ΥΛΙΚΑ:
- 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4-5 κουταλιές σούπας λάδι
- 2 κουταλιές σούπας τσικουδιά ή ξύδι
- 3 γρ μαγιά (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 350 ml χλιαρό νερό ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ..ανάλογα το αλεύρι μας .
- μια πρέζα ζάχαρη
- Λάδι για το λάδωμα των φύλλων ενδιάμεσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και την μαγιά (προαιρετικά) τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
- Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη μας 10 -12 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας
- Την ετοίμασα από το βραδύ και την άφησα στο ψυγείο σε σακουλάκι τροφίμων και το πρωί την άφησα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την άνοιξα φύλλο με τον πλάστη και την βοήθεια του νισεστέ με αλεύρι σε συνδυασμό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
1 κιλό κοτόπουλο καθαρό χωρίς κόκαλα
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες λεπτές
2 πράσα κομμένα σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη ροδέλες
1/4 βούτυρο
1 /4 ελαιόλαδο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2 -3 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο φουσκωμένο σε λίγο νερό
αλάτι και πιπέρι
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη ροδέλες
1/4 βούτυρο
1 /4 ελαιόλαδο
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2 -3 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο φουσκωμένο σε λίγο νερό
αλάτι και πιπέρι
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα πράσα σε κομματάκια τα αχνίζουμε με λίγο νερό για 3-5 λεπτά και αν έχει μείνει νερό τα στραγγίζουμε
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε .. να κάψει το βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε μερίδες όπως το έχουμε.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα πράσα και τα κρεμμύδια,με τα καρότα,την πιπεριά και μια κούπα νερό ..προσθέτουμε και το τραχανά ..αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ,το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράζει το κοτόπουλο και να μείνει σχεδόν με το βούτυρο .
- Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε και τα αυγά και τα τέλος τα τυριά και ανακατεύουμε ..
- Ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση και να εξέχει και λίγο ένα ταψί 35 -38 εκ περίπου. Λαδώνουμε το ταψί με το επιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο
- Απλώνουμε μέσα ένα μέρος της γέμισης και από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο λαδώνουμε και το τέταρτο το λαδώνουμε και τέλος απλώνουμε και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και συνεχίζουμε πάλι το ίδιο ....μετά βάζουμε και τα τρία τελευταία φύλλα λαδώνοντας τα πάλι και το τελευταίο φύλλο θα εξέχει λίγο πάλι και θα το μαζέψουμε κάνοντας τα κόθρο ..
- Ρίχνουμε υπόλοιπο ελαιόλαδο, το απλώνουμε με πινέλο και τέλος χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια χωρίς να χαράξουμε τα φύλλα της βάσης)ή όπως εγώ την χάραξα στις φωτογραφίες!
- Μπορούμε ακόμα να την ετοιμάσουμε ...2_3 φύλλα λαδωμένα και στην μέση την γέμιση και ξανά 2-3 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα ..όλα είναι περί ορέξεως
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!