Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΛΜΥΡΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ


Μένουμε σπίτι ..συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και  ήθελαν για πρωνό τυρόψωμο ,,είχα ένα γιαούρτι που θα έληγε ,έφτιαξα  το πιο τέλειο αρμυρό τσουρέκι  αυτή την φορά  με γιαούρτι  και γάλα 
Δείτε  ίνες ....ήμουν το ενθουσιασμένη που  δεν πήρα είδηση πότε πέσαν με τα  μούτρα τα κοριτσάκια  μου στο τσουρέκι μου και το έφαγαν και το μόνο που πρόλαβα  ήταν να  σας δείξω τις ίνες  που έχει αυτό το τσουρέκι..το αρμυρό  το τονίζω .... 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(δικό μου είνα Τ,55%  αλεύρι πολυτελείας)και ίσως 20γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας 
  • 130 ml γάλα χλιαρό  
  • 120 γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7-9 γρ )ή 25 γρ νωπή μαγιά
  •  1κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
  • 100 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 50 γρ βούτυρο και 50 ml καλαμποκέλαιο 
  • 1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ :

  • τυριά της αρεσκείας μας .. τυρί φέτα με κατίκι δομοκού ή κίτρινα τυριά 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το γιαούρτι το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το γιαούρτι και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο  εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο )και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού ετοιμάσουμε και τα κομμάτια,αρχίζουμε και το κάθε κομμάτι-κορδόνι  το στρίβουμε δεξιόστροφα με τα χέρια, το ένα χέρι θα στρίβει δεξιά και το άλλο αριστερά ..το ίδιο κάνουμε και στα τρία κορδόνια. Πλέκουμε πλεξούδα προσεκτικά να μην μας ισιάξουν τα στριμμένα κορδόνια και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε  σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..


Την ιδέα  την πήρα  από εδω  με μερικές αφαιρέσεις υλικών

 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΙΡ

Μένουμε όλοι στο σπίτι ναι ...δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο αυτές τις μέρες
!  ΓΙΟΡΤΆΖΟΥΜΕ .. όμως .... ναι φτάσαμε αισίως τα 2.000.000 επισκέπτες του blog μας .
Ετοιμάσαμε λοιπόν ένα υπέροχο ψωμάκι που τρώγεται στο πρωινό μας με βούτυρο και μέλι ή και με oτι άλλο αγαπάει η όρεξη σας ..
Σήμερα όμως  έκανα μια  ακόμα δοκιμή σε αυτό το υπέροχο brioche-αρμυρό τσουρέκι.εδώ  η συνταγή.Εγώ βέβαια .πρόσθεσα μερικά αρώματα και έβαλα και το υπέροχο προϊόν που έχω στο ψυγείο μου ..πιο άλλο το κεφιρ φυσικά.
Ετοίμασα  ένα υπέροχο εύκολο τσουρέκι που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα τσουρέκια που έχω φτιάξει μέχρι τώρα φτιαγμένο με το καλύτερο αλεύρι για τσουρέκια από Μυλοι Γεωργανάδων

 ΥΛΙΚΑ:

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (500ml )Eγώ αφαίρεσα 250 ml γάλα και έβαλα το κεφιρ που περισσέψει από το πρωινό μας 
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
  •  1 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (200 γρ) ή αν έχετε ιμβερτοζάχαρη βάλτε 160 γρ ζάχαρη και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη  
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 80 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2 μέτρια αυγά
  • 700 γρ αλεύρι για τσουρέκια και ακόμα 50 γρ ανάλογα το αλεύρι μας  Μυλοι Γεωργανάδων
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 2 κουταλιές σούπας χυμό φρέσκο  
  • 6 γρ μαχλέπι 
  • 6 γρ κακουλέ 
  • 1βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά ή αμύγδαλα φιλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του το υπόλοιπο γάλα ,τη ζάχαρη,την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε  και τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,το  κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . Μην βάζετε άλλο αλεύρι με το χτύπημα θα έρθει η ζύμη εκεί που πρέπει ...αν βάλετε αλεύρι επιπλέον ..θα γίνουν σκληρά τα τσουρέκια ..θα πρέπει να ξέρετε ότι κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά  και πρέπει να είστε προσεκτικοί όπως το ρίχνετε ..λίγο _λιγο και ζυμωνουμε ...και ξανά πάλι ...
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 250ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργοποιηθει η μαγιά  και στην συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και τα αυγά , το κακουλέ , το μαχλέπι ,την βανίλια και το ξύσμα με τον φυσικό χυμό ,το υπόλοιπο  γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος το  λιωμένο  βούτυρο και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  
  • .Για ναφτιάξουμε πλέξούδες μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 κομμάτια ισόποσα και με την βοήθεια της παρακάτω φωτογραφίας  ετοιμάζουμε τις 2 πλεξούδες μας ..ή ανάλογα τι πλεξούδες  θα  κάνουμε με 2ή 3 κορδόνια 
  • Τις αφήνουμε  να ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου30 λεπτά). 
  • Στο  τέλος τα περνάμε με ένα πινέλο με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα  και  ρίχνουμε  φυλέ αμυγδάλου ή σουσάμι   
  • Ψήνουμε  τα τσουρέκια μας  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου  για 10 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε στους 170-160 βαθμούς κελσίου,και ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να  ροδίσουν .(προσοχή στο ψήσιμο , να μην σας αρπάξουν 
Mερικά  μυστικά για την συνταγή ..
Χρησιμοποιούμε αλεύρι για τσουρέκια ,το κοσκινίζουμε  μια και φορές , έτσι θα πάρει αέρα και θα γίνει αφράτη η ζύμη   
Θέλουμε  η ζύμη να είναι ελαστική  και αφράτη που θα κολλάει λίγο στα χέρια  μαςκαι θα την δουλέψουμε  με λίγο λάδι στα χέρια όταν θα  κάνουμε  τις πλεξούδες  μας 
Το γάλα μας δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί η μαγιά θα  καεί .Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όπως και το βούτυρο μας .
Αν ζυμώσουμε με τα χέρια μας δεν ζυμώνουμε  με την μπούνια μας όπως το ψωμί αλλά τραβάμε την ζύμη προς το κέντρο. 
Τα κορδόνια μας  πριν τα  πλέξουμε τα στριφοζυρίζουμε δεξιόστροφα με τα χέρια μας όπως φαίνεται στην φωτογραφία  πιο κάτω ..αυτό βοηθάει να  αναπτυχθούν οι ίνες .
Μην βάζετε πολύ ζάχαρη γιατί δεν φουσκώνουν πολύ τα τσουρέκια μας  
Ένα μικρό μυστικό για τσουρέκια με ίνες γυρίστε  τα κορδόνια σας με τα χέρια σας ,το ένα αριστερά  και το 
άλλο δεξιά, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία 



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΧΡΗΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Οι σημειώσεις αυτές θα πρέπει να μας  βοηθήσουν σε  μερικά  ερωτήματα  ...πάμε να  τις  δούμε  

Ζύμη μου δεν αυξάνετε ?
  • Η ζύμη αυτή δεν αυξάνεται όπως το ψωμί που το ζυμώνουμε,φουσκώνει ελάχιστα και έχει αφρώδη υφή.
  • Η μαγιά μας μπορεί να μην ήταν είναι φρέσκα. Μαγιά έχει μικρή διάρκεια ζωής και δεν την αφήνουμε να μένει ανοιχτή και να την ξαναχρησιμοποιήσουμε ,μόλις ανοιχτεί,η μαγιά πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένη και διατηρείται στην κατάψυξη,όχι στο ψυγείο.
  • Το νερό μας μπορεί να είχε λάθος θερμοκρασία. Για την ταχύτερη μέθοδο ανόδου της  ζύμης,χρησιμοποιούμε ζεστό νερό είναι πιο κατάλληλο για γρήγορο φούσκωμα .Για το φούσκωμα με μακρά διάρκεια  κατά τη διάρκεια της νύχτας ,χρησιμοποιούμε το δροσερό νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έχουμε αλλάξει τη συνταγή. Είναι καλύτερο να ακολουθούμε τη συνταγή ακριβώς,για πρώτη φορά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε πως λειτουργεί.Δεν αλλάζουμε τη συνταγή την πρώτη φορά, δίνοντας προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Μπορούμε να  γίνουμε δημιουργικοί αργότερα. την επόμενη φορά που θα ξέρουμε τι ήταν αυτό δεν μας άρεσε .
Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ξηρή ....
  • Μπορεί να μετρήσαμε το αλεύρι λανθασμένα. Για να μετρήσουμε το αλεύρι, χρησιμοποιήσιμε ένα δοσομετρητή ή κούπα και γεμίζουμε μέχρι το χείλος και η περίσσεια ποσότητα την αφαιρούμε με το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Δεν πατάμε την κούπα  ή το δοσομετρητή ή ζυγίζουμε το αλεύρι με ζυγαριά ηλεκτρονική  ακριβείας .
  • Έχουμε αλλάξει τα υλικά της συνταγής 
  • Kαι χρησιμοποιείουμε  πάντα καλής ποιότητας άλευρα ..για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στα  ψωμιά σας ..ολικής για ζυμώματα και αλεύρι με υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη  πάνω από 12 %  
Ζύμη μου ήταν πάρα πολύ ρευστή ...
  • Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε  πάρα πολύ υγρό ή όχι αρκετά αλεύρι. 
  •   Χρησιμοποιούμε ένα ειδικό κύπελλο για τη μέτρηση υγρών, έχοντας το σε μια επίπεδη επιφάνεια για να το βλέπουμε  στο ύψος των ματιών για να βεβαιωθούμε ότι το υγρό μας είναι στη σωστή γραμμή, που επιθυμούμε .
  • Μπορεί να  κοσκινίσαμε το αλεύρι πριν από τη μέτρηση, το οποίο σημαίνει ότι  χρησιμοποιήσαμε λιγότερο αλεύρι από αυτό που απαιτείται για  την συνταγή μας,πρώτα μετράμε το αλεύρι μας και μετά το κοσκινίζουμε .
  • Κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά 





Ψωμί μου δεν ήταν καλά  ψημένο  στη μέση..
  • Ο φούρνος μας (και το σκεύος )δεν είχαν προθερμανθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου για να βεβαιωθούμε  ότι ο φούρνος σας έχει φτάσει 230 -250 c. Μπορεί να χρειαστούν πάνω από μισή ώρα.
  • Μπορεί να το κόψαμε σε  φέτες πάρα πολύ σύντομα. Αφού αφαιρέσουμε το ψωμί από το φούρνο, θα συνεχίσει να ψήνετε μέσα. Είναι καλύτερα να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν από τον τεμαχισμό (Ξέρω ότι είναι δύσκολο να περιμένουμε !)
Κάτω κρούστα μου ήταν πάρα πολύ σκληρή 

  • Το σκεύος ψησίματος μας ήταν πολύ κοντά στη θερμότητα. Δοκιμάζουμε να ανέβάσουμε το ράφι του φούρνου,ώστε το κάτω μέρος να  μην είναι τόσο κοντά στη θερμότητα.
  • Ο φούρνος μας μπορεί να είναι πιο θερμότερος από ό,τι νομίζουμε .Χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο φούρνου να  δούμε εάν ο φούρνος μας είναι η σωστή θερμοκρασία.
  • Δοκιμάζουμε μια ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία προθέρμανσης από τους 23O° C, αλλά μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 210-220 ° C για να ψήσουμε το ψωμί 
  • Προσοχή στο σκεύος  ψησίματος που χρησιμοποιούμε το υλικό του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο 
  • Δεν ψήνουμε περισσότερο χρόνο από όσο μας ζητάει η συνταγή 
Δεν χρειάζεται ζάχαρη για να τροφοδοτήσει τη μαγιά; 

  • Όχι,δεν χρειάζεται ζάχαρη για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, αν θέλουμε βάζουμε μόνο για περισότερη νοστιμιά στο ψωμί 
  Το ζεστό νερό σκότωσε τη μαγιά μου ; 

  • Όχι το χλιαρό-Ζεστό νερό δεν σκοτώνει τη μαγιά. Η μαγιά είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να ανεχθεί νερό ή άλλο υγρό έως 37-39 C.Το σημείο δολοφονίας για τη μαγιά είναι 40 βαθμούς και πάνω  . 
Τι σκεύος να  χρησιμοποιήσω για το ψήσιμο ?
  • Το καλύτερο σκεύος ψησίματος για αυτού του τύπου ψωμιά χωρίς ζύμωμα πρέπει να γίνετε σε εμαγιέ χυτοσίδηρο κατσαρόλες  Le Creuset) εγώ δεν μπορώ να συστήσω το σκεύος αυτό για τί δεν το έχω δοκιμάσει .
  • Αλλά έχω δοκιμάσει να ψήσω το ψωμί ένα πυρέξ με καπάκι, ένα ανοξείδωτο δοχείο χάλυβα με καπάκι-γάστρα, μια πήλινη γάστρα ,ένα αντικολλήτικό ταψί με αλουμινόχαρτο και σε όλα είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα πάντα .

Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ






ΥΛΙΚΑ:
  • 550 γρ αλεύρι για  'όλες  τις  χρήσεις 
  • 30  γρ ζάχαρη
  • 10 γρ μέλι ή 1 κουταλάκι  του γλυκού  
  • 300 ml  χλιαρό  νερό ή 100ml νερό και 200 ml αμυγδαλόγαλο 
  • 20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή φακελάκι  7-9 γρ ξηρή μαγιά
  • 40 γρ  λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο 
  •  8  γρ  αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο του το νερό,, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια το λάδι και έβαλα τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα ζυμώματος  για  μια ώρα και 30 λεπτά και στο τέλος του προγράμματος πήρα μια πολύ αφράτη  και μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.
  • Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 100ml νερό . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια και το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου ή το νερό και προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη  λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά, σε ζεστό μέρος  ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε   σχήμα  με  τα  χέρια- παλάμες  κουνώντας την κυκλικά πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
  •  Αν θέλουμε για  το  τέλος τα περνάμε με λίγο νερό και λάδι και  ρίχνουμε σουσάμι ή όπως  γράφω και πιο κάτω αφού ψηθούν τα περνάμε με  το μείγμα  κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους κελσίου ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.



  •   Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πινέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 

















Και καλή μας όρεξη !

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ




Μένουμε σπίτι ..και φυσικά συνεχίζουμε όλοι μας να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στον να  καταρρίψουμε και να εξαφανίσουμε την εξάπλωση του ιού αυτού ..που θερίζει τις ζωές των ανθρώπων σε όλη την ανθρωπότητα ..
Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε νηστίσιμα σταφιδόψωμα .. γάλα αμυγδάλου αυτή την φορά..μπορούμε  να  τα φτιάξουμε και με νερό.
Πάμε να τα φτιάξουμε παρέα ..

ΥΛΙΚΑ:
550-600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  
Μύλοι Γεωργανάδων   ίσως και περισσότερο  
25 γραμμάρια μαγιά  ή 1 φακελάκι  ξερή  μαγιά 
60-80 γρ  καστανή ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε και 20 γρ ιμβερτοζάχαρη
5 γρ αλάτι 

150 ml  αμυγδαλόγαλα ή χλιαρό νερό 
150 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι 
λίγο ξύσμα από πορτοκάλι 
1βανίλια
40 ml λάδι ελιάς και 40
 ml καλαμποκέλαιο  
1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ  
1/4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα 
Φιλέ αμυγδάλου για το τέλος ή καστανή ζάχαρη 
100-150 γρ σταφίδες 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •   Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150 ml  ζεστό  νερό, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και μαγιά. Αναμειγνύουμε  καλά με τα χέρια και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά 
  • Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε  σταδιακά και άλλα υλικά την υπόλοιπη  ζάχαρη, το χυμό,το ξύσμα,την βανίλια, το αλάτι  και το λάδι,το κακουλέ,(και ίσως χρειαστούμε  λίγο περισσότερο αλεύρι ) και προσθέτουμε και τα κραμπερις και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια μαλακά, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει,περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί  το άφησα να φουσκώσει .
  •  Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ισόποσα μέρη τους δίνουμε σχήμα μπάλας με τα χέρια μας .
  • Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.  
  • Στη συνέχεια περνάμε με ένα πινέλο λίγο λαδάκι με  νεράκι ή νερό χλιαρό με μια κουταλιά μέλι   . 
  • Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20λεπτά ή μέχρι να  πάρουν  ωραίο χρώμα 















Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι 

συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές