 γρ τυρί τύπου goudaσε καρεδάκια
  • 100 γρ μοτσαρέλα  τριμμένη 
  • 1-2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
  • Ελιές 
  • Λίγη πάπρικα  
  • Λίγο μαύρο πιπέρι 
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα  για το τέλος
  • σουσάμι και λιναρόσπορο για το τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :
  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την
    διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
    προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα
    αυγά  το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη που να  κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ,αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα 
    • (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε
      μέσα στο ζεστό φούρνο.
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα είναι το  δεύτερο μου χέρι πια  και δεν ζυμώνω στα χέρια πλέον .
    •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο ή λαδωμένο μοιράζουμε την σε 13 ισόποσα κομμάτια την 75 γρ και ένα ακόμα των 50 γρ και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν και στην συνέχεια  τα ανοίγουμε σε πιτούλες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες 
    • Πασπαλίζουμε με ότι γέμιση θέλουμε! (εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,
      ζαμπόν γαλοπούλα ότι είχε το ψυγείο μας σήμερα)
    • Κλείνουμε το φύλλο και με το πιρούνι το σφραγίζουμε  αφού πρώτα έχουμε  βουρτσίσει την ζύμη με λίγο νεράκι... συνεχίζουμε μέχρι νε τελειώσει  η ζύμη μας .
    • Σε ένα ταψί που έχουμε  βάλει λαδόκολλα τοποθετούμε τα  κομμάτια  σε σχήμα τριαντάφυλλου όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες .
    • Αφήνουμε την ζύμη μας  να ξεκουραστεί για 20 λεπτά 
    • Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε το τριαντάφυλλο  μας.Πασπαλίζουμε με  λίγο σουσάμι και λιναρόσπορο 
    • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 30 λεπτά και  αν  πάρει χρώμα  το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα  20 λεπτά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.


Ζύμη  brioche - ελληνικό τσουρεκιού αρμυρό  της λείπει μόνο  η ζάχαρη και τα αρώματα ,γεμάτη ίνες ΥΠΕΡΟΧΗ !!  Την συνταγή την  βρήκα σε ιταλικό σάιτ ..πριν χρόνια και δεν έχω κρατήσει το όνομα του.






                                              ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ -ΕΥΤΥΧΙΑ ᾹΓΑΠΗ 

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΤΗΟΜΑΕΙ





Κουλούρα της Thomaei έτσι την ονόμασε μερικά χρόνια πριν όταν την έφτιαξα για πρώτη φορά  η μικρή μου κόρη.Είναι μια από τις πρώτες συνταγές που έχω ετοιμάσει στην κουζίνα μου για το κολατσιό των κοριτσιών μου, νηπιαγωγείο τότε η μεγάλη μου .
Ψάχνοντας στις συνταγές μου την ανακάλυψα και την ετοίμασα ξανά και  σας την παρουσιάζω  Ζύμη brioche-ελληνικά ζύμη τσουρεκιού αρμυρή... της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα,γεμάτη ίνες.
Ετοιμάστε για το χριστουγεννιάτικο πρωινό της οικογένειας σας,για το απογευματινό σας τσάι με τις φίλες σας. Μην φοβηθείτε προσθέστε μπόλικα υλικά στην γέμιση και θα έχετε το καλύτερο  γευστικό αποτέλεσμα 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  και 2-3 κουταλιές ακόμα  ανάλογα  το αλεύρι μας 
  • 35 γρ ζάχαρη  ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μέτρια 
  • 1 ασπράδι 
  • 60 γρ βούτυρο  ή μισό λάδι και μισό βούτυρο 
  • 180 ml ζεστό γάλα  (εγώ έβαλα 90 ml γάλα και 90 ml κεφίρ .αν δεν θέλετε  το κεφίρ βάλτε γιαούρτι αραιωμένο με γάλα ).
  • 25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250 γρ ζαμπόν γαλοπούλας κομμένο σε καρεδάκια
  • 250 γρ τυρί τύπου goudaσε καρεδάκια
  • 100 γρ μοτσαρελα Κο φι τι  τριμμένη 
  • 1-2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
  • Ελιές 
  • Λίγη πάπρικα  
  • Λίγο μαύρο πιπέρι 
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα  για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :
  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την
    διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
    προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα 
    αυγά  το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη που να  κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ,αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε
    μέσα στο ζεστό φούρνο.
  • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα είναι το  δεύτερο μου χέρι πια  και δεν ζυμώνω στα χέρια πλέον .
  •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο ή λαδωμένο ,ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη δίνοντας ένα ορθογώνιο (50 χ 30 εκ ) φύλλο, περίπου 1 και 1/2  cm
    πάχος.
  • Πασπαλίζουμε με ότι γέμιση θέλουμε! (εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,
    ζαμπόν γαλοπούλα ότι είχε το ψυγείο μας σήμερα)
  • Τυλίγουμε  το φύλλο σε ρολό σφιχτό με τα  χέρια  μας
  • Κόβουμε στην μέση κατά μήκος το ρολό μας όχι  όμως  μέχρι
    το τέλος αφήνοντας λίγο άκοπο και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς
    τα έξω να φέρουμε επάνω το εσωτερικό τους  .. και κάνουμε πλέξιμο ελαφρό
    ..όταν φτάσουμε στο τέλος  προσθέτουμε  και
    με τα χέρια  μας πιέζουμε  λίγο να κλείσει το κάνουμε μια 
    κουλούρα  .Το αφήνουμε σε ζεστό μερος μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη για 20-30 λεπτά. 
  • Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας.
  • Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 30 λεπτά και  αν  πάρει χρώμα  το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα  20 λεπτά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
* Σημείωση μην ρίχνετε όπως εγώ αν δεν θέλετε μοτσαρέλα τριμμένη από πάνω πριν το ψήσετε, γιατί ενώ ψήνετε  παίρνει πολύ χρώμα,όπως το δικό μου,το είχα  σε ανεβασμένη θερμοκρασία πιο πολύ από ότι έπρεπε και μου πήρε πιο πολύ χρώμα .Αυτό βέβαια δεν μας  πτόησε,..αυτη την στιγμή που σας γράφω δεν υπάρχει ψίχουλο στο δίσκο .. μετά βίας  κράτησα 2 κομμάτια  για το πρωινό τους αύριο το πρωί στο σχολείο

Ζύμη brioche-ελληνικό τσουρεκιού αρμυρό της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα ,γεμάτη ίνες ΥΠΕΡΟΧΗ !! Την συνταγή την βρήκα σε ιταλικό σάιτ ..πριν χρόνια και δεν έχω κρατήσει το όνομα του.









Ως την επόμενη φορά  που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές